:

:

TV Most

Foto: TASS

clock

Jul 04, 2023   8:53

0

117

Zaharova: Procedura za vraćanje članstva SAD u Unesko krši povelju organizacije

Procedura za vraćanje američkog članstva u Unesko sprovedena je kršenjem statuta organizacije i zaobilaženjem postojećih pravila, pre svega u pogledu otplate duga Vašingtona toj organizaciji, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Procedura za obnavljanje članstva SAD u Unesku sprovedena je kršenjem statuta organizacije i zaobilaženjem važećeg poslovnika za generalnu konferenciju - bez pažljivg proučavanja svih ključnih pitanja u vezi sa ovim, pre svega u smislu potpune i bezuslovne otplate duga Vašingtona za uplatu u redovni budžet organizacije", rekla je Zaharova u poruci objavljenoj na sajtu Ministarstva, prenose RIA Novosti.

Početkom juna, generalna direktorka Uneska Odri Azulej saopštila je da su SAD zvanično obavestile organizaciju o svom obnovljenom članstvu. 

SAD odlučile su da vrate svoj status zemlje članice Uneska skoro šest godina, nakon što je prethodni šef Bele kuće Donald Tramp objavio njegovo raskidanje.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je početkom godine da Vašington ima nameru da se vrati u Unesko. 

On je primetio da mnoge zemlje zameraju Vašingtonu što takve organizacije ne shvata ozbiljno. 

Iz tog razloga, dodao je Blinken, nakon obnove članstva, SAD nameravaju da plaćaju članarinu na vreme.

Prema pisanju medija, plan povratka SAD dogovoren je kao rezultat dugotrajnih pregovora Stejt departmenta i predstavnika organizacije, i između ostalog, sadrži i raspored otplate američkih dugova.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ističe da Moskva pozdravlja povratak SAD u Unesko, ali u skladu sa poveljom organizacije po kojoj Vašington treba da u potpunosti otplati ogroman dug od 612 miliona dolara.

Izvor: T a n j u g

UNESKOSADMarija Zaharova
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva