:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

April 27, 2023   13:38

0

211

Vlajić: Donošenje novog Zakona o eksproprijaciji znači veću pravnu nesigurnost za građane

Advokat Nebojša Vlajić, koji je pravni zastupnik Srba kojima je uzurpirano zemljište na severu Kosova i Metohije za TV Most kaže da to što je Priština pokrenula proceduru donošenja novog Zakona o eksproprijaciji znači da se zanemaruju interesi građana i stvara se još veća pravna nesigurnost.

"Nikakvog realnog razloga za izmenu Zakona o eksproprijaciji nije bilo. Taj zakon je dovoljno strog i to je ono što Prištini nije odgovaralo. Taj zakon predviđa procedure i stroge uslove za ekspropisanje nečijeg zemljišta", ističe Vlajić.

On dodaje da je Priština ponovo dokazala da iz zakona koristi ono što im odgovara, a ignoriše ono što im ne odgovara.

"Oni su u ovom slučaju, u eksproprijacijama u opštinama Zubin Potok i Leposavić ignorisali čitav zakon. Nisu sproveli nijedno pravilo iz tog zakona, niti su poštovali prava vlasnika zemljišta. Vidi se da je čitav postupak koji je vođen po tom, kakvom takvom zakonu, vođen uz ignorisanje zakona. Zbog toga mislim da su morali da predlože i da razmišljaju o usvajanju novog zakona, jer one radnje koje su oni obavljali nikako se ne uklapaju u zakon koji je tada bio na snazi", navodi advokat.

Ovo će, smatra Vlajić, za građane značiti još veću pravnu nesigurnost i još veću neizvesnost.

"Ukoliko vlast, bez obzira koja je, želi da poštuje prava građana, zakon je bio dovoljno dobar. Međutim, oni ne žele ta prava da poštuju, smeta im zakon i sada će biti donet novi", zaključuje Vlajić.

Izvor: TV Most

Nebojša VlajićZakon o eksproprijacijiKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva