:

:

TV Most

clock

Jul 02, 2022   10:57

0

115

Vulin: Srbija jedina u Evropi nije uvela sankcije Rusiji

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin istakao je jutros da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji, prvenstveno zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, njegovoj snazi i integritetu, te da bi većina članova Vlade Srbije zasigurno uvela sankcije Rusiji.

„Čak je i Bosna i Hercegovina uvela određene verzije sankcija prema Ruskoj Federaciji. Srbija je jedina država u Evropi koja nije uvela nikakve sankcije Ruskoj Federaciji i odmah da vam kažem, samo zahvaljujući Aleksandru Vučiću. Najveći deo Vlade Srbije bi glasao za sankcije, ne bi uopšte pitao nešto", istakao je Vulin za TV Pinki.

On je poručio da je Srbija veoma jasna po pitanju sukoba u Ukrajini i da nije razumeo primedbe potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović koja je rekla da bi buduća Vlada Srbije trebalo da bude određenija po pitanju rata u Ukrajini, saopštio je MUP.

„Video sam pre neki dan, potpredsednica Vlade Republike Srbije gospođa Mihajlović je rekla da sledeća Vlada treba da bude određenija prema ratu u Ukrajini, jasnija. Šta ti nije jasno? Šta vam nije jasno? Više smo nego jasni kad je u pitanju sukob u Ukrajini.

Poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine, ali nećemo da uvodimo sankcije Ruskoj Federaciji, šta tu nije jasno? Hoćemo da budemo deo sukoba Zapada sa Rusijom? Hoćemo da zaboravimo sve ove decenije u kojima nas je Rusija podržavala? Hoćemo da zaboravimo sve ove vekove slovenskog bratstva? Šta nije jasno? Ne razumem šta znači to, da budemo jasniji. Veoma smo jasni - država Srbija je rekla - poštujemo međunarodno pravo za razliku od Evropske unije", poručio je Vulin.

Ministar je istakao da Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet svih zemalja za razliku od Evropske unije koja ne poštuje integritet i suverenitet Srbije.

„Mi poštujemo teritorijalni integritet i suverenitet svih zemalja, ali EU ne poštuje naš teritorijalni integritet i suverenitet. Ali SAD i svi oni koji su priznali tu lažnu šiptarsku tvorevinu ne priznaju naš teritorijalni integritet i suverenitet i kad ih slušam, kako traže od mene da uvedem sankcije Rusiji zbog kršenja teritorijalniog integriteta Ukrajine, samo ih pitam, u redu, a kad ćete to uraditi na primeru Srbije?", upitao je Vulin.

Ministar unutrašnjih poslova je kazao da je Srbija samostalna i nezavisna država koja ne želi da se meša u sukobe Zapada i Rusije, a posebno ne želi da bude pešadija NATO pakta.

„Ako hoćete da se držite teritorijalnog integriteta i suvereniteta kao najvažnijeg principa u međunarodnoj politici, što ja mislim da jeste, pođite od Srbije. Prvo povucite priznanje Kosova, pa kažite izvinite, Srbija je celovita, pogrešili smo što smo vas bombardovali, izvinite za onoliku decu što smo vam pobili, oprostite što smo vam to uradili, počinjemo od toga da ispravljamo svoje greške. A ne da tražimo od Srbije da Srbija bude pešadija NATO pakta, da Srbija bude neko ko će da uđe u sukob sa Rusijom. Dakle, ne znam šta je moja koleginica mislila pod tim da budemo jasniji prema sukobu u Ukrajini.

Veoma smo jasni - nećemo da ulazimo u sukob sa Ruskom Federacijom, nećemo da ulazimo u tuđe ratove, nećemo da budemo tuđa pešadija", poručio je Vulin.

Izvor: T a n j u g

VulinSrbijaRusijaEUsankcije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva