:

:

TV Most

clock

Maj 24, 2019   14:43

0

63

Zaključci sastanka Aleksandra Vučića sa političkim predstavnicima Srba sa KiM

Zaključci sastanka predsednika Republike Srbije, g. Aleksandra Vučića, sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije i rukovodiocima srpskih institucija u AP KiM.

Na sastanku je zaključeno sledeće:

1.    Učesnici sastanka sa zadovoljstvom konstatuju da je na nedavno održanim lokalnim izborima u četiri opštine na severu AP KiM „Srpska lista“ ostvarila značajnu pobedu, i na taj način ubedljivo demonstrirala snažno jedinstvo srpskog naroda i njegovu nameru da ostane i opstane na teritoriji AP KiM uz sveprisutnu pomoć i podršku svih institucija Republike Srbije. Ovom pobedom je na miran, dostojanstven i demokratski način upućena poruka Prištini i međunarodnoj zajednici da se na srpski narod ne može uticati političkom represijom i ekonomskim pritiscima.

2.    Konstatovano je da rezultat ovih izbora nije blanko podrška nikome od izabranih političkih predstavnika, već je on pre svega poruka o želji srpskog naroda na severu AP KiM da se jedinstveno, i u neraskidivoj vezi sa Republikom Srbijom, bori za bolju i sigurniju budućnost na prostoru na kome oduvek živi. Stoga je najvažnija obaveza svih lokalnih institucija da u narednom periodu unaprede svoj rad, i da u saradnji sa Vladom Republike Srbije posvećeno rade na poboljšanju životnih uslova svih naših građana.

3.    Svi politički predstavnici srpskog naroda na teritoriji AP KiM, na svakom mestu i u svakom trenutku, moraju biti spremni da se svom snagom bore za interese svog naroda, a ukoliko političke okolnosti to nameću moraju biti spremni i da napuste svoje funkcije. Izabrani gradonačelnici na severu će obavljati svoje dužnosti u punom kapacitetu i u interesu građana, ukoliko u narednom periodu ne uslede novi politički, bezbednosni i ekonomski pritisci koji bi njihovo delovanje sa tih pozicija učinili besmislenim.

4.    Svi učesnici sastanka su saglasni da neće biti nikakvih daljih direktnih ili posrednih razgovora sa predstavnicima PIS u Prištini o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine sve do donošenja odluke o ukidanju necivilizacijske takse od 100% na proizvode iz Republike Srbije. Do završetka sastanka koji je, pod pokroviteljstvom francuskog predsednika i nemačke kancelarke, zakazan za početak jula u Parizu, Vlada Republike Srbije neće odgovarati uvođenjem kontramera na nerazumne i necivilizacijske trgovinske barijere, koje su kršenjem svih relevantnih sporazuma nametnute od strane PIS u Prištini. Ukoliko do razgovora u Parizu, ili kao njihov direktan rezultat, takse od 100% na proizvode iz Srbije ne budu ukinute, Republika Srbija će ponovo razmotriti svrsishodnost uvođenja kontramera u novonastalim političkim i ekonomskim okolnostima.

5.    Na sastanku je naglašena opredeljenost državnog rukovodstva i svih političkih predstavnika Srba sa Kosova i Metohije da se do kompromisnog rešenja za pitanje KiM dođe mirno i putem dijaloga sa političkim predstavnicima albanskog naroda, ali je ponovljenja i spremnost Republike Srbije da svim sredstvima zaštiti srpski narod u slučaju pokušaja nasilnog narušavanja njegove bezbednosti i opstanka na teritoriji AP KiM. Izražena je i nada da će međunarodne misije odgovorno sprovoditi svoj mandat, kako do ostvarenja nasilnih scenarija nikada ne bi došlo.

6.    Sve srpske institucije i politički predstavnici u narednom periodu moraju na svaki mogući način pomoći realizaciju projekata iz investicionog plana podrške za APKiM, koji su inicirali predsednik Republike Srbije i Kancelarija za KiM. Ovo svi moraju da shvate kao apsolutni prioritet, jer je ovo prvi put u nekoliko decenija da je Republika Srbija u mogućnosti da u tolikom obimu, kroz investicije u ekonomski razvoj, u obrazovne i zdravstvene institucije, i infrastrukturu,pomogne našem narodu u AP KiM.

7.    Politički predstavnici Srba i rukovodioci srpskih institucija na Kosovu i Metohiji, izrazili su veliku zahvalnost predsedniku Vučiću za napore koje ulaže u zaštiti interesa srpskog naroda i države Srbije, kao i za sve veću i nesebičnu pomoć Republike Srbije bez koje srpski narod na KiM ne bi mogao da opstane.   

Izvor: TV Most, saopštenje

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva