:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Septembar 15, 2020   20:10

0

212

Vulin, Dodik i Cvijanovićeva: Veselimo se zajedničkim uspesima

Srbija i Republika Srpska prvi put obeležavaju Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, u znak sećanja na dan kada je u Prvom svetskom ratu probijen Solunski front. U Banja Luci je izaslanik predsednika Srbije ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Aleksandar Vulin je predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović uručio replike ratnih zastava vojske RS, reč je o 130 zastava.

Rečeno je da će praznik nastaviti da se obeležava i ocenjeno da saradnja nikad nije bila bolja.

"Mi, Srbi, ne živimo u jednoj državi voljom velikih sila vekovima iza snas, veći i moćniji donosili su odlike gde ćemo da živimo. Ali niko ne može umesto nas da donese tu odluku da prestanemo da budemo jedinstven politički narod, mi smo jedan politički narod u najvažnijim pitanjima koje nam omogućavaju da trajemo", istakao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Željka Cvijanović je istakla da se oseća ponosno zato što je ovo još jedan od događaja koji Srbija i Srpska rade zajedno, ali nikad, kaže, na štetu nikoga drugog.

"Naša namera je da ovaj dan bude prepoznat kao važan datum ne samo u Srbiji i Srpskoj, već u svim krajevima gde živi naš narod", istakla je Cvijanović.

Naglasila je da današnji datum nije odabran slučajno i da je Solunski front nije bila obična bitka, već bitka za slobodu srpskog naroda.

Kako je istakla, najvažniji frontovi današnjice nisu u rovovima već na političkoj sceni, zbog čega je potrebno stabilno okruženje, a za RS, kako je navela, Srbija ostaje najvažniji partner u svim oblastima.

"U Srpskoj nema nijedne zajednice u kojoj nije nešto izgrađeno od Srbije, i na to smo ponosni. Ovaj praznik je dokaz da imamo zajedničku prošlost, zajedničku sadašnjost i zajedničku budućnost", porucila je Cvijanović.

"Uvek na ponos onog što su rezultati pojedinačni i zajednički. Mi se radujemo svemu dobrom što radi Srbija i svemu što postiže, ali smo i sigurni u podršku u budućnosti, i veselimo se zajedničkim uspesima", navela je Cvijanovićeva.

"Mi imamo dve države ali je naša težnja da budemo jedna država i da zajedno gradimo sigurnost i budućnost regiona i to je nešto što niko nam ne može oduzeti i sprečiti da o tome razmišljamo i težimo na jedan miran i civilizovan način", istakao je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

On je rekao u obraćanju ispred Palate Republike u Banjaluci da je srpska vojska u Prvom svetskom ratu, probijajući Solunski front, našla snagu i motiv da oslobodi srpske prostore, pa i Banjaluku.

"Na Aranđelovdan 1918. godine, nedaleko odavde, postrojena je srpska jedinica koja je oslobodila Banjaluku i taj ćemo prostor urediti da bude mesto sećanja", poručio je Dodik.

On je rekao da su ovi prostori u to vreme želeli da se prisajedine Srbiji, u čemu se nije uspelo, ali da postoji istorijska težnja ovdašnjeg srpskog naroda u tom smeru, što je prirodno u političkom smislu.

On je naglasio da je nedopustivo da se Srbi u BiH nazivaju agresorima, u zemlji u kojoj su rođeni.

"Pokušavaju da ukinu naša prava, Srpsku i to je njihova zvanična politika, ali naša politika je politika mira, čuvanja naših vrednosti. Ovaj dan je dan srpskog jedinstva i pripadanja srpskom narodu. Nismo bosanski Srbi, već želimo da budemo poštovani kao jedan narod i da ne budemo u tom smislu ponižavani. Mi smo Srbi i samo tako možemo učestvovati u dijalogu, rekao je Dodik i dodao da je prirodno da Srbi žive u jednoj državi.

On smatra da, ako dijalog Srba, Bošnjaka i Hrvata u BiH ne bude uspešan, treba jačati težnju da Srbi odavde žive u miru u svojoj državi.

Mislimo da je to rešenje, rekao je Dodik i naglasio, u kontekstu položaja Srba na samoproglašenom Kosovu, da su narodi u BiH u tamnici bez slobode i prava da na pravi način upražnjavaju svoje slobode.

"Pod srpskom zastavom se radujemo i to je naše obeležje. Ona će se vijoriti dok ovde duva vetar i nikada neće stati, jer je zastava mira i čestitog i slobodnog naroda. Čestitam svim Srbima ovaj praznik gde god se nalazili, kao i vlastima Srbije na podršci koju nam pružaju. Živele Srpska i Srbija", poručio je Dodik.

Današnji praznik iniciran na zajedničkom sastanku srpskog predsednika Aleksandra Vučića i srpskog člana Predsedništva Milorada Dodika.

Izvor: RTS, T a n j u g, RTRS

Milorad DodikAleksandar VulinŽeljka CvijanovićDan srpskog jedinstvaRepublika Srpska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva