:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Maj 25, 2023   20:58

0

55

Završena Spasovdanska litija; Porfirije: Moramo da se držimo zajedno i moramo sačuvati KiM kao deo Srbije

Spasovdanska litija zavšena je večeras, nakon služenja molebana i besede patrijarha Porfirija, unošenjem moštiju svetog Nikolaja Srpskog u Hram svetog Save.Okupljeni građani su ušli u Hram kako bi se pomolili i celivali mošti srpskog svetitelja.

Mošti Svetog vladike Nikolaja Žičkog, Ohridskog i Lelićkog boraviće u  Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru, zaključno sa večernjim bogosluženjem u nedelju.

Spasovdanska litija je krenula  od Vaznesenjske crkve, a na uglu ulica Kralja Milana i Kralja Milutina patrijarh je služio pomen postradalim đacima, mladima postradalim u mladenovačkim selima i svim žrtvama porodičnog i svakog drugog nasilja.

Patrijarh Porfirije poručio je ispred Hrama svetog Save, gde je služio moleban u okviru Spasovdanske litije, da u ovim vremenima moramo da se držimo zajedno.

Patrijarh je rekao da je upravo Hram svetog Save naša ,,lična karta" i da ne smemo da se odreknemo svoje duhovnosti i tradicije.

Obraćajući se okupljenima ispred Hrama Svetog Save, patrijarh je rekao da su porodica, dom i otadžbina svetinje, kao i Gračanica, Pećka Patrijaršija, Dečani, Sopoćani, Žiča, Studenica.

,,Kosovo i Metohija je naše srce i moramo ga sačuvati kao deo Srbije", poručio je večeras patrijarh srpski Porfirije u besedi posle Spasovdanske litije.

On se u besedi osvrnuo i na nedavne tragedije i naglasio da se moramo štititi međusobno od zla.

,,Tehnika i veštine pomažu, ali ne spasavaju i suštinska pitanja o radosti i  tuzi ostaju bez konačnog odgovara", poručio je patrijarh.

Kako je rekao, niko nam ništa ne može sve dok se okupljamo u veri.

,,Svi smo potrebni jedni drugim, moramo se okupljati oko svetinja", poručio  je patrijarh i dodao da su različitosti dobre, jer se moramo dopunjavati kako  bismo pobedilo zlo.

Takođe, istakao je da treba da se pomirimo, a ne svađamo,.

,,Sabirajmo se, potrebni smo jedni drugima",  poručio  je Porfirije .

Izvor: T a n j u g ; foto: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva