:

:

TV Most

clock

Avgust 11, 2023   11:05

0

191

Vučević: Ukrajina bi priznanjem nezavisnost KiM napravila sebi problem

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da bi Ukrajina, ukoliko bi priznala nezavisnost KiM napravila veći problem sebi nego Srbiji, jer u tom slučaju ne bi imala kredibilitet da brani pitanje suvereniteta svoje države.

On je za televiziju Prva rekao da Srbija smatra Ukrajinu prijateljskom državom, koja nije priznala Kosovo i koja je uvek bila korektna prema suverenitetu Srbije.

Komentarišući pismo koje je  50 zapadnih političara nedavno uputilo zvaničnicima SAD, EU i Velike Britanije sa zahtevom da se kritičnije odnose prema vlastima u Beogradu, Vučević kaže da će biti još mnogo takvih pisama i da to vidi kao dokaz da je Srbija na dobrom putu i da predsednik Aleksandar Vučić vodi dobru politiku.

"Izvinjavamo im se što nismo predali Kosovo i Metohiju na tacni, što nismo predali deo svoje države, izvinjavamo se što poštujući BiH čuvamo Republiku Srpsku u skladu sa Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH, a mi smo obavezni da čuvamo Republiku Srpsku po Dejtonskom sporazumu, izvinjavamo se što smo vojno neutralni i što vodimo nezavisnu politiku, što smo na evropskom putu i ne želimo da sečemo veze sa državama sa kojima imamo tradicionalno prijateljstvo", rekao je Vučević.

Komentarišući zabranu uvoza srpskih proizvoda na KiM koja je već dva meseca na snazi, Vučević kaže da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti otišao korak dalje.

"Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti dobija neke sankcije, ali on sad ide korak dalje, sad poništava preduzeća i privredna društva koja su registrovana u Prištini u skladu sa njihovom legislativom, u skladu sa pravilima privremnih prištinskih institucija zato što koriste reč Srbija, što se dešava u MTS-u, a najavili su i dalje ukidanje", rekao je Vučević.

Dodao je da ukidanjem preduzeća na KiM, prištinske vlasti dovode u situaciju da ljudi ostaju bez posla, bez lekova, hrane, bez telefonskog signala, televizijskog signala kao i da na taj način srpski narod na KiM vraćaju u 17. vek.

"Sve što radi Kurti, radi da etnički očisti Kosovo i Metohiju od Srba, to je njegova politička agenda, nikakvi dogovori, nikakvi sporazumi, nikava ZSO, nikakve implementacije do sada postignutih dogovora", istakao je Vučević i dodao da mora da se izbegne "scenario koji Kurti želi, a to je sukob Srbije i NATO pakta, a on da bude neki Zelenski".

On je istakao da Srbima na KiM mora da se pomogne "na svaki način".

Govoreći o formiranju Narodnog pokreta za državu, Vučević kaže da se radi na tome, da je to inicijativa koja treba da okupi ljude koji možda ne žele da budu članovi neke stranke, da je to širi skup ljudi, organizacija, političkih organizacija koji vide Srbiju kao slobodnu i nezavisnu državu.

"Pokret je nešto više od prostog programa, on je ideja, on je život, nešto što pokreće i obavezuje narod da se bori za svoju državu", rekao je Vučević.

Izbori koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio za april ili maj, prema rečima Vučevića, zavise od političkog dogovora i da ako opozicija želi, izbori mogu biti i do kraja godine.

"Termin za redovne lokalne i pokrajinske je maj i to je prilika da možda uključimo još neke izbore, a ako žele ranije na izbore nije nikakav problem", rekao je Vučević i dodao da veruje da su bliže izborima na proleće sledeće godine, ali i da ne isključuje mogućnost za ranije izbore.

Izvor: T a n j u g; Foto: 021.rs

VučevićKiMUkrajina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva