:

:

TV Most

clock

Septembar 03, 2019   10:17

0

293

Vuletić: Istorija se revidira zarad aktuelnih političkih procesa

Za poziv šefice evropske diplomatije Federike Mogerini da EU zadrži snažno prisustvo na Zapadnom Balkanu sociolog Vladimir Vuletić kaže bi bilo mnogo bolje da se o rešavanju "balkanskog bureta baruta" na taj način razmišljalo mnogo ranije. To što Srbija nije bila na obeležavanju početka Drugog svetskog rata u Poljskoj, Vuletić smatra da treba posmatrati u svetlu aktuelnih zbivanja i pokušaja da se revidira istorija zarad onoga što su aktuelni procesi.

Sociolog Vladimir Vuletić je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a rekao da u izjavi hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović o tome da je hrvatski narod srazmerno broju stanovnika najviše doprineo antifašističkoj borbi u Evropi – da je reč o prekrajanju istorije.

"Mislim da su to teme o kojima ne bi bilo loše na stručni način da se razgovara i da ove istorijske istine izađu na svetlo dana. I u kontekstu novih političkih zbivanja mi imamo tu vrstu revizije istorije. Nažalost, mi vidimo da i decu u školama to preterano ne interesuje. Baš iz tog razloga je važno da podaci koji postoje budu na neki način aktuelizovani", naveo je Vuletić.

O tome što delegacija Srbije nije bila na obeležavanju početka Drugog svetskog rata u Poljskoj, Vuletić kaže da to treba posmatrati u svetlu aktuelnih zbivanja i pokušaja da se na neki način revidira istorija zarad onoga što su aktuelni procesi.

"I u Parizu prošle godine, uvek sam to čitao kao neku vrstu pokušaja da se nova savezništva podupru ili povežu na neki način sa revidiranjem istorije. Ako danas nismo prijatelji, nego su nam prijatelji neki drugi, onda ih treba istaći u prvi plan. Čini mi se da i ovde što se dešavalo u Poljskoj je konsekvenca da tamo nisu bili pozvani predsednici Rusije i Srbije", kazao je Vuletić.

Za akciju "Oluja" Vuletić kaže da je Hrvatska uspela da ostvari svoju punu državnost time što je eliminisala jedan deo populacije.

"Ono što je bio remetilački faktor u izgradnji hrvatske državnosti je rešen na način na koji je rešen. To su istorijske činjenice. Ja ne bih koristio reč genocid i tu vrstu reči, jer mislim da genocid ima jedno specifično i mnogo ozbiljnije značenje, koje se ne samo u ovom slučaju lako koristi za događaje tokom ratova devedesetih", istakao je Vuletić.

Za poziv Federike Mogerini zemljama EU da Unija zadrži snažo prisustvo na Zapadnom Balkanu, Vuletić kaže da bi bilo mnogo srećnije da se o rešavanju balkanskog "bureta baruta" razmišljalo i ranije.

"Nažalost, Mogerinijeva je odlazeća političarka, imala je prilike da aktivnije pomogne ovome o čemu govori. Nikada nije kasno. Ali, to rešenje uključivanja čitavog Balkana u EU, da se to dogodilo pre 30 godina, mislim da ne bismo imali ove probleme koje imamo. Da li će se ići tim putem, to je čini mi se, manje izvesno nego pre 20 godina. EU će sada morati da uloži mnogo veći napor. Videćemo kako će se te stvari razvijati, a to će u mnogoj meri zavisiti od rezultata razgovora između Beograda i Prištine", rekao je Vuletić. 

Kometarišući Strateški forum na Bledu, Vuletić kaže da na Zapadnom Balkanu dolazi do porasta tenzija i o tome treba ozbiljno da se misli.

"Iza incidenata uvek možemo da prepoznamo neku pravilnost", istakao je Vuletić.

Govoreći o ponašanju stranaka u Srbiji, Vuletić navodi da se često zaboravlja da su iznad stranaka interesi države.

"Stranke u prvi plan ističu svoje partikularne interese, ali u burnim vremenima, je mnogo važnije sagledavati i jasnije definisati šta je to što su interesi države", rekao je Vuletić.

Izvor: RTS

PoljskaDrugi svetski ratEUMogeriniZapadni BalkanSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva