:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Mart 06, 2022   21:06

0

202

Vlahović: Rezultati srpske ekonomije bolji od očekivanih

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović izjavio je večeras da su rezultati srpske ekonomije od početka krize pre dve godine bolji od očekivanih.

Vlahović je rekao za T a n j u g na početku 29. Kopaonik biznis foruma (KBF) da su mere koje je Vlada preduzimala bile adekvatne, da je monetarna politika sadejstovala fiskalnoj politici, da su sačuvana radna mesta i ostvaren značajan rast BDP-a.

Napomenuo je da se, ipak, postavlja pitanje cene toga pošto je javni dug podignut za pet odsto uz "dva velika deficita od osam i 4,2 odsto, tako da se postavlja pitanje da li je sa manjim novcem mogao da se postigne isti rezultat da se selektivno pomagalo najsiromašnijima''''.

"Ipak, treba biti isrken i reći da su rezulati daleko bolji od onih koje smo očekivali, na pocectku krize svi smo bili pesimistični i očekivali mnogo dublji pad, ali se pokazalo da je srpska ekonomija i njena ekonomska struktura bitno promenjena, pre svega, zahvaljujući stranim investicijama", rekao je Vlahović i napomenuo da se u Srbiji razvija visokotehnološki sektor.

Kaže da će ukrajinska kriza uticati na pad privednih aktivnosti u EU, što će se desiti i kod nas, kao i da će visoke cene energenata dodatno pojačati inflaciju.

Vlahović je naveo da i Evropska centralna banka i FED planiraju da podignu kamatne stope da bi smanjili inflaciju, što će poskupeti kredite i javne dugove.

"Nema mesta bespotrebnom trošenju koje bi podsticale tražnju", poručio je on i dodao da ćemo sada imati problem ponude.

Vlahović ističe da je potrebna veća štedljivost i da se treba držati plana od tri odsto budžetskog deficita u 2022. godini.

On je rekao da će ovo biti jedan od najkvalitetnijih foruma, da će imati 33 panela i puno drugih događaja.

Napomenuo je da je namerno limitiran broj učesnika zbog epidemiološke situacije i da će se sprovoditi strože mere od onih koje propisuje Krizni štab.

Vlahović očekuje zanimljive diskusije i rasprave, kao i da će centralna tema biti održivi razvoj, zelena tranzicija i zaštita životne sredine.

Srbija je potpisla i evropski Grin dil u Sofiji, što nije ništa drugo nego dokument koji govori o održivom i inkluzivnom razvoju, dodao je on.

Vlahović kaže da će se govoriti i o makroekonomskom stanju u Srbiji, na Balkanu, cirkularnoj ekonomiji, poljoprivredi i građevinarstvu i drugim oblastima.

Posebna pažnja biće posvećena borbi za talente i šta mladi očekuju od države.

Smatramo da su mladi najdragoceniji kapital koji Srbija ima, naglasio je on.

"Kopaonik biznis forum je rijaliti ček šta je urađeno između dva foruma", dodao je on.

Naglasio je da je KBF postao regionalni događaj, pošto su tu delegacije Severne Makodonije, Crne Gore, BiH, Hrvatske i gosti iz inostranstva.

Izvor: T a n j u g

VlahovićKopaonik biznis forum
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva