:

:

TV Most

clock

Jun 25, 2023   14:01

0

101

Vladimir Vuletić: Dobro je što je pobuna "Vagnera" prošla bez sukoba

Sociolog Vladimir Vuletić izjavio je danas da je nema sumnje da je dobro što je pobuna šefa privatne ruske vojne grupe "Vagner" Jevgenija Prigožina prošla bez sukoba.

"Plašim se da bi taj sukob bio veoma strašan, mada verujem da snage privatne vojske baš ne bi imale mnogo šansi", izjavio je Vuletić za T a n j u g. 

On je izrazio mišljenje da, kada se govori o razlozima pobune, treba imati u vidu da se privatna vojska rukovodi finansijskim motivima i da, prema različitim tumačenjima, može biti raskola zbog "razlika u pogledima" i rivaliteta između šefa "Vagnera" Jevgenija Prigožina i ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua.  

"I ovde vidimo da je zapravo od samog početka sukoba postojao taj rivalitet između Šojgua i Prigožina i tu je negde bila, da tako kažemo, pukotina. Prigožin je imao i tu privilegiju da je, pre svega, bio prijatelj sa Putinom", kazao je Vuletić.

"Dakle Prigožin nije bio direktno njemu podređen, ravan između njih je bila drugačije vrste. Pretpostavljam da je možda i Putin mogao da razmišlja da mu Prigožin predstavlja svojevrsnu konkurenciju, pogotovo što su u početku, kada je krenuo rat, mnogi očekivali da će to Rusija brzo završiti, pa se pokazalo da to baš i ne ide tako, i da su više uspeha, medijski predstavljeno, imale akcije privatne vojske. I tu je na neki način rivalitet mogao da se podstakne", rekao je Vuletić. 

Prema njegovim rečima, nema sumnje da je Rusija bila izazvana od strane strane šefa vojne grupe "Vagner" Jevgenija Prigožina. 

"Mislim da je ovaj sukob duže vremena planiran, da je toga bila svesna i Rusija i pokušavala da ga izbegne. Možda su i oni Minski sporazumi bili način da se to izbegne, ali to je sad sukob unutar Rusije i to je ta šira priča", kazao je Vuletić. 

Vuletić je ocenio da je šef "Vagner" Jevgenij Prigožin čovek koji je želeo mnogo više i zapravo video u državnoj vojsci svoju konkurenciju i da su njegovi argumetni izrečeni "da bi se on popeo više". 

Izvor: T a n j u g

Vladimir VuletićVagnerRusija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva