:

:

TV Most

Foto: AFP / Arhivska fotografija

clock

Septembar 19, 2023   19:42

0

112

Vučić: Ponovo će mi držati predavanje zbog Rusije,ali ja sam predsednik Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Njujorku da će mu večeras na skupu za Žozepom Boreljom ponovo evropski zvaničnici držati predavanja i pridike zbog neuvođenja sankcija Rusiji, ali da može samo tim povodom da poruči da je on predsednik Srbije.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara kako komentariše to što je jedna od današnjih vesti bila da se Srbija nije saglasila da se Rusiji produže sankcije na još godinu dana i da li je razgovarao sa nekim o tome u Njujorku, kao i šta misli koliko bi SAD i EU mogla da tolerišu još da se Rusiji ne uvode sankcije.

"Pitanje na mestu i sasvim korektno, samo čekam, prvo će da mi drže predavanje uskoro počinje skup sa Boreljom, pa će svi evropski zvaničnici da mi drže pridike, pa će onda i svi ostali da mi drže pridike, kako to i priliči. Pažljivo ću da ih saslušam i reći ću - lepo što ste mi održali predavanje, ali Srbiju kao predsednik vodim ja. Dok je to tako i dok mi mislimo da možemo da izdržimo te pridike, mi ćemo da vodimo ovakvu politiku", naveo je Vučić.

Kada budem shvatio da više ne možemo, više nećemo, dodao je Vučić.

"Ali, kao što vidite već godinu i sedam meseci mi možmeo da vodimo takvu politiku ozbiljnosti i odgovornosti, ona je poštena i odgovorna i fer je politika, jer znamo kako smo mi prolazili sa sankcijama i što bismo mi u takvim stvarima učestvovali. Slušao sam Bajdena i Berbok, a Bajden je u govoru kao najviše vrednosti čovečanstva naveo teritorijalni integritet, suverenitet i tek pod tri ljudska prava, više puta se pozivajući na Povelju UN i akte u UN", rekao je predsednik.

Istakao je da će pokušati u svom govoru, iako dolazi iz male zemlje, da podseti i Bajdena i Berbok, koja je rekla kako Nemačka uvek stoji uz međunarodno pravo i Povelju UN, da to nije sasvim slučaj i na to kada su 1999. mimo odluke SB UN jednu slabašnu zemlju na Zapadnom Balkanu bombardovali njih 19 najjačih i ubijali narod.

"Ni sada ne priznaju važeće pozitivno pravne propise UN uključujući i Rezluciju 1244. To su zemene teza i dovoličnost, ali mi smo naučili nema tu ničeg novog. Mi koji smo mali bolje na vreme da shvatimo koliko smo mali, a da je velikima sve dozvoljeno. Ja još nisam shvatio koliko smo mali, možda će me ovim pridikama ubediti, ali nisam siguran, videćemo kako će da idu te pridike. Svi oni nijednu priliku ne propuste da mi održe čas iz morala i svega - kako i na koji način bi trebalo da uvedemo sankcije", rekao je Vučić i istakao da on kao predsednik Srbije još nije saglasan sa tim.

Kako se ne setiše teritorijalnog integriteta i suvereniteta pre 20 godina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je govor američkog predsednika Džozefa Bajdena na Generalnoj skupštini UN bio umeren po pitanju Kine, ali da je zanimljivo kako su ljudska prava i prava LGBT populacije stavljena iza teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

"Kako se ne setiše toga pre 20 godina", rekao je Vučić novinarima u Njujorku uoči sastanka sa visokim komesarom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i liderima Zapadnog Balkana.

"Što se Bajdena tiče, vodio je više računa o Kini, analizoiraćemo sve. Bio je žestok po pitanju Rusije", rekao je Vučić.

Na pitanje T a n j u g a  o govoru koji će održati na zasedanju Generalne skupštine UN, Vučić jerekao da ga još sprema i da radi na njemu, a u skladu sa onim što se dešava poslednja tri dana".

Dodao je i da će sutra razgovarati sa visokim kineskim zvaničnikom Han Džengom, koji je u Njujorku, dodajući da je reč o izuzetno važnom razgovoru.

"Očekujem potpisuvanje ugovora o slobodnoj trgovini. Imamo mnogo ugovora u vezi drugih projekata. Želeo bih da čujem njihove savete o svemu što se u svetu dešava", rekao je Vučić.

Mnogo sastanaka u Njujorku sa gotovo svim evropskim liderima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je juče i danas imao mnogo sastanaka u Njujorku sa gotovo svim evropskim liderima, uključujući i nemačkog kancelara Olafa Šolca, kao i  predsednika Evrposkog saveta Šarla Mišela.

"Imali smo mnogo sastanaka sa gotovo svim evropskim liderima koji su ovde prisutni. Još nisam video Đorđu Meloni, a ostale čini mi se da sve jesam, uključujući i kancelara Šolca", rekao je Vučić novinarima u Njujorku i dodao da ubrzo sledi ručak sa liderima Zapadnog Balkana.

On je dodao da je razgovarao i sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i da je imao dug i veoma odgovoran razgovor sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

"Možda je i najduži razgovor bio sa njim. Sa turskim predsednikom sam takođe razgovarao o regionalnim pitanjima i njegovoj skoroj poseti našoj zemlji", rekao je Vučić.

Istakao je i da ga očekuje i izuzetno važan razgovor sa kineskim potpredsednikom Hankom Žengom u kineskoj misiji u Njujorku.

Biće, kako je rekao, još važnih bilateralnih sastanaka, između ostalih, i sa predsednikom Koreje, ali i sa svima koji mogu u budućnosti da utiču kako u smislu investicija tako i u smislu političkih i regionalnih pitanja.

"Biće susreta sa (specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine) Miroslavom Lajčakom i sa svima sa kojima moramo da razgovaramo oko situacije na KiM", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da se iz izlaganja na Generalnoj skupštini moglo videti i osetiti da postoje potpuno različita viđenja sveta i čini mu se, kako je naveo, da je po prvi put brazilski predsednik dobio veći aplauz od američkog što nikada nije bio slučaj.

"Ja sam ne znam koji put ovde u UN na Generalnoj skupštini. To ni blizu nije bio slučaj. Ne govorim to zbog toga što to bilo šta i bilo kome posebno znači osim što se vidi mala promena raspoloženja kod dela azijskih i afričkih zemalja. To ste mogli da vidite i na nekim evropskim prijemima gde nema dovoljno posvećene pažnje upravo tim kontinentima koji su danas, pre svega, Azija, koja je najmoćniji kontinent na svetu", rekao je Vučić.

I danas u eri novog sukoba Azerbejdžana i Jermenije, u trenucima kada imate napetost između Kanade i indije zbog ubistva indijskih sika nedaleko od Vankuvera, kada imate toliko mrtvih na dnevnom nivou u Ukrajini, sve veće zahlađenje odnosa između Kineza i Engleza i Kineza i Nemaca, onda vam je jasno, kako kaže, koliko je važno da počne da se razgovara o najozbiljnijim temama.

"Verujem da će se eskalacija problema i sukoba zaustaviti, u protivnom posledice po nas biće sve teže", istakao je Vučić.

Za neke zemlje EU Srbija ne može da bude u prednosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas je EU nameravala da ukaže na stranu koja je više kriva zbog izostanka napretka u dijalogu, ali da su neke zemlje koje su priznale tzv. Kosovo tražile da se stav "uravnoteži".

"Ako pažljivo čitate, namera je bila da se više ukaže na stranu koja je stvarno kriva, ali onda su došli iz devet zemalja, koliko sam obavešten, koje su tražile da se ne poistoveti, nije baš poistovećeno, videli ste dve, tri rečenice, ali su tražili da se uravnoteži", rekao je Vučić u Njujorku odgovarajući na pitanje novinara da li će na radnom ručku sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom postaviti pitanje zašto EU ponovo kaže da su obe strane krive da ne ispunjavaju obaveze.

On je istakao i da Srbija ne može da bude u prednosti, jer su to zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova.

"Smatraju nas krivim zbog problema Kosova, jer ga mi ne priznajemo i moraju da slušaju nekog malog Vučića koji će da govori o međunarodnom pravu i da svi znaju da sam potpuno u pravu, nije to baš prijatno ni lako",  rekao je Vučić koji učestvuje na zasedanju Generalne skupštine UN.

Na pitanje o učešću predsednice privremenih prištinskih institucija Vljose Osmani na zasedanju Generalne skupštine, Vučić je rekao da ona ne učestvuje u radu skupštine i "ne može da sedne gde mi sedimo".

"Ali zemlje koje su priznale Kosovo daju specijalnu kartu da ulaze na prijeme. To su radili i prošle i pretprošle godine, a radili su i sa drugima", naveo je Vučić.

Evropska unija je ranije danas pozvala Beograd i Prištinu da ispune obaveze koje proizilaze iz sporazuma o normalizaciji odnosa i naglasila da rad na uspostavljanju Zajednice srpskih opština treba da počne bez daljeg odlaganja ili preduslova.

Savet ministara spoljnih poslova EU je, pored ostalog, izrazio zabrinutost zbog izostanka napretka na prošlonedeljnom sastanku strana u Briselu.

Izvor: T a n j u g

Aleksandar VučićNjujorkUN
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva