:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Oktobar 16, 2019   9:25

0

177

Zaev: Zapadni Balkan više nije tempirana bomba

Zapadni Balkan više nije tempirana bomba, već mesto za investiranje, ocenio je u Beču premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

Zaev je, na skupu posvećenom Severnoj Makedoniji u organizaciji Mreže za razvoj poslovanja Jugoistošne Evrope (SEEBDN), govor započeo da je njegova zemlja država sa novim imenom, i da ga je menjala zbog pozitivnih stvari, kao što su mogućnosti za normalno povezivanje i sticanje prijateljstva.

“Mi smo jedina zemlja bez otvorenih bilateralnih pitanja. Imamo sada čak i novog prijatelja - Grčku. Posle 27 godina pronašli smo rešenje za naš spor kroz Prespanski sporazum. Kroz taj sporazum postigli dogovor oko jednog problema koji se u istoriji rešavao kroz ratove, a mi smo to kroz dijalog i diplomatiju”, objasnio je on.

Zaev ističe da je Prespanskim sporazumom stvorena i drugačija slika o celom Zapadnom Balkanu, koji više nije tempirana bomba, već postao dobro mesto za investiranje.

Izrazio je nadu da će uslediti dalja ulaganja, jer je želja da se investicijama poveća BDP, stvore nova radna mesta, ali i poveća izvoz.

Kroz sporazume sa Grčkom i Bugarskom, rekao je, da je Severna Makedonija sebi otvorila vrata za članstvo u NATO i pregovore sa EU.

Za Zapadni Balkan NATO znači, prema njegovom mišljenju, bezbednost, stabilnost i bolju ekonomju.

Ukazao je da je strateški cilj Severne Makedonije nastavak puta ka članstvu u EU.

"Za nas nema alternativu punopravno članstvo u EU. Svesni smo da nam predstoji dug put, gde moramo još više da se transformišemo", rekao je Zaev.

On je zahvalio Austriji za posebno zalaganje da se otvore pristupni pregovori i rekao da očekuje da posle 15 godina statusa kandidata Severna Makedonija krene u pregovore o članstvu.

Istakao je da nema ništa protiv reforme EU, ali da proces proširenja može da se vodi paralelno.

„Ne smeju zemlje članice da zaborave zašto je uopšte formirana EU - zbog zajedničkih interesa, ali i da Evropa bude lider u demokratiji i svim ostalim oblastima. Mi želimo da budemo deo toga. Ponekad mislim da mi zemlje kandidati verujemo više u evropske vrednosti nego same članice Unije“, kazao je Zaev.

Potpredsednik severnomakedonske vlade Kočo Angjušev predstavio je potencijale za ulaganje i kazao da je preduslov za privlačenje stranih investicija vladavina prava, kao i stabilno društvo i država.

"Severna Makedonija je mnogo učinila u svim tim oblastima”, uveren je on.

Angjušev je austrijskim potencijalim ulagačima preneo i mere kojima Severna Makedonija pokušava da privuče investicije.

Naveo je i da austrijske kompanije mogu učestvovati u brojnim infrastrukturnim projektima.

"Moramo da podignemo našu infrastrukturu na nivo zapadne Evrope, i zato imamo mnoštvo projekta“, kazao je on.

Član Upravnog odbora “Vijena inšurens grup” (VIG) Peter Hefinger izrazio je nadu da će Savet EU na idućoj sednici doneti odluku o početku pristupnih pregovore sa Skopljem, dodajući da se nada da „stare“ članice neće dalje misliti samo na sebe, već svoj fokus proširiti.

Predsedavajući SEEBDN-u Fric Kalteneger istakao je da umrežavanje predstavlja važnu osnovu za širenje biznisa, a tako i razvoj privrede.

Izvor: Танјуг

ZaevZapadni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva