:

:

TV Most

clock

Novembar 12, 2021   17:51

0

112

Vulin se Žofreom o saradnji u oblasti Poglavlja 24

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin sastao se danas sa novoimenovanim šefom Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Emanuelom Žofreom, sa kojim je razgovarao o saradnji u oblasti Poglavlja 24 - Pravda, sloboda i bezbednost, kao i o Izveštaju Evropske komisije o napretku Republike Srbije u oblasti evropskih integracija.

Na sastanku su istaknute i aktivnosti iz Akcionog plana za Poglavlje 24, koje se realizuje nakon perioda obuhvaćenog Izveštajem o napretku, ističe se u saopštenju MUP-a.

Ministar Vulin predstavio je i postignute rezultate srpske policije u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala.

Ambasador Žofre je na sastanku još jednom potvrdio podršku EU pristupnom procesu Srbije i istakao ključni značaj vladavine prava za napredak Srbije na evropskom putu. On je podsetio i na deo godišnjeg izveštaja Evropske komisije koji se odnosi na borbu protiv teškog i organizovanog kriminala kao i na neophodne reforme zakonodavstva, te je potvrdio posvećenost EU pružanju podrške Srbiji da pojača napore u ovim oblastima.

Ambasador Žofre je naglasio da EU ima dobru saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova u nizu oblasti, pre svega u upravljanju migracijama i civilnoj zaštiti.

Ambasador Žiofre je takođe podsetio da organizacije civilnog društva i organizacije posvećene zaštiti i odbrani ljudskih prava igraju ključnu ulogu u podizanju svesti o građanskim i političkim pravima te da im se u tom smislu mora omogućiti neometan rad.

Ministar Vulin i ambasador Žofre su se u razgovoru dotakli i događaja vezanih za mural Ratka Mladića u Beogradu. Ministar policije je rekao da MUP čuva bezbednost svih građana pa i učesnika protesta bez obzira da li su za uklanjanje spornog murala ili ne. Ambasador Žofre je rekao da po tom pitanju EU ima jasan i čvrst stav o potrebi delotvornog prevazilaženja nasleđa prošlosti, uzdržavanja od veličanja ratnih zločinaca i negiranja ratnih zločina, te rada na podsticanju pomirenja.

Na kraju sastanka, ministar Vulin i šef Delegacije Žofre saglasili su se o daljoj saradnji u oblasti Poglavlja 24, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Танјуг

VulinŽofreEUPoglavlje 24
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva