:

:

TV Most

Foto: RTV

clock

Avgust 20, 2023   12:05

0

146

Vučić: Mađarska odlično razume situaciju na KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom razgovarao je, između ostalog, i o situaciji na Kosovu i Metohiji i ocenio da Mađarska odlično razume situaciju na KiM.

"Imaćemo razumevanje i bolje i veće nego pre 20, 25 godina i taj trend međusobnog razumevanja će se nastaviti, jer se ponašamo kao iskreni i bliski prijatelji", rekao je Vučić na konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje da li je tokom susreta koje je imao u Budimpešti bilo reči i o situaciji na Kosovu i Metohiji.

On je dodao da srspki i mađarski narod osećaju bliskost na svakom mestu i na svakom koraku.

12:15 - Dogovor sa Orbanom kako da politički reagujemo po pitanju energetske bezbednosti

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sa mađarskom delegacijom razgovarao o brojnim projektima, kao i da je sa premijerom Viktorom Orbanom dogovorio kako da dve zemlje u slučaju opasnosti po energetsku bezbednost politički reaguju i zaštite interese dve zemlje.

Vučić je rekao novinarima da je imao važne sastanke sa mađarskim zvaničnicima i da je zamolio mađarsku stranu da ubrza radove na brzoj pruzi do Budimpešte na njihovoj teritoriji.

"Mi ćemo naš deo završiti i pre vremena ili tačno, zamolio sam Orbana da mađarska strana sa kineskim izvođačima ubrza taj deo da bismo za samo dve godine mogli da idemo od Beograda do Budimpešte za dva sata i 40 minuta", rekao je Vučić.

Kazao je da su razgovarali i o smeštajnim kapacitetima za gas za Srbiju u Mađarskoj i zahvalio na pomoći.

"Razgovarali smo i o mogućim opasnostima za energetsku bezbednost i dogovorili se kako da politički reagujemo i kako da suštinski zaštitimo interese našim zemljama", rekao je Vučić.

Foto: RTV

Predsednik Srbije je rekao da Mađarska na fantastičan način gradi svoje sportske kapacitete i preuzima organizaciju međunarodnih sportskih događaja, od vodenih sportova do mnogih drugih.

"Razmišljajući o Eskpu ponudili smo dodatnu saradnju sa Mađarskom i u širem Master planu, osim Nacionalnog fudbalskog stadiona, želimo da izgradimo onakav atlestski stadion, to je za našu budućnost dobro i za organizaciju velikih takmičenja. Postoji jedna problem, oko naših novih stadiona izgrađenih po UEFA standardima ko će da ih održava i kako ćemo da obezbeđujemo veliki broj događaja. I zato ćemo pronaći u  narednim mesecima neku od najvećih svetskih kompanija koju možemo da iznajmimo kako bi nam pomogla u stvaranju što većeg broja događaja", rekao je Vučić.

Kazao je da se to odnosi i na stadione u Leskovcu, Loznici, Kragujevcu, Zaječaru i drugim gradovima, kao i u Beogradu.

Ne smemo to da ostavljamo lokalnim samoupravama, naveo je Vučić i  istakao da ti stadioni moraju da se izdržavaju.

"Zato sam rekao da do oktobra moramo da donesemo odluku da napravimo nešto što će biti poput najvećeg sportskog reona, ne samo u ovom delu Evrope, već možda i u celoj Evropi, gde će biti i atletski i nacionalni fudbalski stadion, kao za vodene sportove sve, od skakaonica do bazena za vaterpolo i plivanja", naveo je Vučić.

Dodao je da su razgovrali o zajedničkog graničnom prelazu dve zemlje i da ćemo napraviti nešto što do sada nije viđeno.

"Očekujemo podršku novčanu od EU, pokušaćemo da napravimo jednu kontrolu, za građane Srbije i Mađrske, nešto najveće što zahteva stotine miliona evra, ne samo proširenje, već što nije viđeno do sada. To ćemo ponuditi zajednički i našim prijateljima Rumunima da zajedno uradimo na tromeđi tri zemlje da uradimo zajednički još jedan takav prelaz. To je bio predlog mađarske strane, koji smo porihvatili. To je za Horgoš od izuzetnog značaja videćemo da uradimo i na ovom drugom mestu", naveo je Vučić.

Kazao je da su razgovarali i o političkim temama, kao i oko evropskog puta i geopolitičke situacije.

"Imaću susret posle ovog sastanka i sa Erdoganom, sinoć sam imao sa Katalin Novak, uskoro će biti i veliki demografski samit u Mađarskoj, zatim poseta predsednice Mađarske Srbije, i u međuvremenu ćemo imati nekoliko susreta sa Orbanom da i dalje radimo na zbližavanju. Razgovarao sam juče i sa Dodikom i sa Cvijanović. Danas očekujem i da razgovaram sa predsednicima tzv. sređenje azijskih republika, sa predsednicima Uzbekistana, Turkmenistana i Kirgistana, da i sa njima pokušamo da proširimo saradnju. Razgovarali smo danas sa čuvenim Takerom Karsonom poznatim komentorom i analitičarem koji je među najpopularnijim u svetu. Večeras ćemo imati večeru sa svim liderima i razgovraćemo sa njima i sutra idem u Atinu gde će biti susret sa liderima ZB, a ove druge stvari koje neki objavljuju ne mogu da potvrdim", naveo je Vučić.

12:58 - Moja politika je da samostalna politika, a ne sedenje na dve stolice

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je danas da je njegova politika samostalna i nezavisna Srbija, na evropskom putu, ali koja čuva svoje nacionalne interese, brine o sebi i sama donosi odluke, a ne sedenje na dve stolice.

"A ne da nam neko drugi odluke. Pogledajte neke druge zemlje u okruženju, njima određuju i ko će da im kuva kafu u njihovim vlada. I to ih zovu ambasadori nekih zemalja koji kod nas ne smeju, osim na zvaničnim prijemima, ni da dođu i pitaju nešto drugo", rekao je Vučić u izjavi za srpske medije u Budimpešti.

Na pitanje novinara da prokomentariše izjavu Boška Jakšića da je doveo Srbiju u ćorsokak, a da sada kuka jer ne može više da sedi na više stolica, Vučić je odgovorio da već 11 godina sluša priču kako je došao kraj njegovom sedenju na dve stolice. 

"Ja nikoga na obmanjujem ni jednog sekunda. I Jakšiću i ovima na zapadu i ovima na istoku kažem jedno te isto. Mi imamo jednu, srpsku stolicu. Ponosan sam na tu stolicu i baš me briga za vaše stolice, nikome od nas nisu potrebne. Mi hoćemo da imamo svoju stolicu, naša stolica je naša poltika, da mi donosimo svoje odluke o politici", poručio je Vučić. 

Kako je rekao, naša politika je da donosimo samostalne odluke, nalazimo se na evropskom putu, ali vodimo brigu o našim državnim i nacionalnim interesima. 

"Da li je to zabranjeno ili bih bio dobar samo ako bi bio nečiiji sluga i ispunjavao naloge. Tada bih bio dobar, šta će nam onda vlada: Postavite onda Jakšića, Milivojevića, Tepić, oni će iovako da ispunjavaju naloge i reći pogledajte kako divnu politiku imamo. A Srbija je propadala kao što je propadala od 2000. do 2012. kada smo imali pošlušnike koji su ispunjavali tuđe naloge, a usput su bili i potpuno nesposobni", rekao je Vučić.

Na pitanje novinara da prokomentariše pisanje "Tajmsa" da je Vučić balkanski Al Kapone i Don Vito Korleone, predsednik Srbije je odgovorio da to nije napisao Tajms, već poslanik Demokratske stranke Srđan Mlovojević. 

"Oni su svi u regionu stavali u naslov da sam ja Al Kapone kao da je to rekao Tajms, a ne onaj idiot, Srđan Milivojević. Sada zamislite da neko mrtav ozbiljan uzima Milivojevića, stavlja ga u novine i ja sada treba to da komentarišem Srđana Milivojevića. Hvala Tajmsu na drugom delu da sam mirotvorac bez kojeg ni najjači ne mogu, to su oni rekli", rekao je Vučić. 

Kako je dodao, tako se vodi kampanja, nađete nekog poput Milivojevića koga, kako smatra, ne sluša niko da biste iskoristili da stavite u naslov šta želite.

"Onda se, da vas neko ne bi tužio, ogradite se na taj način, a u tekstu nema ništa, kao i obično. Znate koliko se ja nasekiram zbog tih tupavih tekstova. Iz toga gledam koje su političke namere nekoga, a da o meni pišu lepo zabrinuo bih se jer bih znao da nisam dovoljno brinuo o srpskim nacionalnim interesima. Kada pišu loše, znam da pošteno i odgovorno štitim srpske državne i nacionalne interese", poručio je Vučić.

12:54 - Zanimaju nas samo prava 30 odsto Srba u Crnoj Gori

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da Srbiju interesuju isključivo prava 30 odsto Srba koji žive u Crnoj Gori.

"Mi da pretimo Crnoj Gori ne pada nam na pamet, pričaju gluposti. Pitamo samo kakva je pozicija Srba. Sve najbolje im želimo, ali nemojte da zabranite da pitamo šta je sa 30 posto Srba u toj zemlji", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Budimpešti.

On je to rekao na pitanje da prokomentariše izjavu predsednika Socijaldemorkata Crne Gore Damira Šehovića da predstavnici zvanične Srbije navodno prete Crnoj Gori Ukrajinom i političkom sudbinom koja je tu zemlju zadesila zbog priznavanja tzv. Kosova. 

Foto: T a n j u g/video

"Neki ljudi žive na tome da prave kampanju protiv Srbije i da na tome dobijaju političke poene. Da li da dignemo spomenik svima kojim su priznali Kosovo i da kažemo hvala", upitao je Vučić.

On je rekao da se Srbija ne meša u unutrašnja pitanja Crne Gore niti u formiranje vlade. 

"Kada kažemo da Srbima nude likovno i fizičko da budu članovi vlade oni kažu da je to pritisak. Ja se ne mešam ko će da uđe u vladu. Mene interesuje samo kakva će prava Srbi da imaju", rekao je Vučić. 

On je istakao da se kao predsednik susedne, prijateljske, bratske zemlje nikada u to nije mešao.

"Ali su se umešali svi ambasadori i određuju ko sme a ko ne sme da uđe u vladu i to vam ne smeta. A hoćete Srbe da naterate da vičemo da smo srećni jer ste priznali nezavisno Kosovo. Kako to očekujete", upitao je Vučić.

On je kao pirmer naveo i da li ako neko sutra kaže da treba da se otcepe Ulcinj, Plav i Rožaj to treba odmah da se prihvati i da, kako je rekao, "ako ne pošaljete zahvalnicu mi ćemo da kažemo da nam pretite". 

"To je izvrtanje stvarnosti i bezobrazluk. To je isto kao kada Kurti hoće da izazove nemire, a kazu kriv je Vučić", primetio je predsednik i ukazao da su to sve zamene teza i dvostruki aršini.

On je naveo da i Nemci u Mađarskoj imaju škole i vrtiće i univerzitete na nemackom jeziku, a ima ih malo u Mađarskoj.

"Da li još i zahvalnice da pišemo onima koji su priznali Kosovo. Mi ne pretimo nikome, a nemojte ni vi da imate samo politiku protiv Srbije i Srba,  a ima ih mnogo takvih u regionu", rekao je Vučić i primetio da oni postaju važni samo ako ih on pomene.

12:34 - Izbori u roku od šest ili sedam meseci

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će u narednih šest ili sedam meseci sigurno biti izbora u Srbiji, pre svega lokalnih i pokrajinskih, a možda i parlamentarnih.

U izjavi za srpske medije u Budimpešti, a na pitanje novinara da prokomentariše izjavu opozicije da nije raspisao izbore u Beogradu zbog kukavičluka i da je SNS već izgubio Beograd, samo da ih još niko nije obavestio o tome, Vučić je rekao da će beogradski izbori, kao i svi drugi, biti teški za one koji pobeđuju i da će se SNS postarati da napravi iznenađenje.

"Nama sada slede lokalni i pokrajinski izbori i sasvim verovatno i parlamentarni izbori. Oni su nama do pre tri godine govorili da neće ni jedne izbore, na silu vam nećemo dati izbore. Sto puta sam ih pitao kada će izbore. Nije to fontana želja, pa će da bude samo ono što hoće. Imaće izbore vrlo brzo, da li će ti izbori biti za tri ili šest meseci, svakako će u narednih šest ili sedam izbora biti", poručio je Vučić.

Što se tiče toga da je opozicija pobedila na izborima, a da SNS samo nije obavešten, Vučić je odgovorio da je to dobro.

"Volim one koji misle da će lako izaći na kraj sa protivnikom, ti nisu dovoljno ozbiljni. Ako neko kaže već smo pobedili, verujte mi da taj neće da pobedi, jer to govori o njegovom pristupu. Što se tiče Beorada, kao i u Srbiji, za nas će biti veoma teško, za one koji uvek pobeđuju biće tesko, za one koji na svakoj utakmici pobeđuju ne plostoji laka utakmica", rekao je Vučić.

Dodao je da je za SNS svaka politička borba teška, jer se uzdaju u rezultate rada u Beogradu.

"Pogledajte kako izgleda Beograda danas, a kako je izgledao 2012, a da ne kažem da je plata sada duplo veća u evrima i biće još veća. Mi ćemo da se boriti, postaraćemo da se napravimo iznenađenje. Sinoć u Atini mnogi su mislili u 85. minutu da je gotovo, pa nije bilo gotovo. 2:0 bilo za Dinamo, pa 2:2 završilo", zaključio je Vučić.

Izvor: T a n j u g; Foto: RTV

VučićOrbanKiMenergetika
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva