:

:

TV Most

Foto: Kosovo Onlajn

clock

Novembar 15, 2020   20:17

0

169

Vujičić: Važno da KiM bude u šest tačaka prioriteta Vlade

Niko se do sada nije sveobuhvatno i iskreno borio za KiM kao aktuelna vlast na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, izjavila je poslanica SNS sa KiM u Skupštini Srbije Danijela Vujičić, ističući da je važno da KiM, u šest tačaka prioriteta sadašnje vlade, bude na drugom mestu, odmah posle pandemije kovida.

"Ova vlast se ne bavi praznim populizmom i manipulacijama koje su nas u prošlosti skupo koštale", rekla je Vujičić za Kosovo onlajn.

Ona dodaje da narod veruje ovoj vlasti, zato što planski ulaže u poboljšanje uslova života, u kuće, stanove, infrastrukturu, u ekonomsko osnaživanje porodica.

"Na inicijativu predsednika, Vlade Srbije i Kancelarije za KiM koju je prethodnih sedam godina vodio Marko Đurić, realizovala je desetine kapitalnih projekata za interno raseljena lica, povratnike i socijalno ugrožene kategorije. KiM je deo nacionalnog investicionog plana 20-25, kojim je predvideno 160 miliona evra", istakla je Vujičić, koja je i odbornica Srpske liste u opštini Severna Kosovska Mitrovica.

Ona je kazala i da se ne seća da su vlade Srbije pre 2012. godine imale nacionalnu strategiju po pitanju KiM, odnosno način na koji će se problem rešavati.

"Zadovoljstvo mi je što sam 2013. godine, kao nosilac, tada, Građanske inicijative Srpska lista, nakon potpisivanja Briselskog sporazuma učestvovala u njenom stvaranju, jer je upravo to govorilo koliko je politika Vlade Republike Srbije i predsednika, prvi put bila otvorena za narod na KiM", istakla je Vujičić.

Suštinski je, kako je dodala, jako važno da je danas, u ovom obliku u kakvom postoji Srpska lista kao najveća politička partija Srba na KiM, jedinstvena.

"To je nešto što nam u ovom trenutku najviše treba. Pre svega nam je potreban mir, ali i politicko jedinstvo na KiM i naravno, usaglašena politika sa Vladom Republike Srbije i predsednikom, koja nas može dovesti do očuvanja srpskih nacionalnih interesa na KiM", naglasila je.

Govoreći o Zajednici srpskih opština, ona je naglasila da je u ovim okolnostima, to najrealniji oblik institucionalne zaštite srpskih nacionalnih, verskih i kulturnih interesa.

"Od 15 tačaka Briselskog sporazuma u šest tacaka se govori o ZSO... Tu se, ne misli na potenciranje Prištine, na njihovom ustavu i zakonodavstvu da je reč o nevladinoj organizaciji, ono što je u Briselu dogovoreno jeste ZSO kao pravno lice sa izvršnim ovlašcenjima", napominje Vujičić.

Vujičić je dodala i da je jako važno da KiM bude u šest tačaka prioriteta sadašnje vlade, na drugom mestu, nakon pandemije kovida.

"To nam trasira put da još više ojačamo naš narod i našu državu i zahvaljujući tome zaštitimo i vitalne interese na KiM. ZSO je neizostavna u budućem dijalogu", rekla je Vujičuć.

Izvor: T a n j u g, Kosovo Onlajn

Danijela VujičićKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva