:

:

TV Most

clock

Avgust 28, 2019   15:29

0

108

Vulin: Motivisani i obučeni kadeti garant jake vojske

Najmlađi pripadnici Vojske, kadeti 144. klase, pokazuju da su motivisani, da su spremni, da hoće da uče i da rade i da su poziv budućih oficira izabrali svojom voljom i zato što to žele da budu, kaže ministar odbrane Aleksandar Vulin.

On je to izjavio nakon obilaska obuke kadeta 144. klase Vojne akademije u Prvom centru za obuku u somborskoj kasarni "Aerodrom", navodeći da je u odnosu na prošlu godinu za 30 procenata više upisanih kadeta.

Pri tome, kako je rekao, 50 odsto više nego u prošloj klasi je došlo iz civilstva, što je, prema njegovoj oceni, znak da se vraća poverenje u Vojsku Srbije.

"Ova deca garantuju da će Vojska Srbije i u budućnosti biti u stanju da ispuni sve svoje obaveze i da će i u budućnosti, biti u stanju da sačuva slobodu naše zemlje i da sačuva naš način života", rekao je Vulin i dodao da su za njih predviđeni najbolji mogući uslovi, a kvalitet njihovog života dok su kadeti biće u skladu sa kvalitetom života njihovih kolega u najrazvijenijim armijama sveta.

Takođe, kako je rekao, kad završe školovanje ulaze u vojsku koja je materijalno daleko snažnija nego što je danas, opremljena i sigurna i koja čuva mir i sigurnost naše zemlje.

Komandant Kadetske brigade Vojne akademije pukovnik Ivan Orbović kazao je da je Vojna akademija nakon procesa selekcije primila 144 kadeta, koji su polovinom avgusta počeli obuku u centrima za obuku Komande za obuku.

Cilj obuke je,kako je naveo, da stvori motivisanog i osposobljenog i disciplinovanog kadeta, koji je u borbenim dejstvima sposoban da opstane, da preživi u borbi i istovremeno da izvršava taktičke zadatke.

"Ovde će, kroz nekoliko predmeta, među kojima su taktička obuka, strojeva obuka, naoružanje sa nastavom gađanja, moral, fizička obuka i pravilo službe, kadeti imati priliku da se upoznaju sa osnovama vojničkog rada, reda i discipline i osnovama života i rada u jedinicama Vojske i steknu svoja prva i osnovna znanja koje svaki pripadnik Vojske mora da ima", naveo je Orbović.

Sa kadetima u somborskom centru za obuku je i komandir Trećeg voda 144. klase Vojne akademije poručnik Miodrag Živkov, koji kaže da su kadeti na osnovnoj obuci, a on je, dodao je, vrlo zadovoljan njihovom motivacijom, trudom i zalaganjem i svakim danom to ide sve bolje i bolje.

Govoreći o svojim utiscima tokom prvih meseci na Vojnoj akademiji koji protiču u obuci, kadet Veljko Milićević iz Niša kaže da je zadovoljan, da obuka ispunjava cilj.

"Naporno je, ali moral je na visini, i imamo volje za sve", kaže Milićević.

Kadetkinja Jovana Jovanović iz Kruševca kaže da je obuka veoma interesantna, naporna, ali da svi imaju veliku volju.

"Ovaj vojnički kolektiv se trudi da sve te prepreke i poteškoće prevaziđemo što uspešnije", kaže Jovanović i dodaje da dan proveden na obuci brže prođe od onih u klupama.

Vulin je posetu somborskom Prvom centru za obuku započeo referisanjem zamenika komandanta 1. Centra za obuku potpukovnika Radovana Miladinovića, nakon čega je obišao izvođenje fizičke obuke, uvežbavanje strojevih radnji i pripremu za gađanje.

Današnjem obilasku prisustvovali su i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković, načelnik Vojne akademije general-major dr Bojan Zrnić, šef Kabineta ministra odbrane brigadni general Siniša Kresović i načelnik štaba Komande za obuku pukovnik Nikola Dejanović.

Izvor: Танјуг

Vulinvojska Srbije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva