:

:

TV Most

clock

Septembar 15, 2019   7:53

0

158

Vučić na obeležavanju Operacije Halijard

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće danas u Pranjanima, u opštini Gornji Milanovac, obeležavanju 75. godišnjice Operacije Halijard.

Manifestacija povodom godišnjice počinje u 10:00 časova, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

Obeležavanje Operacije Halijard organizuju Ambasada SAD i Fondacija Halijard, a na godišnjici će učestvovati američki ambasador Kajl Skot zajedno sa zvaničnicima Srbije i predstavnicima drugih savezničkih zemalja koje su uzele učešće u toj operaciji spasavanja.

Predviđeno je da odavanje pošte počne polaganjem venaca i obraćanjem zvaničnika, a nastaviće se službom u lokalnoj crkvi, prijemom u Osnovnoj školi "Ivo Andrić" u Pranjanima i koncertom orkestra Ratnog vazduhoplovstva SAD u Evropi, saopštila je ranije američka ambasada.

Operacija Halijard je bila najveća operacija spasavanja oborenih američkih i savezničkih vazduhoplovaca ikada. Spašavanje je organizovano od avgusta do decembra 1944. godine, sa pista napravljenim u ruralnim delovima Nemcima okupirane Srbije. Preko 500 vazduhoplovaca je evakuisano iz Pranjana, zahvaljujući nesebičnoj podršci srpskog naroda, koji se brinuo o vazduhoplovcima, i izgradio pistu kako bi omogućio njihovo spasavanje, podsetila je ambasada.

Potomci nekoliko spašenih američkih vazduhoplovaca su doputovali u svoju prvu posetu Srbiji kako bi se upoznali sa potomcima porodica koje su spasile njihove očeve i učestvovali na obeležavanju godišnjice.

Takođe, nekoliko visoko rangiranih vojnih zvaničnika SAD će učestvovati u ovim događajima da bi odali poštu nasleđu ovih hrabrih porodica.

Izvor: Танјуг

Vučićoperacija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva