:

:

TV Most

Foto: TAНЈУГ

clock

Decembar 04, 2019   17:04

0

100

Za Srbiju je najvažniji principijelan stav Moskve prema KiM

Današnji susret predsednika Srbije Alaksandra Vučića i ruskog predsednika Vladimira Putina je jos jedna potvrda stabilnih odnosa dve zemlje, ocenjuje bivša ambasadorka Srbije u Moskvi Jelica Kurjak i dodaje da je za nas od najvećeg političkog značaja u tim odnosima nepobitan stav Moskve prema Kosovu i Metohiji.

"Uvek je dobro kada se posete održavaju na najvišem nivou, to znači da dve zemlje imaju stabilne odnose, i svi ti susreti, imajući u vidu istorijsku komponentu, uvek se predstavljaju kao odnosi od od izuzetnog značaja, a tek posle da su korisni i ekonomski i politički", rekla je Kurjak za Tanjug.

Krujak podseća da su odnosi sa Rusijom od izuzetne važnost, jer je Rusija članica SB UN koja ima principijelan nepromenjiv stav prema Kosovu.

"Taj nepobitan stav je nešto što nam je od najvećeg politčkog značaja", rekla je ona.

Ekonomski odnosi moraju se, kaže, gledati i iz ugla potencijala Srbije, koja je teritorijano tek nešto veća od Moskovske oblasti.

Kaže da volimo da govorimo o ekonomskom potencijalu, pogotovo kroz savez Rusija, Belorusija, Kazahstan i sada kroz Evropazijsku ekonomsku uniju, ali da treba imati na umu da naši kapaciteti, imajući u vidu veličinu naše zemlje, nisu veliki i da je teško ispuniti zahteve tako velikog tržišta .

"To bi moglo da se uradi ako bi se napravio nekakav dogovor sa ruskim finansijerima da se u Srbiji proizvodi za ruske potrebe", rekla je Kurjak i navela da će bez toga izvoz u Rusiju ipak biti skroman.

Ona je podsetila da je u poslednjih pet ili šest godina vojna saradnja intenzivirana pre svega u zajedničkim vežbama, koje Srbija ima i sa drugim velikim silama.

"Imajući u vidu da Rusija istorijski, a i u poslednje vreme ima snažno uporište u Srbiji i da je na Zapadnom Balkanu je jedina znemlja sa kojom Moskva zaista ima stabilne odnose, Rusiji je veoma stalo da Srbiju ojača vojno", ocenila je Kurjak .

Ona je dodala da se sada postavlja pitanje naših finansijskih mogućnosti kako to da izdržimo i kave su obaveze prema drugim državama i drugim organizacijama da mi to radimo intenzivno.

Kurjak navodi da nema spora da smo dobili avione i tenkove i dodaje da zato priča o uslovima i razmišlja da li će druga strana koja ima velike interese na Balkanu na to gledati pozitivno.

" Ali, to je pitanje umeća viđenja vođenja poltike", zaključuje ona.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva