:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Jun 20, 2019   13:20

0

244

Vučić i Florijan Han o situaciji u regionu, kosovskom pitanju i saradnji Srbije i Nemačke

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i Florijan Han, poslanik i portparol poslaničke grupe CDU/CSU u Bundestagu SR Nemačke, u razgovoru su izrazili zadovoljstvo što su odnosi dveju zemalja, zahvaljujući redovnom i otvorenom političkom dijalogu, u poslednjih nekoliko godina napredovali do najvišeg nivoa u zajedničkoj istoriji.

Kako se navodi u saopštenju,predsednik Vučić je rekao da je Srbija, dosledno vodeći svoju regionalnu politiku mira i saradnje, postala pouzdan partner Nemačkoj na Zapadnom Balkanu. 

On je istakao posvećenost Beograda da, kroz dijalog s Prištinom, uz posredovanje Evropske unije, postigne kompromisno, obostrano prihvatljivo rešenje, i time obezbedi stabilnost u regionu.
 
Predsednik Vučić je, međutim, ponovio da je za prevazilaženje zastoja u dijalogu neophodno da Priština ukine takse na proizvode iz centralne Srbije.

"Nemačka želi da podrži proces rešavanja kosovskog pitanja i podržava ga aktivno. Parlament Nemačke želi u tome da učestvuje i pruži podršku", rekao je Han nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. 

Razgovarali smo o političkim temama, dodao i naglasio je, da, kako kaže, vidi veoma konstruktivnu ulogu koju Srbija ima u pristupu da na racionalan način reši pitanje Kosova i da razgovara. 

"Tu obe strane moraju da doprinesu još više, ali veoma cenim način na koji Srbija racionalno i konstruktivno pristupa ovom problemu", rekao je Han. 

"Samo zajedno možemo da razmišljamo o budućnosti Evrope i da Evropu razvijamo. Sama Nemačka nije dovoljna, sama Srbija nije dovoljna, želimo da u zajedništvu to radimo", poručio je Han.

U skladu sa nemačkim zalaganjem, kako je rekao, ovo neće biti njegova poslednja poseta Beogradu.

"Biću sigurno ponovo brzo ovde", rekao je Han. 

Han je rekao  da se raduje što je ponovo u Srbiji i što je imao priliku da razgovara sa predsednikom Vučićem. 

"Ono što posebno vidim je da Srbija dobro napreduje na putu ka EU. Srbija je uspela da otvori čak 16 poglavlja u pregovorima, i ono što je zavisilo od nje same, ona radi na jako dobar način", rekao je Han.

On je ocenio da su evropski put i reforme koje Srbija sprovodi doveli do toga da njena ekonomska pozicija itekako jača i da sve više investitora iz Nemačke dolazi u Srbiju.

"I to jako dobrih investitora, kao što je firma MTU iz Minhena, koja pravi ovde veliku fabriku iz oblasti visoke tehnologije. Ja veoma podržavam taj proces i promovišem da nemački investitori dolaze i više investiraju u Srbiju", poručio je Han. 
 
Dvojica sagovornika su izrazili očekivanje da ekonomska saradnja Srbije i Nemačke nastavi uzlaznom putanjom, posebno priliv investicija, i da još velikih kompanija iz Nemačke iskoriste dobro poslovno okruženje i otvore svoje pogone u Srbiji.

Izvor: TV Most, Saopštenje

VučićBundestagZapadni BalkanSrbijaSR Nemačka
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva