:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Septembar 03, 2022   15:39

0

108

Vučić sa Pahorom; Dve milijarde evra trgovinske razmene

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom, u okviru priprema za predstojeći Samit Procesa Brdo-Brioni.

Sastanak se održavao u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Samit Procesa Brdo-Brioni, koji će biti održan 12. septembra na Brdu kod Kranja, biće prilika da se sagleda aktuelna situacija na Zapadnom Balkanu i da se uputi poziv članicama i institucijama Evropske unije da ubrzaju proces proširenja.

Vučić: Ove godine dve milijarde evra trgovinske razmene

Trgovinska razmena Slovenije i Srbije ove godine preći će dve milijarde evra, što je veliki uspeh i govori o prijateljstvu i međusobnom poverenju dve države, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle razgovora sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom i istakao da je izuzetno zadovoljan ovim podatkom, koji govori da poslovni ljudi obe zemlje pronalaze tržište i mesto za investicije u Srbiji i Sloveniji.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za medije rekao da je uvek zadovoljstvo primiti predsednika Pahora u goste, za kojeg je rekao da je iskreno angažovan u rešavanju brojnih regionalnih pitanja i na odgovoran i ozbiljan način im prilazi.

Preneo je da je Pahor u Beograd došao uoči Samita inicijative Brdo-Brioni, kojem će, najavio je, prisustvovati delegacije Srbije 12.septembra, koju će on predvoditi i naglasio da su razgovarali o tome kako i na koji način, ako postoji mogućnost na tom skupu usvoji zajednički dokument.

Vučić je podsetio da različito gledaju na statusno pitanje Kosova, ali je najvažnije što uvek gledaju kako i na koji način da dodatno podstaknu evropsku perspektivu, sačuvaju i osiguraju trajni mir, što je najviši i najvažniji interes Srbije i Slovenije.

"Ono što pokušavamo je da izbegnemo stvaranje vrste „savršene oluje" koja bi napravila probleme za sve. Zato smo razgovarali o dijalogu Beograda i Prištine, situaciji u drugim delovima našeg regiona, sveukupnoj atmosferi, kao i kako koja zemlja dočekuje predstojeću zimu, kakva je energetska situacija, kako možemo jedni drugima da pomognemo. Sva ta iskustva koja smo razmenili će nekome dobro doneti", uveren je on.

Ključno pitanje je veza između teške energetske sitiacije, predstojeće jeseni i zime i svih dodatnih političkih pitanja koji bi mogli nastati u regionu, dodao je Vučić.

Preneo je da je zamolio slovančkog kolegu, ukoliko bude u mogućnosti i ako bude na dnevnom redu EU ta tema, da i Zapadni Balkan bude deo podrške u novcu za uvezenu struju ili jedan deo potrošene energije.

„Ne mislimo da treba da dobijemo onoliki udeo kao članice Unije, ali sve što možemo da dobijemo bilo bi značajno za snabdevanje i potpuno finansijsku stabilnost ne samo za Srbiju već sve zemlje“, rekao je on.

Ocenio je bilateralne odnose dobrim i izrazio očekivanje da će, posle formiranja Vlade Srbije, biti održana zajednička sednica dve vlade i da će uslediti nove investicije.

Kazao je da se hvalio Pahoru Sajmom vina, na kojem je danas premijerka Ana Brnabić celo jutro.

„Ja sam se na tom Sajmu dobro pokazao dan pre toga, i to su svi primetili. Danas se nadam da će Pahor imati vremena da ode do Sajma da vidi kako smo to uradili, jer ima mnogo izvanrednih slovenačkih izlagača, koji su uvek dobrodošli. Hvala što rado, dolascima u Beograd pokazujete poštovanje prema ovoj zemlji“, zaključio je Vučić.

Cilj samita Brdo-Brioni EU perspektiva, stabilnost i razvoj ZB

Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je danas u Beogradu, posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da će u drugoj polovini godine biti osvežen i ponovo pokrenut Berlinski proces za zemlje Zapadnog Balkana.

"Nije tajna da kao prijatelj ovog regiona podržavam inicijativu OB i čestitam Vučiću i njegovim kolegama za napredak u toj inicijativi. To je jedna od retkih konstruktivnih inicijativa za povezivanje i saradnju u regionu", rekao je Pahor u obraćanju.

Dodao je da takvih inicijativa nema dovoljno, kao i Berlinski proces ima mnogo toga zajedničkog sa inicijativomo OB.

"U drugoj polovini ove godine na neki drugi način biće osvežen i ponovo pokrenut Berlinski proces. OB i Berlinski proces imaju mnogo toga zajendičkog. Ako se Berlinski proces ubrza - dobro je, ako ne, onda OB postaje velika mogićnost za ZB", rekao je Pahor.

Istakao je da inicijativa OB nije zamena za evropske integracije već je "veliki prijatelj širenja i koreposndira sa njima i dopunjuje ih".

"Nadam se da ćemo mi lideri na ZB i okolini uspet da prikupio dovojno političke mudrosti i volje da sva bilateralna pitanja rešavamo dijalogom i mirnim putem i pokušamo da ojačamo malo oslabljene nivoe poverenja", naveo je Pahor.

Takođe, izrazio je uverenje da će to biti i poruka sa predstojećeg Samita Brdo Brioni kada je reč o regionu.

Pahor je zahvalio Vučiću na, kako je rekao, dobrom, konstruktivnom i iskrenom razgovoru i dodao da su pričali o predstojećem 11. samitu Procesa Brdo Brioni koji će biti održan u Sloveniji 12. septembra.

"Došao sam da se savetujem sa predsednikom o svim značajnim pitanjima za uspeh te konferencije za ona dva cilja koja su bila u prom planu u prethodnih 11 godina, a to su evropska perspektiva ZB i drugo mir, stabilnost i razvoj ZB", naveo je Pahor.

Kaže da je sa Vučićem razgovarao i posledicama rata u Ukrajini na mir i stabilnost Zapadnog Balkana i dodao da to što se dešava sigurno ne pomaže stabilnosti regiona.

"Ali i Vučić i ja, ako se dobro razumemo, mislimo da na ZB bez obzira na sva nepoverenja i velike bilateralne probleme treba da imamo dovoljno političke volje da sačuvamo mir i bezbednosti i obezbedimo evropsku perspektivu ZB", naveo je Pahor.

Predsednik Slovenije smatra da postoji mogućnost se svi lideri u regionu slože i da se Srbiji, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji još brže otvore vrata i da se završe pristupni pregovori i da postanu članice EU i da se ti pregovori ubrzaju.

Kaže da je drugo, da BiH već do kraja ove nedelje dobije status kandidta i treće, da EU ispuni svoju obavezu o viznoj liberalizaciji.

Pahor je naveo, kada je reč o Samitu Brdo Brioni i situaciji u regionu, da su uslovi sada lošiji nego prošle godine kada su se sastali i dodao da se još prošle godine oslikavalo lošije raspoloženje.

"Čuli smo da je Vučić pomenuo i tu potpunu oluju koja bi se desila ako bi se to povrenje još umanjilo i spremnost za saradnju još smanjilo. To se ne sme desiti i moramo kroz te veoma zahtevne okolnosti proći tako da obezbedimo mir i stabilnost i saradnju među državama u regioni. Ako u tome uspemo, a zato smo Vučić i ja tu, gledaćemo ubrzani proces evropske integracije i našu zajedničku budućnost", poručio je Pahor.

Izvor: T a n j u g

Aleksandar VučićBorut Pahor
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva