:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Maj 16, 2023   21:53

0

51

,,Vodič za obalska utvrđenja", najbolji takmičarski film 16. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldoks

Najbolji film Srpskog takmičarskog programa 16. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldoks je ,,Vodič za obalska utvrđenja" Tijane Petrović saopšteno je  na dodeli nagrada.

Žiri Srpskog takmičarskog programa, obrazložio je da je na ,,stručno napravljen dokumentarni film koji istražuje odnos između ljudi i prirode. 

,,U pitanju je vizuelno impresivan esej koji spretno integriše raznolik materijal. Film koji istražuje strukturu zemlje, sa ciljem da prikaže strukture vojne moći", naveo je žiri. 

Nagradu za najbolju kameru, koja ,,kaže toliko stvari pod okriljem fantazije", žiri je dodelio Dragani Jovanović za "Aurorin san".

,,Iznenađena sam da je uopšte mogu će na ovaj način napraviti film, da sam uspela da ga završim. Šokirana sam da smo nagrađeni za najbolju kameru s obzirom da smo snimili film skajp snimačem", rekla je Jovanović primajući nagradu.

Nagrada za najbolju montažu pripala je Luki Papiću i Srđanu Vuču za ,,Prizvan i pozvan", koji su se zahvalili žiriju što je prešpoznao da je "proces montaže trajao jako dugo i bio je komplikovan".

Žiri Međunarodnog takmičarskog programa Basil Cjokos, Reka Valerik i Maša Seničić ocenili su da je najbolje delo u toj kategoriji ,,Treći" Karima Kasema.

,,Film Kasema uvlači nas u priču razoružavajućim i spretnim promenama perspektive koje stvaraju ubedljiv dijalog između realnog i fiktivnog sveta", smatra žiri.

Posebno priznanje pripalo je za ,,svež i melanholičan film" Serđu Gvatakviri Sarmijentu za ,,Zbogom divljaku". 

U kategoriji Kratki dokumentarni film, žiri koji su činili Maja Novaković, Sara Fero i Sead Šabotić, odlučio je da od 15 ostvarenja Glavna nagrada pripadne filmu ,,Silos u Budimpešti" Sofije Pačolaj, a Specijalno priznanje za "Zlo vatre" Alis Brigo. 

Najbolji film ,,Teen" selekcije je ,,I kralj reče kakva fantastična mašina" autora Aleksa Danijelsona i Maksimilijena Van Erterika, koji po oceni žirija govori o razvoju tehnologije, društva i mentaliteta.

Međunarodna nagrada Eurimaž audencija za najbolju režiserku, koja donosi 30.000 evra za sledeći projekat, pripao je Ani Hints za film ,,Sestrinstvo suve saune". 

Nagradu  je osnovao fond Saveta Evrope  ,,Eurimaž" s ciljem promovisanja rodne ravnopravnosti u filmskoj industriji i ove godine se dodeljuje osmi put, na raznim međunarodnim festivalima, a Beldoks je prvi dokumentarni.

Beldoks je otvoren 10. maja, a 13 programskih celina sadrži 105 filmova.

Nagrada publike za Najbolji evropski film biće dodeljena sutra, pre filma zatvaranja Beldoksa  ,,Gru tu je", koji govori o srpskom reperu Daliboru Andonovu Gruu (1973-2019).

Izvor: T a n j u g ; foto: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva