:

:

TV Most

clock

Decembar 25, 2019   15:38

0

116

Završena rasprava o zajedničkom prelazu sa Severnom Makedonijom

Narodni poslanici završili su danas načelnu raspravu o uspostavljanju zajedničkog graničnog prelaza Srbije i Severne Makedonije - Miratovac-Lojane, a tokom rasprave najviše se polemisalo o "mini Šengenu" odnosno, kako su navodili, "balkanskoj uniji".

Poslanici Srpske radikalne stranke naveli su tokom rasprave da mini Šengen Srbiji sa Severnom Makedonijom i Albanijom neće doneti neku korist i tvrde da je cilj “balkanske unije” da Srbija prizna nezavisno Kosovo.

"Mi sada dolazimo u opasnost, a to smo videli i iz poruka i Metju Palmera i Ričarda Grenela, američkih predstavnika za Balkan, da treba Kosovo da bude član te balkanske unije, republika Kosovo, a ne autonomna pokrajina", rekao je Aleksandar Šešelj, koji smatra da bi to značilo faktičko priznavanje nezavisne države Kosovo.

Kazao je da je to glavna intencija “mini Šenegena” i da Srbija od tog ujedinjena neće imati neke koristi.

"Mi ćemo dobiti to da u centralnu Srbiju sada mogu da dođu Albanci sa ličnom kartom, pošto već država Srbija faktički ne kontroliše granicu između Albanije i Srbije nego je tamo neko drugi", rekao je on.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović odgovarajući na primedbe poslanika radikala kazao je da bi iz njihovog izlaganja moglo da se pomisli da će Srbija da se ujedini sa Albancima.

"O tome niko nije govorio, ovde se radi o produbljivanju ekonomskih veza sa Albanijom i Severnom Makedonijom", rekao je Martinović.

Kaže da vladajuća koalicija radi samo ono što je u skladu sa nacionalnim i državnim interesima i da ne postupa po nalogu zapada ili istoka.

"Šta je loše u tome da se povećava naša spoljno-trgovinska razmena i da naši trgovci i poljoprivredni proizvođači budu u mogućnosti da plasiraju više roba i usluga u Severnu Makedoniju i Albaniju nego što je to sada slučaj", rekao je Martinović.

Izvor: Танјуг

Skupština Srbijeprelaz sa Severnom Makedonijom
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva