:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

April 25, 2019   13:45

0

238

Vučić u Kini: Srećan sam i ushićen, dobre vesti za Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je sa predsednikom Kine Si Đinpingom razgovarao o stvarima koje su podrazumevajuće kada se razgovara sa prvom, drugom ili trećom silom sveta. Naveo je da je ponosan jer je sve prošlo uspešno.

Aleksandar Vučić je, obraćajući se novinarima, rekao da je veoma srećan i ushićen zbog rezultata današnjeg dana jer zna da to znače dobe vesti za Srbiju. Dodao je da je jedna mala zemlja kao što je Srbija dobila tako dobar tretman.

Istakao je da bi predsednik Kine Si Đinping mogao ponovo da dođe u Srbiju. Kako je istakao, Si je rekao da ne može da dođe uskoro zbog rasporeda ali je dao nalog ministru spoljnih poslova da pronađe termin.

"Kroz osmeh mi je govorio d zna koliko mi je to važno, da vidi želju da ga dočekam", rekao je Vučić i dodao da bi to bila kruna njegovog posla i karijere i da bi to donelo mnogo toga dobrog Srbiji.

Rekao je da, na osnovu onoga što je čuo, može da kaže da uskoro očekujemo Sija u Beogradu.

Predsednik je naveo da je, iako nije bilo planirano, potpisan ugovor za finansiranje pruge Novi Sad–Subotica i to na insistiranje predsednika Sija.

Istakao je razgovore o industrijskom parku u Beogradu, za koji je rekao da je od izuzetnog značaja. Kako je dodao, predsednik Si je rekao da očekuje da zbog toga još veći broj kompanija dođe u Srbiju i da se deo onoga što proizvode "Železara" i RTB "Bor" nađe u upotrebi kod tih kompanija.

Vučić kaže da je Si pomenuo i "Linglong", koji ima želju da nastavi sa investiranjem u Srbiju.

"Bio je iskren u podršci Srbiji, njenom teritorijalnom integritetu i rekao je da nikada neće zaboraviti posetu Smederevu", ukazao je Vučić uz napomenu da će uvek biti zahvalan Siju za sve što je uradio.

Kako je naveo, razgovarali su i o vojnotehničkoj saradnji i Si je za nju dao zeleno svetlo.

Precizirao je da misli na nabavku različitog naoružanja pod povoljnim uslovima, ali je rekao da Srbija neće da hita, jer je već mnogo novca potrošeno za opremanje vojske.

Kaže da Srbija već nabavlja dve bespilotne letelice, ali da će tražiti i transfernu tehnologiju za "pegaze".

Kina veruje u prijateljstvo Srbije

Kada je reč o razgovorima sa Sijem, posebno je zapamtio jednu rečenicu kada mi je kineski predsednik rekao da je malo zemalja i prijatelja u svetu koji nedvosmisleno i na svakom mestu prihvataju prijateljstvo NR Kine.

Ističe da neke zemlje pokušavaju da zaustave Kinu i sa postoji taj pritisak da se sa njima ne sarađuje jer se ruši višedecenijski poredak.

"Suština je u tome da oni veruju u naše prijateljstvo", napomenuo je Vučić.

Ističe da je omao čast da se obrati i delegatima KP Kine koja je vodeća snaga u Kini i koja ima ogroman značaj. Zatim je govorio o razgovorima sa Vangom Huningom, članom Stalnog komiteta Politbiroa CK KP Kine.

Navodi da je reč o čoveku koji je ideolog moderne Kine i koji je ključan za misao Kine u savremenom svetu. Sa njim je razgovarao više od dva sata iako je bilo predviđeno 15 minuta.

"I mnogo toga smo mogli da naučimo od njega", rekao je Vučić.

Zamolio je njega i Sija da, ako je moguće, za neku od kompanija iz oblasti industrijske robotike, veštačke inteligecije, ili logističkih centra, razmišljaju o Srbiji kao habz. Kaže da je rekao da Srbija ima mnogo maldih i stručnih ljudi koji se razumeju u softvere i koji bi mogli da budu od koristi i Kini i svojoj zemlji.

Bilo je reči i o unapređenju turizma uz konstataciju da se beleži novi rast poseta. Predsednik kaže da Srbija želi da privuče kineske turiste i da stvara kontakte među ljudima.

"Moramo da povećamo broj noćenja za Kineze, da im ponudimo više toga da mogu da ostanu", rekao je Vučić.

Istakao je i kulturnu saradnju navodeći da će izgradnja kineskog kulturnog centra doprineti njenom poboljšanju. Kaže da je tokom dana imao razgovore sa različitim kineskim kompanijama i da očekuje još veću njihovu zainteresovanost za Srbiju.

Kada je reč o tretmanu koji je Srbija imala u Pekingu, Vučić je rekao da kod Kineza nema mnogo grljenja i ljubljenja, ali da je predsednik Si više puta izveo nekakav poluzagrljaj, što znači da poštuje Srbiju.

Naveo je da je zbog toga veoma srećan i ponosan.

Izvor: RTS

VučićKinaizjava

Politika

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva