:

:

TV Most

Foto: Instagram / budućnostsrbijeav

clock

Januar 17, 2024   14:55

0

128

Vučić sa Lajčakom o situaciji na KiM i pretnjama sa kojima se suočava srpsko stanovništvo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je danas u Davosu imao otvoren razgvor sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i da je razgovarao o situaciji na Kosovu i Metohiji i pretnjama sa kojima se svakodnevno suočava srpsko stanovništvo, a koje ugrožavaju mir i stabilnost regiona. 

 

Vučić je naveo da je je tom prilikom upozorio Lajčaka da Priština svojim potezima dovodi u pitanje sve što je do sada postignuto u procesu normaliazcije odnosa.

"Ponovio sam da Srbija nastavlja da vodi odgovornu politiku zasnovanu na dijalogu i međunarodnom pravu, ali i upozorio da Priština svojim potezima dovodi u pitanje sve što je do sada postignuto u procesu normaliazcije odnosa", napisao je Vučić na svom Instagram nalogu "budućnostsrbijeav".

Vučić: Ne tražim podršku za Srbiju, već za obične ljude na KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je novinarima, nakon sastnka sa Lajčakom  u Davosu,  da premijer u Prištini Aljbin Kurti želi da onemogući isplatu plata i penzija za Srbe, što bi značilo ne tihi, nego glasni odlazak Srba sa KiM. Poručuje da ne traži podršku za Srbiju, već za obične ljude na KiM.

Vučič je  rekao da je zatražio pomoć kako bi se zaustavio pokušaj Aljbina Kurtija da uništi dijalog.

,,Razgovarao sam sa šefovima nekih obaveštajnih službi kao i sa Miroslavom Lajčakom i zamolio ih da pomognu u tome da se zaustavi Kurtijev pokušaj da uništi dijalog, jer Kurti želi da onemogući isplatu plata i penzija za naše ljude u zdravstvu, prosveti, institucijama Srbije, što bi značilo ne tihi, već glasni odlazak Srba sa KiM", rekao je Vučić.

On je, na pitanje novinara da li je u razgovoru sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska Džejmsom O Brajanom i Miroslav Lajčakom stekao utisak da su svesni opasnosti ako Priština ostvari svoje pretnje o ukidanju platnog prometa sa Srbijom, rekao da nije njegovo da priča u ime evropskih i američkih predstavnika.

,,Ali razgovaraću sa Nemcima, Francuzima i svima drugima o tom pitanju, jer verujem da svi moraju da razumeju o čemu je reč. Reč je o pokušaju ukidanja dijaloga i pokušaju progona srpskog naroda sa KiM i to je suština stvari. Mislim da su svesni posledica i da će pomoći da do takvih stvari ne dođe, nadam se", rekao je Vučić.

19:00 - Lajčak: Informisao sam Brisel o nameri Prištine, verujem da ćemo pronaći rešenje koje neće imati negativnih posledica

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je u Davosu da je informisao Brisel o nameri Prištine da ukine platni promet sa Srbijom, izrazivši uverenje da će se pronaći rešenje koje neće imati nikakvih negativnih posledica.

Na pitanje da li je upoznat sa namerama Prištine da ukine platni promet sa Srbijom, Lajčak je za TV Pink rekao da ne samo da je sa tim upoznat, već je to pitanje otvorio u razgovoru sa zamenikom kosovskog premijera Besnikom Bisljimijem, te da ga je zamolio da mu da odgovore na nekoliko bitnih pitanja.

,,Prosledio sam tu informaciju u Brisel i naše službe sada analiziraju tu situaciju. Očekujemo da ubrzo izađu sa zajedničkim stavom“, rekao je Lajčak.

Upitan da li je to opasno, odgovorio je da je uveren da se neće doći u opasnu situaciju.

,,Ne bih u ovom trenutku želeo da dam bilo kakve ocene. Verujem da neće postati opasno i da ćemo pronaći rešenje koje neće imati nikakvih negativnih posledica“, rekao je Lajčak.

Izvor: TV Most, RTS

Aleksandar VučićDavosMiroslav LajčakKiM

Politika

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva