:

:

TV Most

clock

Jun 15, 2023   18:20

0

157

Zaharova: Kurtijeva retorika preti integritetu balkanskih zemalja

Izjave tzv. premijera samoproglašene republike Kosovo Aljbina Kurtija o značaju ujedinjenja svih Albanaca dovode u pitanje teritorijalni integritet Grčke, Severne Makedonije, Srbije i Crne Gore, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Odugovlačenje i nedostatak volje u kosovskim poslovima prepuno je zaoštravanja starih pretnji. Kurti je, između ostalog, nastavio svoju velikoalbansku retoriku – nedavno je izjavio da ne zaboravlja na ‘značaj ujedinjenja’ svih Albanaca, dok je ključni cilj stranke koju vodi diktiran ‘nedovršenim projektom Prizrenske lige’. Time se faktički dovodi u pitanje teritorijalni integritet Grčke, Severne Makedonije, Srbije i Crne Gore, budući da takvi planovi predviđaju otcepljivanje njihovih područja naseljenih Albancima sa naknadnom integracijom u jedinstvenu celinu“, navodi se u komentaru Zaharove, objavljenom na sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

„Ovo je izuzetno alarmantan signal, koji svedoči o pravim namerama Prištine, njenom instinskom odnosu prema bezbednosti i nepovredivosti granica na Balkanu“, naglasila je Zaharova.

Prizrenska liga je organizacija nastala 10. juna 1878. godine u jeku albanskog nacionalnog preporoda. Osnovana je u Prizrenu za suprotstavljanje odlukama Berlinskog kongresa, prema kojima su neke teritorije Osmanskog carstva predate Crnoj Gori i Grčkoj. Ovaj korak izazvao je negodovanje u oblastima koje su naseljavali Albanci. Novembra 1878. Prizrenska liga je tražila autonomiju za pomenute teritorije, a 1881. godine proglasila se za privremenu vladu. Međutim, otomanska vlada uspela je da pobedi slabo naoružane Albance i nanese konačan poraz ligi.

Izvor: Sputnik.rs

KiMZaharovaKurti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva