:

:

TV Most

Foto: Beta

clock

Maj 24, 2022   22:43

0

132

Vučić: Obezbedićemo stabilnost i sigurnost u snabdevanju

Uspećemo da obezbedimo i stabilnost i sigurnost u snabdevanju, izjavio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić dodajući da na pritiske za povećanje cena popušta kada čuje racionalni argument.

Vučić je za TV Pink kazao da šećera ima dovoljno, a da sada država interveniše sa dodatnih 260 tona.

Poručio je da će od sada kilogram šećera koštati 89 dinara uvek i dodao da nema više "keš trgovine" u kojoj su do sada na veliko kupovali po jeftinijim cenama.

"Sve je to ucena države i pokušaj da se napravi veća cena. Popuštam na te pritiske uvek kada čujem racionalni argument. Nije problem, razgovaraću, rešavaćemo probleme, ali ne na silu", kazao je.

Kako kaže, koga god da pozove biće zastupnik interesa trgovaca.

"Znam da je sve pod kontrolom u krajnjem bilansu, ali mora da se prati ceo proces jer svako će da traži rupu da napravi ekstra profit", kazao je.

Najavio je da će se pokušati da se obezbedi jeftinije đubrivo za poljoprivrednike u našoj zemlji.

"Uz današnju cenu pšenice mnogo se više zarađuje bez obzira kolika su ulaganja i ne zaboravite cenu goriva držimo niskom na pumpama što nisu mali troškovi", podseća predsednik.

Ističe da se stvari uvode u red i da će ubuduće biti mnogo više ozbiljnosti i odgovornosti.

"Radićemo naporno, uredićemo svoje redove, promenićemo mnogo toga i u vladi i oko vlade i u raznim organizacijama, institutima, institucijama i onaj ko ne želi da se bori za zemlju, za jedan klas žita, za jednu glavu suncokreta, nemoj da se bavi državnim poslom, idite na more, ostanite do septembra, a onaj ko hoće da se bori, za njega će biti mesta", poručio je predsednik.

Neće biti velikog poskupljenja struje

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Davosu da nema sumnje da cena struje u Srbiji, koja je najniža u Evropi, mora da bude viša, ali da sigurno neće poskupeti onoliko koliko bi u EPS-u hteli 20 ili 40 odsto, jer bi to izazvalo skok cena svega ostalog.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara Pinka kako komentariše današnje izjave predstavnika EPS-a da je neophodno da struja poskupi između 20 i 40 i više procenata.

"Ajde 200 odsto da povećamo, ali nisu rekli šta su oni uradili da pravaziđemo ovu situaciju", rekao je Vučić i poručio da će biti provereno šta oni rade po tom pitanju.

Vučić je rekao da bi neki da se igraju politike u EPS-u i da bi da dokažu nekom drugom kako mora da bude onako kako su oni rekli.

"Biće poskupljenje, ali svakako ne ni 20 odsto, a kamoli 40 odsto i ni blizu 20 procenata, a biće kada budemo mogli da izdržimo to, a da nam sve ne ode u nebesa", istakao je Vučić.

Očekuje nas rešavanje gasnog problema

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da narednih dana predstoje razgovori o gasu - ministar finansija Siniša Mali ide u Mađarsku, a njega očekuju razgovori sa Rusima.

Preneo je da sutra Mali ide u Budimpeštu da sa Mađarskom vidi da li mogu da nam ustupe skladišta za gas.

„Mene očekuje razgovor sa Rusima. Videćemo možda i ne razgovaram sa Vladimirom Putinom kako neki kažu. Svakako nas očekuje rešavanje gasnog problema Srbije“,rekao je on.

Dodao je i da očekuje da vidi šta će Evropljani da urade do 31. maja, kada se očekuje, kako je rekao, „beli dim“ da su doneli odluke oko šestog paketa sankcija Rusiji, jer je za njih politički neprovodljivo da toga ne bude kada se kunu u jedinstvo.

„Nakon toga nam ostaje da vidimo šta nam činiti sa naftom. Ostaje potom da radimo ubrzano na remontima za električnu energiju. U pitanju su stotine miliona evra ulaganja u gas i struju“, podvukao je on.

Vučić je ukazao da je cena gasa u Srbiji izrazito niska, i da ne može za to za koliko se proda kupiti ni 40 odsto gasa na tržištu i to po kombinovanoj ceni od onog najjeftinijeg i onog što moramo da kupimo na tržištu.

„Zato je pitanje za razgovor sa Rusima i količina gasa koju možemo da dobijemo. Broj jedan su količine, broj dva cene Što se isporuka tiče nemamo problema sa ruskom stranom“, objasnio je on.

Svega ima dovoljno, niko ne može da ucenjuje državu

Imaćemo bezbroj problema, ali hrane imamo i imaćemo dovoljno, izjavio je večeras predsednik Aleksandar Vučić i dodao da u zemlji nema nestašice šećera, već je problem izazvan veštački, poručujući trgovcima da ne pokušavaju da ucenjuju državu da poveća cene šećera, jer u tome neće uspeti.

Vučić je za TV Pink, iz Davosa, na pitanje da li ćemo imati dovoljno hrane, budući da je često na meti kritika kada govori o tome, odgovorio da svaki odgovoran čovek brine, jer je možda bez brige lakše i lepše da se živi, ali se ne postižu najbolji rezultati.

Ukazao je da će biti bezbroj problema, ali da svega ima dovoljno.

Primetio je da je mađarska vlada danas uvela vanredno stanje u toj zemlji, i zbog energenata i zbog zaliha hrane i zbog pitanja bezbednosti, ističući da ne misli da to treba učiniti i u Srbiji.

Podsetio je da je pre nekoliko dana zvao sve, iz robnih rezervi, Ministarstva poljoprivrede, PKS, trgovine… pitao ih da li je sve u redu, i dobio potvrdan odgovor, a onda se dogodilo ovo sa šećerom.

Vučić je naglasio da nema problema, niti bilo kakvog disbalansa u potrebama građana i u onom što imamo, što je proizvedeno.

“Imamo šećera dovoljno, nije problem u tome, ali dolazite do toga kada država zaštiti određenu cenu, postoje veliki trgovci, biznismeni, koji preko svih kojih mogu, vrše pritisak da država koriguje cene. Suština je u tome, da se cene koriguju”, rekao je Vučić.

Dodao je da se neće ograničavati količina šećera koju građani mogu da kupe, jer bi se time samo podigla tražnju i napravio problem više.

“A, onda kažu - povećajte cene, imaćete dovoljno… Pa, imamo dovoljno”, ukazao je Vučić i dodao je da je time trebalo neko da se bavi sve vreme, ali nije.

Dodao je da će najveći problemi biti oko pšenice u ulja, ne kod nas, već u Evropi i svetu, ukazujući da su u Indiji, Argentini, SAD, Kanadi, uništeno 30 odsto roda pšenice, a reč je o najvećim proizvođačima.

“Kada sve to vidimo, kakve probleme ćemo da imamo, moramo da vidimo šta imamo, a imamo dovoljno i da to zaštitimo. Imamo i problem sa inflacijom, koja mora da se drži pod kotrolom. Najlakše je povećati cenu, a iz te spirale nema povratka”, rekao je Vučić.

Zato je poručio da, ako neko misli da je kriza vreme da se zaradi najviše, to ne treba da radi.

“Moja poruka tajkunima, koji pokušavaju da ucenjuju državu - nemojte to da radite, jer ćete proći gore nego što ste mislili. Država, u ekonomskom smislu, neće dozvoliti da je ucenjujete, jer ste mislili da napravite ekstraprofit na muci”, rekao je Vučić.

Dodao je i da dobro zna ko se krije iza “tobož stranih lanaca”, a ko insistita na povećanju cene, i ponavlja da se to neće dozvoliti.

“Nećemo dozvoliti da urušite zemlju u teško vreme, jer mislite da je vreme da budete prebogati. To je moja molba i nadam se da će uslišiti. Priroda posla je da neko želi zaradu, ali molim da imaju u vidu situaciju u kojoj se nalazi Srbija. Ne tražimo da posluju sa nulom, neka zarađuju, samo zaustavite glad i žeđ za ekstraprofitom”, rekao je Vučić.

Izvor: T a n j u g

Aleksandar VučićDavosgasstruja
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva