:

:

TV Most

clock

Januar 18, 2023   17:28

0

130

Vučić: U Davosu glavne teme ekonomija i Ukrajina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se tokom razgovora u Davosu upoznao sa situacijom u svetu, po pitanju ekonomije i u tom smislu izdvojio da je glavna tema bila  Bajdenov akt koji bi trebalo da smanji ogromne investicije i inflaciju, odnosno koji treba da posluži da se SAD reindustralizuje, da se obnovi infrastruktura.

Vučić je novinarima u Davosu kazao da Bajdenov akt podrazumeva i to da treba da se uloži u zdravstvo, zajedno sa Meksikom i Kanadom u čipove, što treba da omogući dalju dominaciju SAD u svetu.

"To je investija od 430 milijardi dolara, oni to pokrivaju jednim delom iz realnih izvora oko 124 milijardi većim oporezivanjem bogatih ljudi, time Bajden pokazuje kako poštuje radnička prava, kako više vodi računa o sirotinji, a da od bogatih uzima više i sada Evropa je zatečena", kazao je predsednik.

Navodi da je glavna sesija bila posvećena ekonomiji najvećim delom i Ukrajini, uz napomenu da u Davosu niko ništa i ne priča osim o Ukrajini i protiv Rusije.

Kako dodaje, danas se moglo čuti da se u Evropi ide na smanjenje teških ograničenja po pitanju državne pomoći. 

"Mi kada nismo mogli da pomogemo Er Srbiji, Železari, nismo mogli zbog evropskih regulativa, a sada vidite sve će da se olabavi i tu će najveći da opstanu i budu jaki - Amerikanci i Nemci, a ostali videćemo kako će. Evropa naravno će moći još neko vreme to da prati", rekao je predsednik.

Kao važan je istakao sastanak sa predstavnicima korejskih kompanija koje su došle u našu zemlju i predstavnicima jedne vrste korejske privredne komore koja određuje gde će koja kompanija da ide, a čiji su prometi mnogo viši nivo, oko 140 milijardi dolara, kao dva i po puta srpski BDP i sedam, osam puta srpski budžet.

Na regionalnom nivou, kako kaže, sastao se i sa Edijom Ramom, Stevom Pendarovskim, Dritanom Abazovićem, a sastao se i sa španskim i belgijskim premijerom.

Predsednik najavljuje da ga po pitanju mnogih sastanaka očekuje dug dan.

Jedina smo nacija koja je odustala od litijuma

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne može da veruje da će Srbija biti jedina zemlja na svetu koja će odustati od litijuma, jer , kako je rekao, niko drugi ne bi od toga odustao.

U izjavi novinarima na Ekonomskom forumu u Davosu, a na pitanje o čemu je razgovarano sa predstavnicima korejskih kompanija, među kojima je i SK grupacija koja je poznata po proizvodnji baterija i čipova, Vučić je odgovorio da se uvek nasmeje na takva pitanja, pošto kada su u pitanju baterije ljudi uvek govore o litijumu.

"Govore da uvodim na velika vrata. Ne uvodim ja ni na kakva vrata. Ja svaki dan govorim samo ono što je istina. Jesmo li mi jedina nacija koja je blesava i koja je odustala od onoga što ima. Nijedna nacija nije odustala od onoga što ima. Od istog tog litijuma nijedna nacija nije odustala. Zamislite da Emirati odustanu od nafte, zamislite da neko drugi odustane od nafte, zlata, nečeg drugoga", rekao je Vučić. 

On je dodao da Srbija i ne zna šta sve ima, pa to pronalaze određene kompanije jer  nije postojao dobar sistem u rudarstvu na koji način da se istraže resursi u zemlji.

Vučić je ponovio da ništa nije promenio u svojoj priči i da isto govori  poslednjih šest meseci.

"Odustali smo od nečega što nijedna zemlja na svetu ne bi. To što ja govorim vetar odnese, i svima je najlakše da se nikome ne zameraju i da niko ništa ne preduzima u zemlji. Na žalost, to je tako", zaključio je Vučić.

Što se tiče razgovora sa predstavnicima korejskih kompanija iz autoindustrije, Vučić je istakao da su oni podigli Slovačku, Češku, Mađarsku i da se nada da ćemo nešto više da uradimo. 

"Dogovorili smo prve konkretne korake i o njihovim posetama", rekao je Vučić i naveo da treba da dođu iz KC C i SK grupacije koja obuhvata 680 kompanija u Južnoj Koreji i da se vidi šta sve možemo da se uradi.

Sastanak sa predsednikom Republike Koreje 

Sa kolegom iz Južne Koreje Junom Sok-jolom, na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, predsednik Vučić je razgovarao o intenziviranju ekonomske saradnje i političkog dijaloga dve zemlje.

,,Otvoren i prijateljski razgovor sa predsednikom Junom Sok-jolom  tokom Svetskog ekonomskog foruma o intenziviranju političkog dijaloga i ekonomske saradnje Republike Srbije i Republike Koreje. Bilo mi je važno da i ovom prilikom naglasim značaj korejskih investicija za našu zemlju, i pozovem i druge korejske kompanije da ulažu u Srbiju", rekao je Vučić, a objavljeno je na Instagram nalogu "buducnostsrbijeav".

Vučić je istakao i da dve zemlje imaju mnogo zajedničkih interesa.
,,Radujem se projektima koji su pred nama, a sve u cilju trajnog prosperiteta naših naroda. Predsedniče Jun Sok-jol, biće mi čast da Vas ugostim u Srbiji!", dodao je predsednik Srbije.

Razgovor sa direktorkom MMF o ekomomskim izazovima današnjice

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa izvršnom direktorkom MMF Kristalinom Georgijevom na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Važan susret sa Kristalinom Georgijevom od koje sam čuo mnogo korisnih ideja i saveta za rešavanje nekih od gorućih ekonomskih izazova današnjice. Ponovio sam zahvalnost MMF-u na sveukupnoj podršci koju godinama pruža razvoju Srbije i izrazio nadu u nastavak plodonosne saradnje", napisao je predsednik Vučić na svom Instagram nalogu. 

Izvor: T a n j u g

VučićDavosUkrajina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva