:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Jul 18, 2019   17:05

0

122

Zajednička izjava Vučića i Makrona

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i francuski predsednik Emanuel Makron su, prilikom posete Makrona Srbiji, usvojili Zajedničku izjavu u kojoj su potvrdili zajedničku posvećenost demokratskim vrednostima i ljudskim pravima, naglasili da pristupanje Srbije prethodno duboko reformisanoj Evropskoj uniji predstavlja zajednički strateški cilj i izrazili želju da se brzo steknu uslovi za obnavljanje dijaloga između Beograda i Prištine.

Na poziv Aleksandra Vučića predsednik Francuske Emanuel Makron boravio je u zvaničnoj poseti Srbiji 15. i 16. jula.

Tom prilikom su dvojica državnika potvrdili zajedničku posvećenost demokratskim vrednostima i ljudskim pravima, vladavini prava i multilateralizmu, te su iskazali zajedničku volju da doprinesu miru, prosperitetu i stabilnosti u Evropi i svetu.

Dvojica državnika su naglasili da pristupanje Srbije prethodno duboko reformisanoj Evropskoj uniji predstavlja zajednički strateški cilj.

Pored neophodnih ekonomskih reformi, u kojima Srbija pokazuje značajan napredak, dvojica državnika naglasili su potrebu za većim naporima u oblastima vladavine prava, osnovnih prava, jačanja demokratskih institucija i reforme javne uprave.

Oni su se saglasili da bi bilateralne nesuglasice trebalo da budu rešene i putem bilateralnih pregovora, u skladu sa međunarodnim pravom i u dobroj veri.

Izrazili su želju da se brzo steknu uslovi za obnavljanje dijaloga između Beograda i Prištine, kako bi se postiglo međusobno prihvatljivo rešenje posredstvom EU.

Povodom obeležavanja 180-godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Francuske i Srbije, dvojica državnika su se saglasili da nastave da u potpunosti sprovode Sporazum o strateškom partnerstvu i saradnji, koji su Vlada Republike Francuske i Vlada Republike Srbije potpisale 8. aprila 2011. godine.

Sa tim ciljem, odlučili su da nastave politički dijalog na visokom nivou, da ojačaju saradnju u oblasti bezbednosti i odbrane, da promovišu kulturnu razmenu i Frankofoniju, da zajednički rade na integraciji Srbije u Evropsku uniju i da razviju ekonomsku razmenu, naročitu u oblasti inovacija.

Izvor: RTS

VučićMakronzajednička izjava
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva