:

:

TV Most

Foto: FB / Zoran Zaev

clock

Jul 07, 2019   8:52

0

89

Zaev: Poziv Vučića potvrda dobrih odnosa Severne Makedonije i Srbije

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev istakao je da su odnosi sa Srbijom tradicionalno dobri, da se kreću uzlaznom putanjom i da poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića na otvaranje novog auto-puta kod Grdeličke klisure predstavlja potvrdu navedene tvrdnje.

 

"Sa premijerkom (Srbije) Anom Brnabić uskoro započinjemo još jednu saradnju u sferi digitalnih servisa i veb strane vlade", izjavio je Zaev u razgovoru za "Politiku".

Prema njegovim rečima, Srbija i Severna Makedonija imaju iste ciljeve, među kojima su najvažniji "dovođenje i ukorenjivanje evropskih vrednosti", što će se, dodaje, u predstojećem periodu samo intenzivirati.

Komentarišući sumnju da zapadni lideri nisu ispunili svoja obećanja kada je reč o evropskoj perspektivi njegove zemlje, Zaev kaže da je u izveštaju Evropske komisije za ovu godinu Severna Makedonija "blistavi primer" i da je posebno naznačeno da Sporazum iz Prespe predstavlja primer za rešavanje sporova u regionu, ali i šire.

Zaev smatra i da je demokratska međunarodna javnost podjednako svesna potrebe "zadržavanja fokusa i motivacije za proširenje kod svih zemalja Zapadnog Balkana".

"Obaveza svih država koje su deo EU ili koje pokazuju aspiracije za ulazak u ovu zajednicu, jeste da se trude da zajedničkim silama podrže proces integrisanja čitavog regiona i da jedino to može da donese i održi mir, stabilnost i bolju perspektivu za sve", zaključio je makedonski premijer.

Izvor: T a n j u g

ZaevVučićBrnabićSeverna MakedonijaSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva