:

:

TV Most

clock

Februar 03, 2023   16:09

0

159

Vučić: Trka za KiM počela mnogo pre devedesetih, loše pozicije na startu; Nećemo dozvoliti ulaz Kosova u UN

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je možda bilo grešaka u pregovorima o Kosovu i Metohiji u proteklom periodu, ali da "trka" za pokrajinu nije počela ni 2012. ni 2000. ni 90-ih, već mnogo ranije.

On je na kritike Aleksandra Jovanovića Ćute iz poslaničke grupe "Zajedno-Moramo" da se 20 godina loše pregovara o KiM, rekao da je poslanik možda u pravu, ali da treba imati u vidu početne pozicije u trci i da su protivnici bili 20 metara pred ciljem, a mi 80 metara udaljeni.

"Pametni ljudi u Srbiji to razumeju i mogu da cene šta je realno i šta nije. Postoje stvari kojima ste ograničeni i koje ne možete da promenite", rekao je Vučić tokom rasprave u Skupštini Srbije i dodao da je Kosovo teška priča.

Jovanović je rekao da Ekološki ustanak nije za priznavanje tzv. Kosova, niti da dobije stolicu u UN, ali tvrdi da je Srbija, posle pregovora u kojima su učestvovali Borko Stefanović, Ivica Dačić, Vuk Jeremić i Vučić ponovo u devedesetim godinama, a da se preti sankcijma, izolacijom, pominju kontramitinzi.

On je pozvao EU da prekine sa nevidljivim dokumentima i da njihovi predstavnici dođu u skupštinu da poslanicima kažu kakva je sudbina skrojena za KiM i za budućnost ove zemlje.

Jovanović je zamerio predsedniku što nije posetio selo Rakitu na Staroj planini, a Vučić je rekao da utvrdi datume i da će on otići i tamo kao što je išao i u Gornje Nedeljice da razgovara sa ljudima i da pomogne.

Na kritike Jovanovića da je malo prirodnih resursa, kao sto su voda ili rudna bogatstva, bakar, nafta..., ostalo Srbiji, a veći deo dat strancima, kao i da neće proći mnogo vremana da ponovo dođe neki Rio tinto, Vučić je rekao da se ne plaši njegove vike, ali da je Srbija jedinstvena po tome što je slušajuci propagandu i strane obaveštajne agencije ugrozila sebe i odustala od litijuma koji bi podigao celo Podrinje.

Vucić je podsetio i da je ugovor sa Rusima potpisan 2007. godine, a sa Koka kolom za vodu 2006. i da ga Jovanović lažno napada pri čemu je sam hteo da gradi mini hidroelktranu, i da za to priložio dokaze.

"To ste radili na ime Ilić Dragiše, vi ste slali mejlove. Niste dobili biznis, a drugi jesu", rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da SNS nije nameravala da organizuje kontramiting i da je jučerašnje ponašanje opozicije više ličilo na to.

Vučić je pokazao i fotografiju Jovanovića koji se popeo na klupu u skupstinskoj sali, i ironično primetio da je prljao đonovima klupu da bi napravio bolju sliku u telefonu.

Na primedbe o položaju poljoprivrednika Vučić je rekao da će i oni i rudari biti zaštićeni.

"Gledamo da zaštitimo seljake i zato je budzet za poljoprivredu tri puta veci nego 2012. Tačno da se trudimo i borimo da damo vise novca i za mleko, da podignemo premije, a imamo problema sa velikim lancima. Vi biste da ostavite zemlju bez rudnika struje, uglja....", poručio je Vučić.

On je primetio i da su oni koji su protiv litijuma, kako je rekao nafte 21 veka, pametniji i od Olafa Šolca i od Makrona.

"Mene nije plaćao Rio tinto, mene interesuje Srbija i šta je dobit Srbije. Pokazaću vam šta smo izgubili kao zemlja", rekao je Vučić.

Hadži Milorad Stošić rekao je da će poslanička grupa PUPS - Solidarnost i pravda podržati izveštaj o KiM i da daju punu podršku predsedniku u rešavanju kosovskog pitanja.

Vučić: Sigurna ruka vas vodi u budućnost

Predsednik Srbije Aleksandr Vučić izjavio je danas, odgovarajući na izlaganja poslanika, da ne moraju da brinu koliko dugo je on u politici jer ih "sigurna ruka vodi u budućnost".

On je tako, na posebnoj sednici Skupštine Srbije, posvećenoj KiM odgovorio poslaniku iz koalicije "Zeleno - levi klub" Đorđu Pavićeviću, koji je rekao da se Vučić skoro 30 godina institucionalno bavi politikom zbog čega ne mora da spočitava opoziciji "ko je šta radio u životu".

Vučić je rekao i da Pavićević sve vreme svog izlaganja nije ni pomenuo KiM, čak ni ime izgovorio.

"Ali zato su valjda svi slavni kada izgovore moje ime. Izgovorio ga je devet puta za skoro četiri minuta izlaganja. Čestitam spasili ste KiM virtuoznim veštinama, ali mi nije jasno da li ste me hvalili ili ne", zaključio je Vučić.

Pavićević je tokom izlaganja naveo da je tokom jučerašnje sednice Vučić govorio skoro pet sati, predsednik Skupštine Vladimir Orlić sat i 45 minuta, "oni koji su hvalili predsednika" 108 minuta.

"Neću se zahvaliti predsedniku jer nas je poštedeo čitanja niti smo mogli da pročitamo šta piše, ali smo čuli pet sati različitih interpretacija i 10 principa koji se ne odnose na ono što piše. Čuli smo Tukidida, ali to je vaš manir, mogli ste da nađete i bolje delove tog dela", rekao je Pavićević.

Pre Pavićevića govorila je poslanica SNS Danijela Vujičić, koja je rekla da je nakon jučerašnjeg dana shvatila da je pogrešila što je mislila da je KiM kolevka svakom Srbinu, kao i da je politika opozicije prema KiM "čist amaterizam".

"Juče su pale sve maske. Želim da se zahvalim predsedniku za sve što čini za KiM i što čuvamo mir. Pokazali ste da poštujete institucije. Ne bih se možda ni zahvalila da su svi prethodni predsednici imali ovakvu odgovornost. Pokazali ste razliku između politikanstva i odgovornog vođenja Srbije", rekla je ona.

Ona je naglasila da Srbi sa KiM apeluju na jedinstven stav i da insistiraju na tome da narod shvati da su sva vera i nada uperene u Beograd.

"Čitava moja generacija je odrastala uz krvavi petak, subotu, proleće. Kada sam govoirla da bi trebalo da naučimo nešto od Albanaca, to je da budemo jedinstveni. Kada nismo jedinstveni to se završi sa metkom u čelo našem detetu. Sve protiv jedinstva znači metak u čelo detetu", rekla je Vujičić.

Dodala je da Srbi sa KiM, koji slušaju zasedanje u galeriji skupštine nisu kriminalci već patriote i da su krivi samo zato što su Srbi i što su njihova deca rođena "iza žice".

"Vi ste kriminalizovali Srbe i slali depeše stranim ambasadorima o nekim lošim momcima. Da li su sinovi Milana Radoičića krivi što im je otac patriota i što se bori za svakog Srbina na KiM. Verovaću vam da volite Kosovo kada promenite narativ. I nismo mi građani sa KiM, već Srbi sa KiM", rekla je Vujičić.

Ona je kazala da se na Kosovu vodi politika Džafera Deve i da svakog Srbina boli nejedinstvo.

"Da li gledamo u isto Kosovo - ne. Znam da će KiM braniti i Vučić i SNS dok dišemo, a vi dok vam traju mandati. Želim samo da obavestim Vojislava Koštunicu da će Srbija pobediti sa ili bez Aljbina Kurtija", rekla je ona.

16:58 - Nećemo dozvoliti ulaz Kosova u UN, verujem da možemo to da sprečimo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas u parlamentu da Srbija treba da održi balans, sačuva vitalne interese našeg naroda na KiM i ne dozvoli ulaz Kosova u UN, kao i da to smatra pobedom naše zemlje.

"Da ne dozvolimo ulaz Kosova u UN, verujem da to možemo, a svakako nećemo mi biti ti koji će to dozvoliti nekom drugom. Za one sledeće nisam siguran. A, možda nas i Bog pogleda, pa neki bolji i odgovorniji dođu. Kako stvari stoje, plašim se da bi moglo da bude mnogo puta gore", rekao je Vučić.

Kazao je da je poznavao sve prethodne lidere i da zna šta su radili.

"Gledam i ovo danas i plašim se da smo od mnogo onih koji nisu bili dobri imali mnogo bolje, nego što ih imamo danas, a pretenduju na vlast", zaključio je Vučić.

Poslanik Zvonimir Stević iz SPS je prethodno u raspravi rekao da su poslanici opozicije svojim ponašanjem naneli ogromnu štetu državi Srbiji i srpskin nacionalnim interesima, a najviše Srbma na KiM.

"Videlo se juče i danas kome je stalo do KiM, a kome nije, i kome je stalo do KiM kao do lanjskog snega", rekao je Stavić i dodao da je na sednici o KiM trebalo da postignemo nacionalno jedinstvo.

Kurtijevi zahtevi više sprdnja sa međunarodnom zajednicom nego sa nama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je šest zahteva koje je postavio premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti za formiranje Zajednice srpskih opština sprdnja i to više sa međunarodnom zajednicom nego sa Beogradom.

Vučić je to kazao na posebnoj sednici Skupštine Srbije gde se raspravlja o KiM, a odgovarajući na kritike i pitanja koje mu je postavila poslanica Demokratske stranke Ksenija Marković.

Predsednik je podsetio da su među Kurtijevim uslovima to da ZSO mora da bude u skladu sa ustavom i zakonima tzv. Kosova, da ne može da bude jednonacionalna, odnosno samo srpska, da mora da se promeni naziv, da bude deo konačnog sporazuma i da Vučić povuče pismo upućeno članicama UN da ne prihvate članstvo Kosova, koje je on uputio.

Na pitanje poslanice Marković koji je odgovor vlade i predsednika Srbije na te zahteve, Vučić je kazao "ne može".

"Da li to znači da neće da formiraju, možda neće, ali ovo je sprdnja sa međunarodnom zajednicom više nego sa nama", kazao je predsednik.

Vučić ističe da je Zajednica srpskih opština definisana prvim i osnovnim sporazumom te da o sadržini Zajednice postoje četiri sporazuma.

Prema njegovim rečima, nakon sastanka sa diplomatskom petorkom ništa nije predstavljao kao ultimatume, već kao tešku situaciju.

"Demantovali su me oni koji nisu bili na tom sastanku, a ne oni koji su prisustvovali", kazao je Vučić odgovarajući na kritike da su ga predstavnici međunarodne zajednice demantovali za ultimatume.

Kada je reč o posledicama koje bi Srbija mogla da trpi zbog neprihvatanja predložene evropske platforme, Vučić je naglasio da nije nikada rekao sankcije.

"Rekao sam prekid evropskih integracija, dotoka investicija i povlačenje stranih investicija i ostale sveobuhvatne mere protiv Srbije", podsetio je predsednik. 

Na pitanje koje je postavila Marković šta je smisao ove sednice, Vučić je kazao da se i on pita šta je svrha te da je mislio da poslanici hoće da dobiju neke odgovore.

"Baš iz vaše stranke su rekli da nećete konsultacije, nego Skupštinu i ja dođem u Skupštinu i vi mene pitate šta je svrha. Ne pitajte me šta je svrha jer nisam došao zato što sam sam sebe pozvao, već jer ste me vi pozvali", naveo je.

Na pitanje Marković u vezi saveznika Srbije, predsednik kaže da je rekao da za rat i sukobe nam trebaju saveznici, a da u međunarodnoj politici ima samo interesa.

"Trudimo se da imamo više onih sa kojima razgovaramo i da nemamo onih sa kojima ne možemo da razgovaramo", dodaje.

Vučić je primetio da se na današnjem zasedanju moglo čuti ono što govori i Aljbin Kurti, a što ocenjuje kao jednu od najopasnijih stvari.

"Mogli smo da čujemo ono što govori i Kurti, a to je da je Srpska lista ta koja iseljava Srbe sa KiM", kazao je.

Poslanica DS-a Ksenija Marković kazala je da se na sednici nije moglo saznati ništa novo o predloženom sporazumu, kao i da je iskorišćena da se diskredituje opozicija.

Navodeći da se na sednici govorilo da je Kurtijev cilj da smanji nadležnosti ZSO, ukazala je da se nakon deceniju od dogova govori o uvođenju, a da se ne zna suština i sadržaj ZSO.

Poslanik SPP-a Zaim Redžepović istakao je da dijalog svakako nema alternativu i da ukoliko bude ugrožen, ukoliko neko ne bude hteo da razgovara, Srbija ne sme da odustane.

"Ne smemo imati iluzije da će postojati sporazumi koji će odgovarati samo jednoj strani. SPP će podržati izveštaj i to je naša želja da utičemo da sa našom čašom vodom da ugasimo ovaj požar. Srbija ne sme da dođe u sukob sa NATO-om", kazao je Redžepović.

Prema njegovim rečima, svako ko misli da može sukobom da se reši kosovsko pitanje ne misli dobro Srbiji, ni građanima Srbije.

"Treba da gledamo šta može da se spasi, da se ne izgubi, da se uradi za ljude jer su ljudi važniji od svih teritorija. Podržaćemo sve napore predsednika u rešenju problema", kazao je Redžepović.

Racionalno da rešavamo probleme, opozicija za jedan dan uništila imidž Srbije

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas u Skupštini Srbije da treba da budemo racionalni u rešavanju problema, jer bismo u suprotnom nagrabusili i država bi nam nestala, kako je rekao, brzinom munje.

"Ostaje nam da vidimo kako i na koji nacin da se uzobiljimo i, ponoviću reči Noama Čomskog, racionalno pristupamo rešavanju probema, jer ako to ne budemo uradili - nagrabusili smo. Nemojte da vam govorim na šta bi nam država ličila, mogli su ljudi da vide i juče i danas, briznom munje bi bukvalno nestala", rekao je Vučić.

On je kazao da se to događalo mnogo puta u novijoj istoriji sa državama i mnogo bogatijim od naše, u Africi, Aziji, ali i Evropi, i da treba videti kako su prošle zbog neodgovornog državnog rukovodstvo izabranog posredstvom stranih obaveštajnih agencija.

Vučić je rekao da se, sa druge strane, poslanici opozicije ponašaju kao deca u obdaništu i da bi i on bio verovatno veći patriota da je tri puta viknuo "Kosovo je srce Srbije".

"Koga god da sam slušao od njih, samo još ništa nisam čuo pametno - sta ćemo sa Kosovom. Glume i da su veliki Evropejci, a nisam čuo da je neko rekao su nam potrebni razgovor i kompormis", kazao je Vučić.

Kazao je da su ti poslanici juče za jedan dan uništili imidž Srbiji.

"Šta vam se desilo, da li ste ponosni što je to bila glavna i najružnija vest u regionu. Svi su se sprdali sa nama, budalama i ludacima, kako nas dozviljavjau. Samo zato što ste hteli parče slave", rekao je Vučić.

Izvor: T a n j u g

VučićKiMVujičić

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva