:

:

TV Most

clock

Decembar 28, 2020   17:03

0

179

Zakon o slobodi veroispovesti prošao Odbor za ljudska prava

Predlog izmenjenog Zakona o slobodi veroispovesti dobio je "zeleno svetlo" i u parlamentarnom Odboru za ljudska prava i slobode, preneo je portal RTCG.

Današnja sednica Skupštine, poslednja u ovoj godini, održava se bez prisustva opozicije, koji su prethodno napustili i sednicu Odbora za ljudska prava na kojoj su razmatrane izmene Zakona o slobodi veroispovesti.

Na sednicu Odbora nisu pozvani predstavnici nekanonske Crnogorske pravoslavne crkve, iako su to tražili.

Koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić ocenio je da su izmenjene i dopunjene sve diskriminatorne i neustavne odredbe.

Kako ističe, izmenjenom i dopunjenom zakonu, po usvajanju, treba dati šansu određno vreme, a o novom zakonu se može i treba govoriti posle toga.

"Predlogom zakona se poštuje stečeni pravni subjektivitet Crkve i ostalih verskih zajednica, a propisano je da se imovinsko-pravni sporovi između države sa jedne i crkava i verskih zajednica sa druge strane isključivo mogu rešavati u parničnim postupcima pred nadležnim redovnim sudovima. Svetinje su na taj način dobile sudsku zaštitu", rekao je Džomić za Tanjug.

Prema njegovom objašnjenju, na bazi pravnih principa i jedinstvenog pravnog poretka reguliše se pitanje upisa crkava i verskih zajednica u Jedinstvenu evidenciju verskih zajednica, a sve verske zajednice koje su upisane u Jedinstvenu evidenciju imaju isti pravni subjektivitet i nema razlike među njima u pravnom smislu.

Sporni crnogorski zakon izazvao je mnogo polemika u javnosti, a prema ocenama analitičara, osim što je produbio podele i podstakao revolt sveštenstva i vernika SPC, izražen i kroz višemesečne litije, njegovo usvajanje ključno je uticalo na opredeljenje građana Crne Gore da nakon tri decenije na vlasti Demokratska partija socijalista ode u opoziciju.

DPS: Nismo nudili izmene Zakona koje pominje Abazović

Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović saopštio je neistinu, kazavši da je prethodna Vlada predstavnicima Mitropolije crnogorsko-primorske pred početak izborne kampanje nudila upravo one izmene Zakona o slobodi veroispovesti koje je sada predložila nova vlast, saopšteno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

"Tadašnja Vlada nije nudila brisanje bilo kog člana, već je nuđena izmena nadležnosti sudova, iz upravne u redovnu građansku nadležnost, za utvrđivanje prava na imovinu koju je nakon 1918. godine zauzela SPC", navode iz DPS-a, reagujući na izjavu Abazovića podgoričkim ''Vijestima''.

Insistirano je, kako dodaju, i na upisu u odgovarajući registar svih verskih zajednica, uključujući i SPC i njene eparhije, koje to nikada nisu uradile, jer, kako tvrde u DPS, ''ne priznaju državu Crnu Goru i njen pravni poredak".

U DPS navode da "u predloženim izmenama koje su na dnevnom redu nema ni odredbe koja se tiče kontrole raspolaganja budžetskim sredstvima, odredbe da Vlada daje saglasnost da se iz zemlje iznose kulturna dobra, niti se predlogom Vlade iz jula omogućavalo SPC "da mimo drugih verskih zajednica ostvari pravni status na bazi 'diskrecionog' prepoznavanja od strane ministra pravde a ne registracijom".

"Uostalom, Abazoviću, ako je Vlada SPC nudila ovo rešenje 15 dana pre izbora, a za stolom sedeo zastupnik SPC a sada ministar Leposavić - zašto te izmene nisu tada prihvaćene? Zato što nisu ni nuđene. Sve što smo čuli od strane Abazovića bilo je neistinito, suviše populistički, čak i za koordinatora službi bezbednosti koji o imenovanju kadrova u njegovom resoru saznaje iz medija", dodaje se u saopštenju.

Abazović je u nedelju uveče ''Vijestima'' rekao da je DPS nudio 15 dana pred početak izborne kampanje predstavnicima Mitropolije crnogorsko-primorske iste izmene spornog Zakona o slobodi veroispovesti koje je predložila sadašnja nova vlast.

Vladi rok od mesec dana da inicira izmene pravosudnog zakona

Predstavnici stranaka pobedničke koalicije "Za budućnost Crne Gore" dala je danas vladi Zdravka Krivokapića rok od mesec dana da inicirala izmene zakona iz oblasti pravosuđa da bi se otpočelo sa demontažom instititucija bivše vlasti povezane sa kriminalom i korupcijom i zatražila smenu pomoćnika direktora UP Zorana Lazovića.

Ukoliko to ne bude učinjeo u tom roku stranke koalicije "Za budućnost Crne Gore" poručile su da će inicijativu za izmenu pravosudnih zakona uputiti oni, kao i da za to imaju spremna rešenja.

Lideri stranaka koalicije su na zajedničkoj konferenciji za novinare, nakon sastanka predstavnika stranaka koje čine pobedničku koaliciju, poručili da će insistirati na ostvarenju obećanja koja su u izbornoj kampanji dali građanima.

Lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović je rekao da je na sastanku dogovoreno da se zatraži mena Lazovića i dodao da to može biti učinjeno već danas, te da ne treba čekati da bude sproveden konkurs koji je raspisan.

"Lazović mora biti smenjen i prosto je neverovatno da jedan direktor policije može ucenjivati vladu bilo koje zemlje", rekao je Danilović i dodao da koalicija "Za budućost Crne Gore" ima rešenje i zna način na koji je to moguće sprovesti.

Očekuje da vlada u narednih 10 dana smeni Lazovića, a ako ne zna način na koji bi to mogla da učini, spreman je da im u tome pomogne.

"Predlažemo vladi da poštuje zakone i primenjuje ih u punom kapacitetu", rekao je Danilović.

Pozvao je vladu da koaliciji dostavi draft izmenjenog ili novog zakona o policiji kako bi im se pomoglo da se u njegovom sprovođenju ide u pravom smeru.

Milan Knežević je istakao da treba izbeći mistifikaciju da je vlada izabrla parlamentarnu većinu, a ne većina vladu.

Istakao je da je na prethodno održanom sastanku dogovori da se javnost obavesti da je vladi dat rok od mesec dana da inicira usvajanje izmenjenog zakona o pravosuđu, posebno u delu koji se odnosi na tužilački savet kako bi se, kako je rekao, demontirao bivši režim DPS-a i Mila Ðukanovića.

Takvu odluku strnake su donele pošto smo, kazao je, zaključili da vlada nije spremna da to napravi.

Ako, kako je rekao, vlada to ne može, Knežević je rekao da koalicija ima model koji je u potpunosti zakonit, demokratski i u skladu sa standardima EU, a koji može da eliminiše sve one koji su se prikazali i pokazali kao glavni saradnici bivše vlasti.

Istakao je i da bez iniciranja izmena i zakona, Knežević je konstatovao da Ivica Stanokvić više ne može da ude Vrhovni državni tužilac, jer je odavno stekao uslove za penziju.

Da je Stanković razrešen, dodao je, ni Milivoje Katnić, drugi tužioci i mnoge sudije ne bi mogle da obavljaju tužilački posao.

Knežević je naveo je duboko zagaženo u kršenje zakona ostavljanjem Stankovića na mestu VDT, ali i četrdesetak sudija koji su takođe stekli uslov za penziju.

"Koalicija za budućnost CG ostavlja vladi prostor da u narednih mesec dana u konsultaciji sa strankame te koalicije, iniciraa izmenu zakona ili ćemo u protivnom promenu inicijarati mi", rekao je Knežević.

Ovo, kako je rekao, nije rušenje vlade, već se stiče utisak da vlada ovakvim ponašanjem ruši samu sebe, a mi, dodao je, želimo da joj pomognemo i ispunimo obećanja data građanima u predizbornoj kampanji.

Izvor: Танјуг

Crna GoraZakon o slobodi veroispovesti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva