:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

April 10, 2019   14:25

0

244

Vučić: Srpska lista smeta jer hoće da radi i da se dogovara sa svojom državom Srbijom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas, posle sastanka sa predstavnicima Srba na Kosovu i Metohiji, da se država , zahvaljujući neodgovornom delovanju Prištine i nerazumnom delovanju nekih svetskih sila, pre svega zapadnih, nalazi u teškoj sitauciji.

“Kao što znate već pet meseci traje terror nad Republikom Srbijom posle uvođenja taksi od 100 odsto na robu koja ulazi na KiM iz centralne Srbije.  A više od šest godina Albanci svoju jedinu obavezu iz Brisela nisu ispunili a to je formiranje Zajednice Srpskih opština”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Vučić je naglasio da su privremene institucije u Prištini formirali vojsku Kosova suprotno i svom takozvanom Ustavu i dve platforme koje su direktno uperene protiv dijaloga.

“To je platforma koja kaže da je obaveza Srbije da prizna nezavisnost Kosova i da odgovaramo za zločine koje smo počinili, traže ratnu odštetu, kompenzaciju za sve navodne srpske zločine i posebno tribunal za Srbe koji su navodno činili zločine”, rekao je Vučić.

On je rekao da je mnogim zapadnim predstavnicima postavio pitanje "da li treba da otvorimo vrata svakom od njih kako bi otimali po stanovima i kućama kako bi bili zadovoljni a mi bili srećni što je konačno uspostavljen mir između Srba i Albanaca.

"U poslednje vreme događaju se stvari koje pokazuju albansku bahatost i osionost i sve vreme neskriveno rade na ujedinjavanju Kosova i Albanije. Svi se prave da ne vide, ne čuju i zato ćute posle toga", istakao je Vučić.

Predsednik je naglasio da Priština zapravo želi da ukine Srbima pravo na mišljenje, na drugačiji stav...

"Žele da postoji Haradinajeva i Tačijeva istina po kojoj su oni momci koji su se borili za slobodu Kosova protiv nekakvih zločinaca i zlikovaca kao da je Todosijević pobio 19 svedoka a neki drugi koji su svedočili o njegovim zločinima i to samo zato što je Todosijević rekao istinu o događaju u Račku. To danas zna ceo svet da je to bilo fabrikovanje Vilijema Vokera", ocenio je Vučić.

Prema njegovom mišljenju smena Todosijevića je usmerena ka tome kako Srbi ne bi razmišljali svojom glavom.

"Na Kosovu prema njima mogu da postoje Srbi koji bi mogli da služe njihovim interesima i koji nikada neće da pomenu državu Srbiju", istakao je Vučić i dodao da "Albanci za to imaju podršku SAD i nekih drugih velikih sila i traže Srbe poslušnike".

"To je ceo cilj i smisao svega što rade i zato im smeta Srpska lista. Zato što Srpska lista hoće da radi i da razgovara i da se dogovara sa svojom državom Srbijom", zaključio je Vučić.

Vučić je naglasi da se zato vodi žestoka kampanja protiv Srpske liste od početka. Zato Srbe nisu ni pitali za izbore koje su raspisali za 19..

Predsednik Srbije zamolio je Srbe sa Kosova i Metohije da ne dozvole Albancima da sa svega 0,1 ili jedan odsto na severu pokrajine izaberu njihove predstavnike koji će ih predstavljati pred celim svetom i najavio da će, nakon razgovora sa svetskim liderima, koje ima do kraja meseca, Srbija predočiti plan mera.

"Moja poruka Srbima je bila 'ne dozvolite Albancima da sa 0,1 ili 1 odsto izaberu vaše predstavnike da budu predstavnici pred celim svetom', a druga, molba da sačekaju sastanke koji predstoje. Za sastanak, o kojem su pisali Albanci, znam već dva meseca, ali sam ćutao. Albanci čim ih neko pozove negde, oni to odmah objave", objasnio je on.

Vučić je istakao da će 29. aprila biti u Berlinu, zajedno sa premijerkom Anom Brnabić, na sastanku, na kojem su pozvani I Hašim Tači I Ramuš Haradinaj.

Ukazao je da će 29. i 30. aprila razgovarati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, a da će posle toga zamoliti za dug razgovor predsednika Ruske federacije Vladimira Putina.

"Posle toga spreman da našem narodu na KiM predočim plan mera Srbije, sa ciljem da se ne ugrozi njihova pozicija na Kosovu", rekao je on.

Ponovio je da je situacija u kojoj se nalazimo veoma teška, dodajući da su pritisci na Prištinu zapada nestali, podsećajući da Haradinaju najpre nije data viza za SAD, a sada boravi tamo, kao I da je bilo pritisaka zbog taksi, a sada svi govore samo o nastavku dijalog bez pominjanja taksi.

"Nećete se igrati sa Srbijom ma koliko ste jaki. Možete da mi pretite skidanjem glave, protestima, krajem karijere. Mnogo sam se toga naslušao. Sve to možete da uradite, za mene je važnije da sačuvam obraz Srbije i ponos i dostojanstvo našeg naroda, pravo da postoji na KiM, da ima priliku i pravo da odlučuje gde će da živi", podvukao je Vučić.

Mnogima ide na ruku unutrašnja destabilizacija Srbije

Vučić je ukazao da mnogima ide na ruku unutrašnja destabilizacija Srbije, ali da on o tome ne može da govori javno.

"Ja mislim da je naš narod pametan i da to dobro razume", rekao je Vučić novinarima, na pitanje kome ide na ruku unutrašnja destabilizacija Srbije.

Na pitanje kako bi Zapad reagovao da Srbija, u skladu sa Ustavom, raspiše parlamentarne izbore KiM, na koje bi Srbi sigurno izlazili, kao što je Priština uradila raspisivanjem izbora u četiri srpske opštine na sever Kosmeta, Vučić je rekao da nije pametno da odgovara na to pitanje, jer misli mnogo gore, ali je izložen mnogo težim pritiscima.

"I moram da vodim račna da na racionalan, ozbiljan i odgovoran način vodim zemlju i da ni na koji način ne naškodim interesima i srpskog naroda na KiM i svih građana u Srbiji", rekao je Vučić.

Izvor: TV Most, Танјуг

Vučićpredstavnici SrbaKiMSrpska lista
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva