:

:

TV Most

clock

Maj 30, 2022   11:25

0

143

Vukašin Radovanović nastavlja da niže uspehe, poneo i titulu laureata

Nakon uspeha u Nišu, Vukašin Radovanović iz Kosovske Mitrovice, može se pohvaliti sa još dva - titulom laureata na međunarodnom festivalu „Muzičko proleće 2022“ u Smederevu i prvim mestom na prestižnom beogradskom takmičenju „Mladi virtuoz“.

Ove velike uspehe, Vukašin Radovanović, učenik drugog razreda Muzičke škole “Miodrag Vasiljević”, postigao je za nešto manje od mesec dana. 

Posle festivala klasične gitare “Naissus Guitar Fest” u Nišu, kada je po prvi put imao javni nastup i dobio prvu nagradu, Vukašin je proteklog vikenda, sa osvojenih maksimalnih 100 poena, poneo laskavo priznanje - laureat festivala „Muzičko proleće 2022“ u Smederevu, koje je održano onlajn.

U njegovoj kategoriji takmičilo se devet kandidata, a desetogodišnji Vukašin je jedini koji će dobiti pehar sa svojim imenom.

Ovaj uspeh mnogo znači i za njegovu školu, jer je dugo vremena prošlo otkako je neki učenik ove muzičko-obrazovne ustanove dobio titulu laureata.

I to nije sve.

Dan ranije, 26. maja, na međunarodnom takmičenju „Mladi virtuoz“ u organizaciji Muzičke škole „Petar Konjović“ iz Beograda, ostvario je još jedan uspeh. Osvojio je visokih 96 poena i to mu je obezbedilo prvo mesto. 

Ovo takmičenje održano je uživo i onlajn. Vukašin i njegov nastavnik Vladimir Karadžić, odlučili su se za drugu opciju iz finansijskih razloga.

„Kotizacija nije mala, treba da se otputuje, prespava (...), pa smo zaključili da nam je isplativije da pošaljemo snimak“, navodi nastavnik Karadžić.

Žali što njegov talentovani učenik nije bio u prilici da na ovom takmičenju nastupa uživo, jer bi, prema njegovim rečima, na taj način članovi žirija videli šta sve Vukašin ume i nesumnjivo bi bio bolje nagrađen.

„Bez obzira na to, on je ocenjivan na isti način kao i ostali takmičari. Nismo bili u prednosti kao i u Nišu kada se Vukašin predstavio sa tri kompozicije. U Beogradu je bilo više učenika koji su takođe imali bogat program. Osvojili smo tih reprezentativnih 96 poena. To je isto prvo mesto i jako dobro pozicioniranje“, navodi Karadžić.

A žiri je bio striktno gitarski - Aleksandar Hadži-Đorđević, profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, zatim Milkica Ponjavić, profesorka gitare i kamerne muzike u Muzičkoj školi „Dr Vojislav Vučković” u Beogradu, kao i Nenad Petrović, profesor u Muzičkoj školi „Petar Konjović“ u Beogradu.

Vukašin ovakav uspeh, kaže, nije očekivao, naročito maksimalnih 100 poena.

„Čim me je majka pozvala, odmah sam se obradovao. Stvarno nisam očekivao 100 poena. Očekivao sam 90 i nešto. Baš je onako dobar osećaj. U Beogradu nije bilo toliko ’tesno’, imalo je više prvih mesta, a u Smederevu je bilo samo jedno prvo mesto i nisam očekivao da ću to biti ja“, zadovoljno ističe.

Poeni su mu za nijansu draži od pehara.

„Više su me obradovali poeni. Mada mi je i pehar prvi u životu. I to mi isto nije loše.“

Kaže da je posle takmičenja u Nišu počeo češće da vežba. Priprema se, otkriva nam, i za takmičenja u inostranstvu.

„Vežbao sam svaki dan. Zato što sam Smederevo i Beograd shvatio malo ozbiljnije. Počeo sam malo više da vežbam, s obzirom na to da kreću malo ozbiljnija takmičenja. Biće neke strane države poput Italije, neće biti samo u Srbiji“, najavljuje Vukašin.

Nastup u Nišu mu je pomogao da se sada uspešno bori sa tremom.

„Prvi put sam imao veliku tremu, a drugi i treći malo manje, jer je u pitanju onlajn takmičenje“, iskren je i dodaje da mu je malo „čudno“ što su se njegovi snimci našli na Jutjubu.

Nastavnik Karadžić nije iznenađen Vukašinovim uspesima, jer, ističe, ovaj nadareni dečak brzo prelazi više gradiva i to je ono što ga izdvaja od ostalih učenika. Dodatno se izdvaja i po tome što trenutno ima najbolje rezultate u Muzičkoj školi “Miodrag Vasiljević”.

„Muzika je istina, nema tu prevare - ili znaš ili ne. Talenat na kraju uvek pobedi“, zaključuje ovaj predani nastavnik.

Izvor: Radio Kontakt Plus; Foto: Radio Kontakt Plus

KiMKosovska MitrovicaVukašin RadovanovićMuzičko proleće 2022.Mladi virtuoz
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva