:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Avgust 21, 2023   18:51

0

97

Vučić: Nećemo odustati od nacionalnih interesa, ali biće sve teže

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je  danas da će nastaviti da se bori za Srbiju i njenu evropsku budućnost, kao i da neće dozvoliti da se odustane od nacionalnih i državnih interesa, mali da će to biti sve teže u narednom periodu.

"Naše je da se borimo za Srbiju i njenu budućnost, ali da ne odustajemo od nacionalnih i državnih interesa, što će biti sve teže u narednom periodu", rekao je Vučić u Atini uoči neformalne večere za lidere regiona koju organizuje grčki premijer Kirijakos Micotakis.

On je rekao i da za Srbiju večeras neće biti baš najlakša situacija.

Rekao je da će na skupu biti Aljbin Kurti, Bojana Krišto, Dimitar Kovačevski, Andrej Plenković, Tomislav Dončev, Jakov Milatović, Marsel Čolaku, Volodimir Zelenski, Maja Sandu.

"Nije baš najlakša situacija za nas, ali kada idete na Evropski savet i skupi se njih 27 bude još i teže", rekao je Vučić.

On je najavio da će sutra ili prekosutra da se obrati građanima i da neskriveno govori o tome šta se zbiva.

"Kad neko pita zašto smo u takvoj poziciji reći ću da je to zato što želim da vodimo nezavisnu, odgovornu i samostalnu politiku, inače ne bismo imali nijedan problem da hoću da budem potrčko i politički patuljak kao mnogi drugi u Evropi", rekao je Vučić.

Da je tako, kako je rekao, ne bismo imali na ovkvim sastancima nikakve probleme, ali bi ih zemlja imala.

"Hoćete  sebi da olaksate ili da zemlja ne funkcioniše ili da se odreknete 60 posto čovečanstva kao potencijalnih prijatelja", rekao je Vucić i dodao da je pitanje da li ćete nekome da služite ili da služite svom narodu.

"Ja sam izabrao da služim svom narodu i zato imamo poteskoće. Takvu politiku ne mogu  da vode ni mnogo jače zemlje, a neki mali Vučić je izabrao put slobode, samostalnosti i nezavisnosti", istakao je Vučić.

On je rekao i da ima tremu pred svaki od ovih sastanaka, ali da sebi kaže "neka je i njih pet ili 10, ti imaš jedan gas i tvoje je da se boriš za svoj narod. Idi i bori se", rekao je Vučić.

Micotakis će se sastati sa Kurtijem, iako Grčka ne priznaje Kosovo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Atini uoči neformalne večere za lidere regiona, koju organizuje grčki premijer Kirijakos Micotakis, da će se Micotakis iako Grčka zvanično ne priznaje takozvano Kosovo sastati sa Aljbinom Kurtijem.

"Evropski predstavnici kada govore u Srbiji o netransparentnosti zaboravljaju da nas zamole da ne govorimo ko će biti na sastanku. Čudan neki format u Atini, ne razumen kako je pravljen, ali to je pitanje za domaćine, pozvani smo pet zemalja sa ZB, ali kako ko i kako na koji način, zbog njihovih bilateralnih odnosa negde neki iz čudnih razloga nisu dobili poziv, a pozvana je i Priština iako Grčka ne priznaje zvanično Kosovo", rekao je Vučić.

Kazao je da će čak Micotakis imati i bilateralni sastanak sa Kurtijem, kako je rekao, u atinskim kancelarijama.

"Pozvani su Hrvati, valjda kao veliki prijatelji poznavaoci svih nas na Balkanu, kao i Rumuni i Bugari, a Mađari interesantno nisu. Pozvani su i Volodimir Zelenski i zbog njegove bezbednosti nismo mogli da govorimo ko će biti prisutan, i predsednica Moldavije Sandu", naveo je Vučić.

Kazao je da će biti interesantno na večeri koja će početi za oko sat vremena.

"Razgovori sa Ursulom fon der Lajen su bili veoma dobri, ozbiljni i odgovorni, nikada sasvim laki iz raličitih razloga, ali to je sve logično. Govorili smo o važnim infrastrukturnim projektima, zamolio sam je da pomogne u izgradnji brze pruge Beograd - Niš, ali i o strateškoj saradnji Srbije i EU u oblasti enegetike, rudarstva i zelene energije. Govorili smo i o svim važnim političkim pitanjima, od dijaloga Beograda i Prištine. Uskoro u Beogradu ponovo očekujem Miroslava Lajčaka. Govorili smo i o drugim temama, odnosu prema Rusiji. Imali smo vrlo korektan razgovr sa Ursulom", rekao je Vučić.

Boriću se za slobodnu i nezavisnu Srbiju na evropskom putu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će se uvek boriti za slobodnu, nezavisnu i samostalnu Srbiju, koja će biti na evropskom putu, ali koja će znati da iznosi svoje stavove.

Vučić je to izjavio na konferenciji za medije uoči neformalne večere koju grčki premijer Kirijakos Micotakis organizuje za lidere regiona povodom 20 godina od Samita Evropska Unija-Zapadni Balkan i usvajanja Solunske deklaracije.

Dodao je da je znao da će među zvanicama u Atini biti i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, ali da zarad njegove bezbednosti nije želeo da to otkrije.

"Naravno da sam znao ko će biti u Atini. Rekli su mi da će biti Zelenski pre petnest, deset dana. Zar je trebalo da ugrozim njegovu bezbednost pa da kažem. A zamoljen sam od Micotakisa (premijer Grčke Kirijakos). I onda se to pojavi u crnogorskoj štampi, zato što im je neko iz kabineta predsednika dojavio. I onda mi ispadosmo budale, što ćutimo, a oni svi mnogo pametni. A  zbog toga, iako me ne vole, poštuju u svetu", rekao je Vučić.

Istakao je da je uoči večere imao dosta dobrih bilateralnih razgovora, da je jedan od najvažnijih vodio sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, ali da će svakako najznačajniji biti sa Zelenskim sa kojim će, kako je rekao, razgovarati sutra.

"Moj posao je da idem trnovitim i težim putem, zajedno sa ljudima iz Vlade da bi narod išao lakšim putem", naveo je Vučić.

Sutra ujutru imaću sastanak "u četiri oka" sa Zelenskim

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Atini uoči neformalne večere za lidere regiona, koju organizuje grčki premijer Kirijakos Micotakis, da će se sutra sastati sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

"Želim da vas obavestima da ću sutra ujutru na zahtev ukrajinskog predsendika imati bilateralni sastanak sa njim, tako da ću sesti i razgovrati sa Zelenskim u četiri oka o svemu onome što se u poslednje vreme događalo oko KiM, oko priznavanja i nepriznavanja teritorijalnog integriteta jednih i drugih i svih drugih pitanja", rekao je Vučić.

Verujem da ćemo imati dobar i otvoren razgovor, dodao je Vučić.

U Atini večeras tema Rusija, ali i ono sa čim Srbija ne može da se saglasi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nema sumnje da će večeras u Atini Rusija biti glavna tema, ali i da će se razgovarati i o pitanjima sa kojima Srbija ne može da se saglasi.

Vučić je to rekao novinarima uoči večere koju za lidere regiona organizuje grčki premijer Kirijakos Micotakis, a kojoj će pored ostalih prisustvovati i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, sa kojim će se, kako je najavio sutra sastati.

Vučić je istakao da će nastaviti da se bori da izgura sve što može za Srbiju i napomenuo da od svih zemalja čiji predstavnici učestuvju na večeri u Atini jedino Srbija nije uvela sankcije Rusiji. 

Dodao je da zna kako se stvari kreću, kad počnu "recitacije i dodvoravanja" u kojima ne može da učestvuje. 

"Dolazim iz slobodoljubive i slobodarske zemlje, ali istovremeno znam da moramo da budemo na evropskom putu jer je to najbolje za naš narod, i kada sve to dobijete hajde poronađite put. Ali rešićemo i to i posle sastanka sa Zelenskim", rekao je Vučić navodeći da je bilo izjava političara iz Kijeva koji se zalažu za priznavanje Kosova.

"To bi za nas bio veliki udarac. Pokušaću da razgovaram sa Zelenskim", rekao je on.

Na pitanje da li će Rusija biti glavna tema kaže da u to nema nikave sumnje.

"Tu su sada dva pitanja, ali bolje da sačekamo da se završi veče. Imali smo nekakve akte koji su neformalnog karaktera, ništa ne potpisujemo, ali je tu već danima, tako traje i nama nije problem da pomenemo formulaciju iz UN ko je pogazio međunarodno pravo, ko je izvršio invaziju. To je jasno i spremni smo da kažemo, i Srbija je sa tim saglasna. Ali postoje stvari sa kojima Srbija ne može da se saglasi - znam da će to večeras biti glavna tema", rekao je Vučić.

On je istakao da će ponoviti stav Srbije i stav Saveta za nacionalnu bezbednost.

"Sve drugo, teritorijalni integritet poštujemo, nadamo se da će i Ukrajina poštovati naš. Da li je Rusija prekršila međunarodno javno pravo napadom na Ukrajinu - očigledno je, sve je to u redu, ali kada je reč o uvođenju sankcija i optužbama ko je počino ratne zločine, u tome neću da učestvujem, dok ne budem video da je zemlja u užasno teškoj situciji. Tada ću to reći, ali još nisam siguran da smo suočeni sa tim", rekao je predsednik.

Na večeri će, pored Vučića, biti prisutni predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, kao i predsednik Crne Gore Jakov Milatović, premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačeski, premijer Hrvatske Andrej Plenković, rumunski i bugarski premijeri Marsel Čolaku, Tomislav Dončev, predsednica Ministarskog saveta Bosne i Hercegovine Borjana Krišto i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Izvor: T a n j u g

Aleksandar VučićAtina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva