Vrhovni sud Poljske: Moguće napuštanje EU zbog pravosudnih reformi

:

:

TV Most

clock

Decembar 17, 2019   16:58

0

72

Vrhovni sud Poljske: Moguće napuštanje EU zbog pravosudnih reformi

Poljska bi mogla da napusti Evropsku uniju zbog planova vladajućih nacionalista da dozvole da sudije budu otpuštene ako dovode u pitanje legitimitet vladinih pravosudnih reformi, smatra Vrhovni sud te zemlje.

U saopštenju se ističe da su planovi vlasti u suprotnosti sa evropskim zakonima i da pojačavaju već postojeće tenzije između Brisela i vladajuće poljske partije Zakon i pravda (PiS).

"Suprotnosti između poljskog i evropskog zakonodavstva verovatno će dovesti do intervencije institucija EU u vezi sa kršenjem ugovora u okviru Unije i na duži rok to će dovesti do toga da Poljska napusti EU", ističe Vrhovni sud, prenosi Rojters.

U saopštenju se navodi i da je predloženi zakon očigledno sastavljen tako da se predsedniku Andžeju Dudi, savezniku PiS, dozvoli da postavi novog predsednika Vrhovnog suda pre predsedničkih izbora u maju 2020. godine.

EU je optuživala PiS za politizaciju pravosuđa od kada je 2015. godine ta stranka došla na vlast.

Partija, međutim, tvrdi da su reforme neophodne kako bi pravosudni sistem bio efikasniji.

Prema nacrtu zakona koji je u skupštinskoj proceduri, sudijama je onemogućeno da presude da njihove kolege koje je predložio panel koji je postavila vladajuća stranka, nisu nezavisne.

Brisel je u ponedeljak saopštio da će istražiti da li nacrt zakona narušava nezavisnost pravosuđa u Poljskoj.

Izvor: Танјуг

PoljskaEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva