:

:

TV Most

clock

Septembar 04, 2023   18:41

0

226

Vučević: Kurti neće stati, bojim se dalje eskalacije na terenu

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da je pred Beogradom izazovan period po pitanju Kosova, te istakao da Aljbin Kurti neće stati sa svojom politikom, u čijoj je osnovi proterivanje Srba sa Kosova, zbog čega se boji dodatne eskalacije na terenu.

"Ne očekujem deeskalaciju, bojim se dalje eskalacije na terenu", naglasio je Vučević za B92.

On je istakao da, dok predstavnici međunarodne zajednice očekuju nekakav zaokret, lično ne vidi ni promil volje kod Kurtija i njegovih saradnika, da odustanu od politike koja vodi u dalju eskalaciju, umesto u smirivanje tenzija, direktno ugrožavajući opstanak Srba na Kosovu.

"Dobro je što je deo pritvorenih Srba pušten da se brani sa slobode. Ali, to je kao kada bi vas neko prebio, pa vam dao lek za bolove da vas manje boli, a bez uklanjaja uzroka koji je do toga doveo. Ne nasedajmo na to. Svakako da je lakše kada znamo da su ljudi koji su bili u albanskim kazamatima sada sa svojim porodicama, ali nije otklonjen uzrok koji je to toga doveo“, ukazao je Vučević.

Na konstataciju da se Priština i dalje naoružava, napominje da je to nešto na šta Kfor mora da reaguje.

Zna se, podseća, koja vojna komponenta jedina može da bude prisutna na Kosovu, kao i da Srbija nema problem sa tim da je Kfor zadužen za bezbednost svih na Kosovu, pa i Srba.

"A, ne KBS, koje su suprotne Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244, a oni čak idu i u njihovu transformaciju u vojsku Kosova, novu albansku vojsku i na pola su tog puta - sprovode obuke budućih vojnika, oficira, pokušavaju mobilizaciju satanovništva, uz isporuke savremenog naoružanja i vojne opreme", upozorio je srpski ministar odbrane.

Kada bi se nešto desilo na severu u tom pogledu, to bi, naglašava, bile "debelo pređene crvene linije".

Na konstataciju da je srpski narod sa razlogom zabrinut, dok u opoziciji tvrde da povernje u državu nije na nekadašnjem nivou, Vučević je odgovorio da ne želi ni da odgovara na takve navode dela opozicije koja iz Beograda govori da kriminalci vladaju na severu Kosova, čime daju šlagvort Kurtiju za sve operacije na severu.

"Kada učestvujete u etiketiranju i žigosanju srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, ponavljate Kurtijev narativ da su tamo organizovani kriminalni gangovi, ubice Olivera Ivanovića... Dajete Kurtiju potvrdu da to što radi na severu nije motivisano etničkim čišćenjem, nego borbom za vladavinu prava, što je neodgovorno“, rekao je Vučević.

Ne gubi se, dodaje, poverenje u državu, već u međunarodnu zajednicu i stvara se apsolutno nepoverenje u Prištinu, kao i gađenje prema onima koji su, kaže, Srbi, po imenu i prezimenu, Kurtijevi poslušnici.

"Nema 17. marta 2004. Nema ’Oluje’, nema ’Bljeska’. Ne proveravajte“, poručio je Vučević.

Ponovio je da Srbija želi mir i razgovore, koliko god da su teški, i uvek iznosi stav da svi treba da urade sve da se izbegnu sukobi.

"Ali, za mir su potrebne obe strane“, ukazao je ministar, kritikujući međunarodnu zajednicu zbog poziva "obe strane" na deeskalaciju.

"Koje obe strane pozivate na deeskalaciju? Stefana i Miloša, na koje su pucali? Koga tačno pozivate? Mi se suzdržavamo, a šta ćete da kažete Kurtiju, hoće li i on da se suzdrži, ili će da nastavi da nabavlja oružje? Kažu da ’bajraktari’ nisu naoružani. Da li to treba da nas umiri?", upitao je Vučević.

Dodao je da je Srbiji poznato da Priština, za sada, upotrebljava "bajraktare" u izviđanjima, u okolini Đakovice, ali i da je uvek spremna da, ne daj bože, odgovori na bilo kakav potez Prištine.

Kada je reč o predstojećem sastanku Vučića i Kurtija u okviru dijaloga u Briselu, 14. septembra, Vučević kaže da se ne sme ući u narativ po kojem bi Srbija bila kriva za eventualni krah pregovora ili odsustvo volje za razgovor.

"Ne smemo sebi dodeliti tu ulogu, koliko god da je nepriajtno i da imamo utisak - o čemu više da se razgovara... Da ne budemo krivci za propast pregovora. Moramo da budemo mudri, lukavi, prisutni i jasno podvući naše stavove – sklonite lažne gradonačelnike, sklonite okupacione snage sa severa, pustite privedene Srbe i formirajte Zajednicu srpskih opština. Pojačajte Kfor na severu, nemamo problem sa tim. Vrlo lako se može do smirivanja situacije, samo ako Priština poštuje dogovore“, zaključio je Vučević.

Izvor: Kosovo online; Foto: 021.rs

KiMVučevićKurti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva