:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Novembar 01, 2021   8:07

0

139

Zaev podneo ostavku na mesto lidera SDSM i premijera Severne Makedonije, sazvao sastanak koalicije o novoj vladi

Premijer Severne Makedonije i lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev podneo je večeras ostavku na obe funkcije, nakon loših rezultata na lokalnim izborima.

"Preuzimam odgovornost za loš rezultat na ovim izborima", rekao je Zaev, a prenosi MIA.

Zaev je čestitao protivnicima na lokalnim izborima i poručio da ostaje pri stavu da nema potrebe za vanrednim parlamentarnim izborima.

U Severnoj Makedoniji je danas održan drugi krug lokalnih izbora za gradonačelnike u opštinama u kojima oni nisu izabrani u prvom krugu.

Ranije danas, nezavisni kandidat za gradonačelnika Skoplja Danela Arsovska, koju podržava opoziciona VMRO-DPMNE, proglasila je sinoć pobedu i poručila da očekuje ostavku Zaeva.

Zaev je ranije najavio da će podneti ostavku ako kandidat njegove stranke izgubi u Skoplju.

Prema rezultatima Državne izborne komisije (DIK) na osnovu 40 odsto obrađenog biračkog materijala, Arsovska u drugom krugu izbora ima podršku 56,86 odsto glasova, dok aktuelni gradonačelnik i kandidat vladajućeg Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Petar Šilegova ima 39,64 odsto, prenosi MIA.

Prema dosadašnjim rezultatima DIK, SDSM vodi u 14 opština, VMRO-DPMNE u 13, 6 Demokratska unija za integraciju (DUI) u šest, a Alijansa Albanaca u tri.

10:27 - Sazvan sastanak koalicije o novoj vladi

Premijer Severne Makedonije u ostavci Zoran Zaev sazvao je za danas sastanak sa potpredsednicama stranaka u vladajućoj većini na inicijalne razgovore o novom premijeru i sastavu nove vlade.

Predsednici tih partija su takođe podneli ostavku u dogovoru sa odlazećim premijerom.

Prema pisanju portala MKD, posle jučerašnje ostavke Zaeva, ostavku podnosi i cela vlada.

Očekuje se da bi u Skupštini trebalo da bude održan zajednički sastanak šefova poslaničkih kako bi se dogovorili o daljem radu parlamenta.

Zaev je podnoseći ostavku sinoć rekao da je protiv održavanja prevremenih parlamentarnih izbora i da bi nova rekonstruisna vlada mogla biti proširena još nekim kadrovima.

Glavni koalicioni partner SDSM-a je partjia Albanaca DUI Ali Ahmetija.

Izvor: Танјуг

Severna MakedonijaZaevostavkaizbori
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva