:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Februar 28, 2020   13:14

0

16

Vučić sa predstavnicima MMF-a, SRB i dalje donosi dobre rezultate

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predstavnicima Misije Međunarodnog monetarnog fonda, koju je predvodio šef Misije Jan Kejs Martejn, sa kojima je razgovarao o makroekonomskim kretanjima i reformama u Srbiji.
 

Predsednik Vučić je istakao da je Srbija posvećena održavanju finansijske stabilnosti i daljem sprovođenju reformi u cilju postizanja bržeg privrednog rasta, stvaranja novih radnih mesta i poboljšanja životnog standarda svih građana.

Šef Misije Martejn je ocenio da su ekonomski rezultati Srbije veoma dobri, pri čemu je posebno pozdravio uspešan završetak procesa privatizacije Komercijalne banke.

Sagovornici su konstatovali da je postignut napredak u okviru programa saradnje uz podršku Instrumenta za koordinaciju politike (Policy Coordination Instrument – PCI). Na sastanku je, takođe, zaključeno da  privredna aktivnost drugu godinu zaredom beleži visoku stopu rasta, o čemu svedoči i podatak da je u 2019. godini ostvareno povećanje od 4,2%, što je više u odnosu na prvobitnu projekciju od 3,5%. Povećana investiciona aktivnost, uvećan izvoz robe i povećanje lične potrošnje stanovništva usled većeg raspoloživog dohotka značajno su uticali na ovaj rast BDP.

Jedna od tema susreta bilo je i redefinisanje postojećih fiskalnih pravila u cilju obezbeđivanja očuvanja fiskalne održivosti. Na sastanku je bilo reči i o daljem spovođenju reforme poreske administracije, zatim reforme u javnom sektoru, kao i upravljanju javnim investicijama i državnim preduzećima, navodi se u saopštenju.

Tim MMF:Ekonomski program SRB i dalje donosi dobre rezultate

Ekonomski program Srbije i dalje donosi dobre makroekonomske rezultate, saopštio je danas tim MMF-a koji završava posetu Srbiji. Kako je navedeno, tim MMF-a se založio za unapređenje fiskalnih pravila i upravljanja državnim preduzećima, kao i privatizaciju Komercijalne banke i HIP-Petrohemije. Pozdravio je napore vlasti Srbije u pravcu okončanja privatizacije Komercijalne banke i naglasio važnost privatizacije HIP Petrohemije.

Tim, koji predvodi Jan Kes Martejn, posetio je Beograd u periodu od 24. do 28. februara 2020. godine radi ocene rezultata postignutih u 2019. godini i napretka u ispunjavanju obaveza u skladu sa Instrumentom za koordinaciju politika (PCI), kao i razgovora o prioritetima u pogledu politike za 2020. godinu.

Tim MMF-a ocenio je napredak ostvaren u realizaciji instrumenta PCI. Poseta u cilju četvrte revizije instrumenta PCI planirana je za drugu polovinu maja.

"Makroekonomski rezultati Srbije bili veoma dobri i tokom 2019. godine, uz procenjeni rast na nivou od 4,2 procenta, podržan visokim direktnim stranim investicijama i intenziviranim aktivnostima u građevinarstvu. Nezaposlenost je opala na rekordno nizak nivo, uz stabilan rast zarada. Inflacija, koja je iznosila dva procenta u januaru i dalje se kreće u donjoj polovini ciljanog koridora", naveo je Martejn u saopštenju.

Otpornost finansijskog sistema nastavlja da se poboljšava i udeo nenaplativih kredita je opao na 4,1 odsto u decembru 2019. godine, rekao je Martejn. Fiskalni rezultati su i dalje dobri, a opšti nivo države je zabeležio fiskalni deficit od 0,2 procenta BDP-a u 2019. godini, što je u skladu sa ciljevima po instrumentu PCI, dok je javni dug opao na oko 52 procenta BDP-a.

Makroekonomska perspektiva za 2020. je pozitivna, sa projekcijom rasta od četiri procenta i očekivanjima da će se inflacija zadržati u donjoj polovini ciljanog koridora. Međutim, rizici su povišeni, naročito spoljni, dok preostaje i veoma važan program strukturnih reformi.

U tom kontekstu, tim MMF-a je istakao potrebu da se u potpunosti sprovedu reforme predviđene u okviru instrumenta PCI kako bi se obezbedila održivost makroekonomskih postignuća i podstakao potencijal rasta Srbije.

Tim MMF-a je ocenio i pripreme koje bi trebalo da obezbede primenu novog sistema zarada u javnom sektoru i prelazak na novi, sistematičniji okvir zapošljavanja u javnom sektoru u 2021. godini. Tim je podržao nedavne napore u pravcu adekvatnog praćenja fiskalnih rizika i razgovarao o opcijama za unapređenje fiskalnih pravila.

Takođe je istakao važnost unapređenja upravljanja državnim preduzećima u cilju povećanja efikasnosti i kvaliteta javnih usluga. Tim MMF-a je zahvalio vlastima Srbije na gostoprimstvu i tesnoj saradnji.

"Stavovi izneseni u ovom saopštenju predstavljaju stavove tima MMF-a i ne moraju da predstavljaju stavove Izvršnog odbora MMF-a. Nakon ove posete neće uslediti diskusija na Odboru", navedeno je u saopštenju.

Izvor: TV Most, saopštenje

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva