:

:

TV Most

clock

Januar 17, 2024   12:19

0

77

Vučić u Davosu: Bilateralni susreti sa brojnim zvaničnicima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Davosu sa predsedavajućom Saveta ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto i sa predsednicom Mađarske Katalin Novak.

"Sa predsedavajućom Saveta ministara BiH razgovarao sam na Svetskom ekonomskom forumu o jačanju sveukupne saradnje dveju zemalja, evropskom putu regiona i drugim aktuelnim pitanjima", napisao je Vučić na svom Instagram nalogu "buducnostsrbijeav".

On se sa Krišto sastao tokom ovogodišnjeg izdanja Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, gde je već imao priliku da razgovara i sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejmsom O' Brajanom, premijerom Belgije Aleksanderom De Kroom, kao i direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaelom Grosijem.

Sa Novak o jačanju prijateljskih odnosa i geopolitičkoj situaciji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Davosu i sa predsednicom Mađarske Katalin Novak sa kojom je razgovarao o aktuelnoj geopolitčkoj situaciji, dešavaniima u regionu i daljem jačanju prijateljskih odnosa dve zemlje.

"Srdačan susret sa Katalin Novak. Razmenili smo mišljenja o aktuelnoj geopolitičkoj situaciji, dešavanjima u regionu i daljem jačanju prijateljskih i dobrosusedskih odnosa Srbije i Mađarske", napisao je Vučić na svom Instagram nalogu "buducnostsrbijeav".

Istakao je da će i u narednom periodu nastaviti da planiraju i rade zajedno za bolju budućnost dve zemlje.

Predsednik se sa Novak sastao tokom ovogodišnjeg izdanja Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, gde je već imao priliku da razgovara i sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejmsom O' Brajanom, premijerom Belgije Aleksanderom De Kroom, direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaelom Grosijem.

Vučić: Sa O'Brajanom o Kosovu i drugim temama, razgovor nije bio lak

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu imao dug razgovor sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejmsom O’Brajanom o Kosovu i drugim temama.

"O'Brajan je inteligentan čovek. Vodili smo izuzetno dug razgovor, oko dva i po sata, od čega sat vremena o Kosovu, a ostalo o drugim temama. Na pažljiv način je saslušao sve što sam imao da kažem. Razgovor nije bio lak, govorio sam veoma otvoreno i iskreno", rekao je Vučić novinarima.

On je ocenio da je Forum u Davosu, iako bi trebalo da bude pre svega ekonomski samit, ispao "par ekselans" politički samit, na kome prisustvuju najvažniji svetski lideri.

"Ovde dominiraju četiri teme. Prva je odnos Kine i Amerike, koje čine 45 odsto svetske ekonomije. Druga se odnosi na arapski i islamski svet, treća na Ukrajinu, a četvrta na američke i evropske izbore.

Vučić je rekao da je razgovarao sa svima i da popravlja poziciju naše zemlje.

"Nije lako. U Srbiji su izbori završeni, vreme je mira i stabilnosti i mi guramo zemlju napred. Spremamo se za subotu kada ćemo predstaviti sve ono što ćemo da uradimo u narednom periodu, a za to nam je potrebno i sve ono o čemu pričamo i ovde. Moramo da razgovaramo sa svima, da osiguramo neku vrstu zaštitnog omotača za Srbiju", istakao je Vučić.

On je naveo da je na forumu u Davosu dominirala i tema o veštačkoj inteligenciji i dodao da je sinoć i osnivač kompanije Majkrosoft Bil Gejts govorio o tome da oni očekuju da će u prvom trenutku nepripremljene zemlje da izube 40 do 60 odsto zaposlenih ljudi u narednih pet ili šest godina.

"Rekao je i da moraju svi da se spremaju jer će to otvoriti nove mogućnosti za posao, a mi moramo o tome da brinemo. Stopa nezaposlenosti u našoj zemlji nikada više ne sme da pređe 10 odsto, moramo da držimo taj nivo ispod 10 odsto jer nam je i to jedan od uslova kako bismo mogli da isporučimo sve do 2027. godine", rekao je Vučić novinarima nakon niza sastanaka na marginama Svetskog ekonomskog foruma.

Istakao je da Srbija hoće da za Ekspo ima autonomna vozila, da bude šampion u električnim vozilima i najavio je da firma Stelantis u Kragujevcu kreće sa proizvodnjom električne "fijat pande" već od juna.

"Hoćemo da imamo stanice za punjenje električnih vozila na svakom mestu u Srbiji, da razvijemo kompletnu mrežu i da budemo prvi u regionu po svim tim pitanjima", istakao je Vučić i dodao da će videti da li će u svemu tome uspeti, a da pri tome sačuvaju srpsko stanovništvo na KiM i mir.

Vučić: EU parlament će danas da raspravlja i o drugim državama, ne samo o Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će na današnjoj sednici evropskog parlamenta biti raspravljano i o drugim državama, kao što su Mađarska i Grčka, te da ona nije sazvana samo da bi se na njoj raspravljalo o izborima u Srbiji.

"Šta, da kukam na evropski parlament? Oni danas raspravljaju o Mađarskoj, o Grčkoj, o vladavini prava u Grčkoj, o vladavini prava u Slovačkoj. Pa su stavili i Srbiju na dnevni red. Hvala im na društvu koje su izabrali za Srbiju. Tako da nemam nikakav problem sa tim. Ja znam koliko je nešto čisto dobijeno i nikada čistije", naveo je Vučić u u Davosu, gde se nalazi na Svetskom ekonomskom forumu.

Prema njegovim rečima, na toj sednici evropskog parlamenta će se "javiti (Andreas) Šider i Klemen Grošelj da kažu sve najgore", ali je istakao i da će se, osim ove dvojice evroparlamentaraca, za reč javiti i neki drugi, da kažu malo lepše.

Na komentare opozicije okupljene oko liste "Srbija protiv nasilja" da je juče kroz zavese Predsedništva virio i posmatrao proteste ispred RIK-a, on je podsetio da je u Davosu bio i juče i da je od jutra bio u Švajcarskoj, tako da nije mogao da u šest ili sedam popodne bude u Beogradu i da viri kroz zavese.

"Moj posao je da radim za zemlju, da imam stotine i stotine sastanaka ovde (u Davosu), da uradimo dobro za Srbiju", rekao je Vučić.

On je ocenio da narod u Srbiji voli ljude koji rade i koji se bore za svoju zemlju, a ne one "koji kukaju nad sobom, a u stvari nikada ništa za zemlju nisu uradili".

Vučić sa Plenkovićem: Odnosi Srbije i Hrvatske mogu i moraju da budu bolji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Davosu sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem o odnosima dve zemlje.

"Kratak razgovor sa Andrejom Plenkovićem o odnosima Srbije i Hrvatske za koje verujem da mogu i moraju da budu bolji u budućnosti", napisao je Vučić na Instagram profilu "budućnostsrbijeav".

Predsednik Vučić drugi dan boravi u Davosu, gde učestvuje na Svetskom ekonomskom forumu.

18:00- Vučić: Razgovarao sam sa Sančezom o bilateralnim odnosima Srbije i Španije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Davosu sa predsednikom Vlade Španije Pedrom Sančezom o bilateralnim odnosima dve zemlje.

,,Sa velikim i iskrenim prijateljem Srbije Pedrom Sančesom razgovarao sam o aktuelnim pitanjima naših bilateralnih odnosa, kao i o temama koje su obeležile ovogodišnji Svetski ekonomski forum u Davosu", napisao je Vučić na Instagram nalogu "budućnostsrbijeav".

On je naveo da je pozvao  Sančesa da ponovo poseti Srbiju, ,,kako bismo mu predstavili našu novu viziju Srbije i planove za EXPO 2027 i razmotrili mogućnosti za dodatnu saradnju". 

Vučić: Srdačan susret sa prijateljem Emanuelom Makronom

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Davosu sa predsednikom Republike Francuske Emanuelom Makronom.

,,Srdačan susret sa prijateljem Emanuelom Makronom i razgovor o glavnim temama na Svetskom ekonomskom forumu i perspektivama Srbije na evropskom putu. Zahvalio sam predsedniku Makronu na tome što je deo svog izlaganja posvetio upravo našoj zemlji, rekavši da je EU dobar projekat za Srbiju koja je odabrala taj put, čime nam je na poseban način izrazio podršku", napisao je Vučić na Instagramu.

Sa Kristin Lagard o ekonomskim predviđanjima za 2024. godinu

,,Sa predsednicom Evropske centralne banke Kristin Lagard o ekonomskim predviđanjima za 2024. godinu u izazovnom i složenom međunarodnom kontekstu, a posebno o perspektivama razvoja i merama monetarne politike ekonomija izvan EU, koje bi doprinele opštoj finansijskoj stabilizaciji", naveo je predsednik Vučić na Instagramu.

Vučić sa predsednikom Argentine

Predsednik Vučić se u Davosu susreo i sa predsednikom Argentine Havijerom Milejem.

,,Imao sam čast da upoznam Havijera Mileja i verujem da ćemo sa Argentinom nastaviti dobru saradnju u budućnosti“, naveo je Vučić.

Izvor: TV Most; Foto: instagram

VučićDavos
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva