:

:

TV Most

clock

Maj 26, 2020   16:37

0

17

Vozom iz Kine stiglo još 300 tona medicinske opreme

U Srbiju je danas vozom iz Kine stiglo 300 tona medicinske opreme - 16 miliona nemedicinskih maski, 7,8 miliona medicinskih maski, 230.000 zaštitnih odela i 5.000 beskontaktnih toplomera, a prevoz i kompletnu opremu platila je Srbija, saopštila je Vlada Srbije.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je da voz, koji je stigao iz Kine novim putem svile, simbolizuje "čelično prijateljstvo" dva naroda i pokazuje značaj inicijative "Pojas i put" čiji je, kako je podsetila, Srbija aktivan učesnik.

Zahvalila je kineskim partnerima jer su, kako je rekla, svaki put održali reč i dodala da je u potpunosti ispoštovano sve što je predsednik Aleksandar Vučić dogovorio s predsednikom Si Đinpingom, a ona s kineskim premijerom Li Kećijangom.

Naglasila je da Srbija ceni takav odnos partnerstva i poverenja i da podržava i da će podržavati politiku jedne Kine.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo istakla je, povodom dolaska voza iz Kine, da je Kina Railvaj danonoćno, zajedno sa svojim partnerima iz Srbije, tesno sarađivala i intenzivno koordinirala otvaranje “zelenog koridora” za transport čime je, kako je navela, još jednom pokazano čelično prijateljstvo dve zemlje.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, ona je napomenula da je Kina Railvaj Ekspres važan rezultat inicijative "Pojas i put" i da je od januara do aprila ove godine na toj liniji prevezeno 8.000 tona materijala i opreme za borbu protiv epidemije korona virusa.

"Na taj način je Kina Railvaj Ekspres postao put solidarnosti i put života i zdravlja između Kine i Evrope", navela je Čen.

Ambasadorka je istakla da će u narednom periodu Kina i Srbija pojačati saradnju u cilju ekonomskog oporavka dve zemlje i da će povećati obim bilateralne trgovine.

Dodala je da će ove godine, na poziv Kine, Srbija učestvovati na trećem Međunarodnom Ekspo uvoza u Šangaju, čime će se, kako je navela, više srpskih proizvoda naći na kineskom tržištu.

Voz sa medicinskom opremom krenuo je za Srbiju 9. maja, na Dan pobede, iz Vuhana u kojem je počela borba sa korona virusom.

Planirani svečani doček voza, kojem je trebalo da prisustvuju premijerka Brnabić i ambasadorka Čen Bo, otkazan je zbog loših vremenskih prilika, dodaje se u saopštenju.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva