:

:

TV Most

clock

April 29, 2024   19:21

0

43

Vučić: U GSUN - prvi put o nekom aktu bez saglasnosti konstitutivnih naroda

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je , povodom rezolucije o Srebrenici, da će se u Generalnoj skupštini UN prvi put u njenoj istoriji o nekom aktu odlučivati bez saglasnosti konstitutivnih naroda države na koji se odnosi i naveo da Srbija sedam meseci nije znala da se rezolucija sprema.

On je dodao da Amerikanci znaju da to predstavlja kršenje Dejtonskog sporazuma i upitao - zašto Amerikanci to dozvoljavaju.

"Tu ne postoji saglasnost u samoj Bosni i Hercegovini. Zato ću posebno da pitam naše američke partnere, zato što znam da oni ovo znaju. Ovi iz Evrope to ni ne moraju da znaju, oni kao slon u staklarskoj radnji idu na silu i baš ih briga za sve. Za Amerikance znam da znaju, jer sam razgovarao sa brojnim američkim funkcionerima i oni znaju da je ovo što se sada dešava pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija brutalno gaženje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine, čiji je Dejtonski mirovni sporazum sastavni deo", izjavio je Vučić u obraćanju građanima u Predsedništvu Srbije.

On je naveo da u članu pet u tački 2c Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je kasnije postao deo Ustava BiH stoji da će Predsedništvo BiH nastojati da usvoji sve odluke koje proizlaze iz člana pet, tačke A do E putem konsenzusa. 

"Takve odluke mogu samo pod uslovom iz tačke D ovog stava da usvoje dva člana, ukoliko svi pokušaji da se dostigne konsenzus ne uspeju. Član predsedništva koji se ne slaže sa odlukom, može odluku predsedništva proglasiti destruktivnom po vitalne interese za teritoriju za koju je izabran, pod uslovom da to učini u roku od tri dana po njenom usvajanju. Ništa od ovoga naravno se nije dogodilo", rekao je Vučić.

On je objasnio da nema konsenzusa i da će tako Generalna skupština Ujedinjenih nacija po prvi put u njenoj istoriji odlučivati o nekom aktu za koji ne postoji saglasnost unutar konstitutivnih naroda te zemlje.

Vučić je rekao da niko nije znao da se rezolucija sprema i da je Srbija prvi put zvanično to saznala 26. marta, od Nemaca, da oni tu rezoluciju spremaju već 8 meseci, a 7 meseci su je spremali, a da Srbija ni jedno obaveštenje nije dobila. 

"I posle toga smo preko drugih država članica dobijali tekst nacrta, a ne direktno i ne u zvaničnoj formi od onih koji su sponzori takve rezolucije. I kada po strani ostavite sve manjkavosti u transparentnosti procesa, u svemu drugom, moje pitanje za naše američke partnere je 'zašto dozvoljavate ovako brutalno kršenje Dejtonskog sporazuma?' Amerikanci su pametniji od ovih drugih, oni su se zato povukli, oni će da glasaju za, naravno da će uvek da glasaju protiv nas po takvim pitanjima. Ali oni ćute zato što znaju da smo u pravu za ovo što govorim", rekao je Vučić.

Dodao je da Srbija nikada nije krila da na najsnažniji mogući način osuđuje zločin u Srebrenici. 

"Nikada se nismo stideli da kažemo da je taj zločin počinjen nad Bošnjacima i nikada nismo krili da želimo da imamo najbliže moguće odnose sa Bošnjacima. Ali ne tako što ćemo da služimo nečijim željama i ne tako što ćemo da ispunjavamo nečije političke želje", zaključio je Vučić.

Dodik je tražio da se pomeri vaskršnji Sabor i ja sam prihvatio

Predsednik Srbije izjavio je da je sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom imao dug razgovor i da je on tražio da se pomeri vaskršnji Sabor na trenutak, da bi zajednički rezonovali, racionalizovali jedinstvene odluke posle izglasavanja rezolucije o Srebrenici i da je on to prihvatio.

"Imamo mnogo tema koje su za nas važne, da govorimo o saradnji u svim oblastima od suštinskog značaja i zaštite ćiriličnog pisma, u oblastima kulture i ekonomije gde to ide bolje nego ikada. Prihvatio sam to da posle održimo vaskršnji Sabor", rekao je Vučić na konferenciji za medije na pitanje da li će Dodik od njega tražiti podršku za otcepljenje Republike Srpske od BiH.

On je naglasio da je stav Srbije poznat, da priznaje teritorijalni integritet BiH i teritorijalni integritet Republike Srpske u okviru BiH, i da traži poštovanje Dejtonskog sporazuma.

"A ovo je brutalno gaženje Dejtonskog sporazuma i još jednom pitam naše američke partnere zašto gaze Dejtonski sporazum", rekao je Vučić.

Izvor: T a n j u g; Foto: Profimedia

Politika

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva