:

:

TV Most

clock

Oktobar 16, 2022   9:08

0

87

Vulin: Kurti je kukavica, svoje strahove prikriva odlukama koje izazivaju nasilje

Nije pitanje da li mi želimo u EU, već je pitanje da li EU želi Srbiju. Sudeći po sumanutim ucenama kojima nas izlažu da priznamo Kosovo, ukinemo Republiku Srpsku i uvedemo sankcije Rusiji, oni nas ne žele. Što pre prihvatimo da nas ne žele i da nam tu nije ni mesto, biće nam bolje. Odnos prema EU nije pitanje emocija već racionalnih odluka, rekao je ministar unutrašnjih poslova i lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin.

Vulin je to izjavio u intervjuu za "Novosti", na pitanje da li je nakon otvorenog isporučivanja zahteva iz Brisela da Beograd uvede sankcije Rusiji i prizna Kosovo došlo vreme da Srbiija odustane od evrointegracija, kako je i sam svojevremeno predlagao.

Upitan kako mu deluje predlog Šolca i Makrona za raspetljavanje kosovskog čvora, gde se Srbiji nude značajna ekonomska korist i ubrzan put u EU ako ne blokira članstvo Prištine u UN i drugim međunarodnim organizacijama, Vulin je odgovorio.

"A gde ste vi videli ubrzani prijem? Koliko znam o tome konačnu odluku donosi svaki parlament svake od zemalja EU. Je li stvarno mislite da će Hrvati glasati za prijem Srbije u EU bez još nekog uslova? Često se pominje model "dve Nemačke" ali sasvim neutemeljeno. U obe Nemačke su živeli Nemci, a Nemačka je podeljena jer je izazvala Drugi svetski rat i na kraju je došlo do ujedinjenja obe Nemačke. Na Kosovu i Metohiji većinski žive Šiptari i oko 100.000 Srba, Srbija nije napala NATO niti je izazvala rat i nisam siguran da li oni koji nam nude model dve Nemačke misle da i mi treba da se ujedinimo. Ako mene pitate za stav, samo podela, samo fizičko razdvajanje sa Šiptarima, samo jasna i čvrsto posednuta granica zaustavlja 'veliku Albaniju', a to onda konačno na dnevni red postavlja i pitanje ujedinjenja Srba."

Na pitanje da li očekujete nove jednostrane akcije Prištine, koja od izbijanja ukrajinske krize koristi svaku priliku da destabilizuje prilike na Kosovu i u regionu i da za to optuži Beograd i predsednika Vučića, Vulin je rekao da je Kurti je kukavica i da je kao takav sklon da svoje strahove prikriva odlukama koje izazivaju nasilje. 

"Da, potpuno sam siguran da će Šiptari pokušati silom da zauzmu sever Kosova i Metohije. Kada se to desi EU će pozvati obe strane da se uzdrže, a SAD će nas upozoriti da ne preduzimamo ništa što može da ugrozi bezbednost njihovih trupa na KiM, a drugog dana će optužiti Vučića da je kriv za nasilje jer nije priznao KiM. Srbija će skoro sve učiniti za mir, a Šiptare molim da se uzdrže od nasilja, neće im to dobra doneti", naveo je Vulin.

Na konstataciju da Priština uporno pokušava da otvori vrata Saveta Evrope i pitanje  spremaju li se novi pokušaji da izdejstvuju članstvo u Interpolu, Vulin je rekao da je upravo sada na godišnjem zasedanju Interpola u Nju Delhiju. 

"Šiptare smo zaustavili u Interpolu, ali će oni nastaviti da pokušavaju. Ne smeju uspeti, zamislite da teritorija kojom upravljaju narko-klanovi dobije pristup informacijama o akcijama koje se vode protiv narko-bandi, i zamislite šta bi se desilo da Priština može da izdaje poternice, pa ne bi bilo Srbina koji bi mirno mogao da izađe iz Srbije. Guraju ih njihovi sponzori, mi ih sa našim prijateljima za sada uspešno sprečavamo", naveo je Vulin.

Vulin kaže da gubitkom političke samostalnosti članice EU počinju da gube i ekonomsku snagu koja je bila glavni razlog privlačnosti EU. Izlaskom Velike Britanije iz saveza EU je postala klub zemalja koje su imale bar po diviziju pod Staljingradom, i takvu politiku sada vode, rekao je Vulin. 

Na pitanje kako gleda na to što predsednik Vučić nije isključio mogućnost da se pitanje sankcija Moskvi razmotri ako "šteta ovakve politike bude veća od koristi", Vulin je naveo da je predsednik Vučić državnik koji iznad svega vodi računa o interesima Srbije. 

"Ne treba on da se ispoveda medijima i političarima šta će da uradi, već da vodi računa o Srbiji i Srbima gde god da žive. Verujem u njegove odluke i znam da nikada nije izgubio obraz baš kao što nije doneo nijednu odluku koja je naškodila Srbiji. U njega mogu da verujem", kaže Vulin. 

Odgovarajući na pitanje kako odgovara na kritike da njegovo saopštenje povodom izveštaja Evropske komisije o Srbiji "kao da je pisano u Kremlju", naveo da je zanimljivo da kada izjavite nešto lepo o EU ili NATO niko ne kaže da vam je saopštenje pisao Brisel. 

"Za razliku od većine učesnika u političkom životu imam ideologiju i sa mnom uvek i unapred znate kako ću reagovati, kako mislim i kako se borim. Ne znam šta je prirodnije nego da na zahtev da priznamo Kosovo, odustanemo od RS i uvedemo sankcije Ruskoj Federaciji odgovorim sa 'nećemo, nećemo, nećemo. Hvala što ste pitali'. Koji deo vam liči na Moskvu? Meni cela rečenica liči na Srbiju i na Srbe", naglasio je Vulin.

Smatra da je prijateljstvo sa Rusijom od najveće važnosti i da se bez njega rizikuje fizički nestanak Srbije. Upitan da li bi uvođenje sankcija Rusiji pomoglo Srbiji i da li bi zapadne sile promenile svoju politiku prema Beogradu, Vulin navodi da "kada za stolom nema Rusije, nema ni Srbije". 

"Da li bilo ko misli da bi se to desilo? A kako bi na sve to gledala Rusija ili sve one zemlje koje su nam prijatelji, one koje nisu priznale Kosovo i Metohiju ili su povukle priznavanje KiM? Koliko bi nas poštovali prijatelji kada bi videli da svoje interese zanemarujemo pred silom neprijatelja? Ko bi se borio za nas ako bismo mi izabrali da se ne borimo za sebe? Svaka generacija srpskih političara je dočekala da Rusiji kaže NE, ali i svaka generacija srpskih političara je dočekala da opstanak Srbije zavisi od ruskog DA. Kada za stolom nema Rusije, nema ni Srbije. Ekmečić nas je naučio da je svaka 'srbofobija samo rukavac rusofobije'. Niko ko je voleo Rusiju nije mrzeo Srbiju, ali zato svako ko je mrzeo Rusiju mrzeo je i Srbiju. Veze sa Rusijom, Kinom i drugim slobodnim zemljama koje nas prihvataju bez ucena i uslova su budućnost Srbije. Zašto moramo da budemo geografski deo bilo kog saveza. Dovoljno je da delimo uverenja, ekonomiju, bezbednost, a ne nužno i granice", rekao je Vulin.

Izvor: Kosovo online/Večernje novosti

KiMVulinKurti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva