:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Maj 01, 2020   16:30

0

237

Vulin: Posle 25 godina nema ni jedne presude za zločine u Bljesku

Ministar odbrane Aleksandar Vulin navodi da je prošlo 25 godina od operacije Bljesak, jedne od brojnih neosuđenih zločinačkih akcija protiv srpskih civila u građanskom ratu u Hrvatskoj.

Aleksandar Vulin navodi da je u operaciji Bljesak 15.000 Srba opljačkano i proterano iz zapadne Slavonije u kojoj su do tada živeli vekovima.

"283 osobe su nestale ili ubijene, a među njima je i po neprekinutoj ustaškoj tradiciji i osmoro umorene srpske dece i 56 žena", rekao je Vulin. 

On je podsetio da su Ujedinjene nacije dale reč da će čuvati Srbe, rasporedile su i svoje trupe, ali samo da bi ih pomerile i propustile zločince da pale i ubijaju.

"Posle 25 godina nema ni jedne presude za zločine u Bljesku, nema ni za Oluju. Na nama je da pamtimo i da budemo spremni da se Jasenovački genocid nad Srbima, Bljesak i zločinačka Oluja nikada više ne ponove", poručio je Vulin.

Linta: "Bljesak" i posle 25 godina bez kazne

Ni posle 25 godina od hrvatske akcije "Bljesak", čiji je cilj bio etničko čišćenje oko 20.000 Srba na preostalom području Zapadne Slavonije, niko nije kažnjen, podseća predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta.

Upozorava da ni za taj kao ni druge zločine nad srpskim zarobljenicima i civilima niko nije kažnjen.

"Svirepo su ubijene i nestale 283 osobe, među kojima je bilo 114 civila. Niko od pripadnika hrvatske vojske i policije ne samo da nije kažnjen za brojne zločine nad ratnim srpskim zarobljenicima i civilima već se ratni zločiinci veličaju i dobijaju odlikovanja i počasti", navodi Linta u saopštenju dostavljenom medijima.

Upozorava da se ne sme zaboraviti ni to da je u leto, jesen i zimu 1991. godine iz većeg dela Zapadne Slavonije brutalno proterano više od 70.000 Srba, uništeno više od 5.000 kuća, privrednih, javnih i pomoćnih objekata i komunalne infrastrukture.

Naglašava da je do kraja 1991. godine opljačkano, minirano i spaljeno više od 200 sela u kojima su Srbi bili u većini.

Linta je pozvao Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu da konačno pokrene istrage i podigne optužnice protiv pripadnika hrvatske vojske i policije koji su naredili ili su počinili ratne zločine protiv srpskog naroda na području Zapadne Slavonije, ali i na preostalom području današnje Hrvatske.

"Jasno je da se od hrvatskog pravosuđa ne može očekivati da kazni hrvatske generale koji su isplanirali i izveli zločinačku akciju "Bljesak", kao ni izvršioce ratnih zločina", navodi Linta.

Zaključuje da se ne mogu očekivati pravna normalizacija odnosa između Srbije i Hrvatske ni međusobno poštovanje bez kažnjavanja svih zločinaca i jednakog poštovanja svih žrtava bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost.

Izvor: Танјуг

VulinLinta"Bljesak"
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva