:

:

TV Most

Foto: RTRS

clock

Decembar 20, 2020   20:06

0

179

Zatvorena biračka mesta na izborima u Mostaru, srpskim posmatračima onemogućen ulazak na biračka mesta

Biračka mesta zatvorena su večeras u 19 sati u Mostaru, gde su posle 12 godina održani izbori za 35 odbornika Gradskog veća, na kojima učestvuje i koalicija srpskih stranaka iz BiH na listi "Zajedno za naš Mostar".

Na lokalnim izorima u Mostaru, koji se održavaju danas nakon 12 godina, do 16 sati je glasalo više od 40 odsto birača. Prema podacima Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine, do 16 sati je na redovnim biračkim mestima glasalo 38.692 birača, odnosno njih 40,32 odsto. Podsetimo da je izlaznost do 11 sati iznosila 16,97 odsto, preneo je Kliks.

Izlaznost na gradskom području Sever do 16 sati je bila 40,03 odsto, u Starom Gradu 38,93 odsto, u području Jugoistok 43,71 odsto, na Jugu 45,38 odsto, Jugozapadu 39,26 odsto i na području Zapad 40,24 odsto.

Ukupan odziv Mostaraca i Mostarki na današnjim izborima CIK BiH će da saopšti večeras u 21 sat, dok birališta ostaju otvorena do 19 sati.

Inače, u Mostaru se danas nalaze i predstavnici CIK,posmatrači Koalicije za slobodne i poštene izbore "Pod lupom" koji prate sve izborne neregularnosti, visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Icko, kao i drugi visoki međunarodni predstavnici. 

CIK: Razlika od 4.000 birača u Mostaru zbog glasanja poštom

Član Centralne izborne komisije (CIK) BiH Ahmet Šantić izjavio je danas da je razlika u broju birača u Mostaru koju je objavila Koalicija "Pod lupom" najverovatnije tehničke prirode ili da je reč o zabuni u razumevanju podataka.

"Ta razlika od četiri hiljade birača najverovatnije pripada onima koji su prijavljeni za glasanje poštom, jer spisak koji ima Gradska izborna komisija se odnosi samo na redovna biračka mesta", rekao je Šantić za portal Klix.

Koalicija "Pod lupom": Oko 4.000 birača manje na biračkim spiskovima

Koalicija za slobodne i poštene izbore "Pod lupom" zabeležila je da je na 142 biračka mesta na lokalnim izborima u Mostaru oko 4.000 manje birača nego što ih je bilo na centralnom izbornom spisku.

"Broj birača je manji za oko 4.000 u odnosu na spisak Središnjeg izbornog poverenstva. U pitanju je 142 od ukupno 150 biračkih mesta na kojima je razlika uočena", izjavio je na konferenciji za novinare direktor Koalicije "Pod lupom" Dario Jovanović, prenose banjalučke Nezavisne novine.

On je dodao da je izborni proces u Mostaru na većini biračkih mesta započeo u skladu s Izbornim zakonom BiH, pratećim pravilima i procedurama.

Srpskim posmatračima onemogućen ulazak na biračka mesta

Posmatračima srpske liste "Ostajte ovdje - zajedno za naš Mostar" jutros nije dozvoljeno na uđu na više biračkih mesta na lokalnim izborima u Mostaru, potvrđeno je Srni iz Izbornog štaba liste "Ostajte ovdje".

Prema rečima posmatrača, rečeno im je da ne mogu da uđu zbog poštovanja epidemioloških mera.

Predsednik Gradske izborne komisije Hilmo Đidelija izjavio je da je upoznat sa problemom na biralištu u mestu Vrapčići, a da je posmatrače uputio da podnesu prigovor, a predsednicima biračkih odbora dao preporuku da svi posmatrači budu pušteni na biračka mesta.

"Koordinator izbornog procesa pozvao je predsednike biračkih odbora i dao preporuku da se svi posmatrači puste na biračka mesta", naveo je Đidelija, prenosi RTRS.

Čengić: Čović sa stranačkom maskom na glasanju, prekršio zakon

Član Predsedništva SDP-a i posmatrač na izborima u Mostaru Irfan Čengić objavio je na Tviteru da je predsednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović dolaskom na glasanje sa maskom HDZ-a direktno prekršio Izborni zakon Bosne i Hercegovine, a da na to niko nije reagovao.

"Jutros me je član Biračkog odbora zamolio da skinem crvenu značku sa revera koju sam odmah skinuo jer sam i zaboravio da je imam", napisao je Čengić.

On je ocenio da zakon nije jednak za sve i naveo da Čović krši Izborni zakon i dolazi sa stranačkom maskom, a da ga niko od članova Biračkog odbora ne upozorava.

Kako je naveo Čengić, prema članu 5.6 Izbornog zakona, nije dozvoljeno donošenje obeležja i simbola sa političkom konotacijom na biračko mesto i u njegovu okolinu.

Izvor: RTV, T a n j u g

MostarizboriBiH
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva