:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Avgust 04, 2015   12:05

0

119

Zabrinjava porodično nasilje

Ona je istakla da je nedopustivo da se o nasilju nad ženama izveštava na senzacionalistički način.

Umesto da se zaštiti identitet žrtve, u pojedinim medijima se iznose irelevantne činjenice iz života jedne javne ličnosti koja je doživela brutalno nasilje, koje se time relativizuje, ukazala je Janković.

Nasilje u porodici nije privatna stvar koje se treba stideti i sakrivati, ali nikako nije ni tabloidno iznošenje detalja
iz privatnog života žrtve koja se time omalovažava, a posredno se implicira da je navodno izazvala nasilnika i stvara utisak da je nasilje bilo opravdano, istakla je Janković.

Kako se navodi u saopštenju, zbog grubog kršenja etičkog kodeksa novinara, poverenica očekuje i reakciju medijskih udruženja, jer izveštavanje o nasilju u porodici direktno oblikuje stavove građana i građanki u Srbiji.

Upravo zato što mediji imaju presudnu ulogu u formiranju javnog mnjenja, na njima je odgovornost i zadatak da kroz svoje izveštavanje zaštite žrtvu i nedvosmisleno poruče da je nasilje krivično delo i da mora biti kažnjivo, smatra poverenica.

Nedopustivo je da se krivica počinioca nasilja ublažava "olakšavajućim" okolnostima poput "bio je fin, vredan i radan čovek", što je čest primer, zaključuje poverenica.

Izvor: FoNet

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva