:

:

TV Most

clock

Jun 29, 2022   13:01

0

113

Završena mala matura, učenici se nadaju najboljem

Nakon današnjeg kombinovanog testa, budući srednjoškolci završili su polaganje male mature, a beogradski đaci za Tanjug su podelili utiske i otkrili da su imali poteškoće sa matematikom i srpskim jezikom, ali i da se nadaju dobrim rezultatima.

Učenik Osnovne škole "Svetozar Marković" Matija Milić kaže da je završni ispit dobro prošao, a najteži mu je bio test iz maternjeg jezika.

"Najlakša mi je bila matematika, pošto je dobro znam, najteži mi je bio srpski, kombinovani je bio ok, većina pitanje bila je samo na zaokruživanje", rekao je Milić, koji bi voleo da upiše Šestu ili Četrnaestu gimnaziju .

On očekuje dosta bodova i dodaje da je kombinovani test, koji je polagao u školi "Vladislav Ribnikar", bio lagan.

Za njegovu školsku drugaricu Lenu najteža je bila matematika, s obzirom da je, kako kaže, mnogo bolja u društvenim predmetima.

"Ali, test je bio korektan, mala matura je prošla dobro i koliko sam čula, i mojim drugarima je bila korektna", rekla je ona i dodala da su nedavne dojave o bombama pomalo omele proces priprema.

Kaže, bilo je teže osvojiti veći broj bodova.

"Dojave o bombama su omele pripreme, jednom smo drugarica i ja propustile dva časa kada su bile dojave o bombama, ali pored toga smo se dobro snašli, a nastavnici su bili korektni kada smo dolazili na pripreme. Ti casovi su bili od najveće koristi za spremanje ispita", rekla je buduća srednjoškolka.

Učenik Ilija Žuljević takdođe očekuje dobar broj bodova, iako završni ispit ocenjuje kao srednje težak.

"Najteži je bio srpski, a najednostavniji kombinovani test. Imali smo dovoljno vremena, malo su nas omele dojave o bombama, ali ništa toliko značajno, lepo smo se pripremili. Voleo bih da upišem IT, videću gde tačno zbog poena", rekao je Žuljević.

Direktorka škole "Svetozar Marković" Ivana Orolicki kazaa je za Tanjug da je završni ispit protekao u najboljem redu i da je sve sprovedeno po planu.

"Zadovoljna sam kako je ispit protekao, svi učenici su se odazvali i zavrsili smo u predviđenom roku. Učenici kažu da im je matematika bila najteža, ali većina je zadovoljna kako je uradila", rekla je Orolicki.

Oko 12 sati otpočela je šetnja malih maturanata iz pet osnovnih škola sa Vračara, a Orolicki ističe da je to lep način da se obeleži završetak naporne školske godine.

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je danas da je završni ispit na kraju osnovnog obrazovanja protekao regularno i bez problema.

On je pohvalio digitalizaciju celog procesa, unepređenje bezbednosnih procedura i pregledanja testova.

Više od 63.000 učenika polagalo je završni ispit u 522 škole širom Srbije, umesto u 1.260, koliko je prvobitno bilo planirano.

Takva odluka doneta je kako bi se škole lakše držale pod kontrolom, zbog nedavnih čestih dojava o bombama.

Testovi su štampani na srpskom i jezicima osam nacionalnih manjina.

Ove godine testovi se pregledaju u 15 skening centara u Srbiji, a uvedeno je i dvostruko pregledanje svakog zadatka.

I ove godine sve aktivnosti vezane za završetak osnovne škole, kao i upis u srednju školu obavljaće se putem portala mojasrednjaskola.gov.rs.

Za one koji ne iskoriste prednost onlajn opcije, listu želja moguće je podneti u papirnom obliku.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće dostupni na pomenutom portalu 1. jula, dok će konačni rezultati biti objavljeni 5. jula.

Upis u srednje škole je od 14. do 20. jula.

Izvor: T a n j u g

završni ispitmala matura
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva