:

:

TV Most

clock

Decembar 19, 2022   12:38

0

74

Zahvaljujući Otvorenom Balkanu, trgovina Srbije i Severne Makedonije veća za 20 odsto

Guverner Narodne banke Severne Makedonije Anita Angelovska Božoska ocenila je da inicijativa "Otvorenei Balkan" već daje rezultate, jer je trgovinska razmena između Srbije i Severne Makedonije ove godine povećana za 20 procenata.

"Efekat može imati i nastojanje da se poveže tržište rada u uslovima kada se sve tri zemlje suočavaju sa smanjenjem radno aktivnog stanovništva. Povećanje intregracija može učiniti ekonomije konkurentnijim i privlačnijim za direktne strane investicije", zaključila je guvernerka severnomakedonske nacionalne banke u intervjuu za "Večernje novosti".

Ona je rekla da ta institucija ima dobru saradnju sa Narodnom bankom Srbjie i navela primer uvršćivanja dinara i denara na kursne liste dveju nacionalnih banaka, što je omogućilo trgovinu tim valutama na domaćim tržištima i olakšalo ekonomsku saradnju dveju zemalja.

Angelovska Božoska je rekla da su centralne banke Severne Makedonije i Srbije postigle visok stepen spremnosti da pređu na evro.

"Obe zemlje vidljivo kontinuirano rade na tome da, kada za to dođe trenutak, brže prođu kroz proces monetarne integracije. Prvi uslov je punopravno članstvo u EU. Drugi je ispunjenje Mastriških kriterijuma, a obe zemlje su u tom pogledu pokazale dobre performanse, što ukazuje na visok stepen spremnosti. Uostalom, izveštaj Evropske komisije ukazuje na takve konstatacije", rekla je guvernerka severnomakedonske centralne banke.

Izvor: T a n j u g; Foto: Beta

SrbijaSeverna MakedonijaOtvoreni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva