:

:

TV Most

clock

Februar 23, 2024   13:32

0

122

Zdravstveni radnici u Gračanici okupili su se ispred pošte kako bi izrazili nezadovoljstvo povodom ukidanja dinara na Kosovu

Zdravstveni radnici sa centralnog Kosova okupili su se ispred pošte u Gračanici kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo povodom ukidanja dinara na Kosovu i nemogućnosti da podignu svoje zarade.

Doktor opšte medicine dr Dalibor Stojanović istakao je da je ovo spontano okupljanje zdravstvenih radnika ispred pošte u Gračanici jedan vid protesta i izraz nezadovoljstva povodom uredbe koju je donela Centralna banka Kosova da se ukine dinar.

„Mi radimo svoj posao kao zdravstveni radnici, ne bavimo se nikakvim ilegalnim aktivnostima već pružamo zdravstvenu pomoć ukazujemo svim pacijentima bilo da su to Srbi, Albanci, Romi, Goranci svi ostali. Kada je u pitanju hitna medicinska pomoć apsolutno je to bio imperativ i nikoga nismo ostavili bez ukazivanja iste. Mi smo do sada platu primali u dinarima na ovom mestu međutim od 1. februara sa odlukom kosovskih vlasti smo primorani da za svoje plate idemo, većina odavde već zna da idemo do najbliže ekspoziture banke. Za većinu nas dodatno maltretiranje dodatan trošak, moraćemo da prelazimo 80 km u jednom pravcu da bi smo podigli svoju platu koju smo zaradili radeći svoj posao kao zdravstveni radnici. Nama kao zdravstvenim radnicima je pored ovoga jako otežan rad zato što funkcionišemo u sistemu Republike Srbije pa smo suočeni i sa nekim poteškoćama kada su u pitanju naši pacijenti jer određeni pacijenti moraju da plaćaju participaciju za neke usluge. Sada kada je zabrana dinara sve to dovodi u opasnost pružanja zdravstvene zaštite odnosno dovodi u pitanje i našu egzistenciju i opstanak i ostanak na ovim prostorima, da ne govorimo  o ljudima koji primaju ostale dodatke“.

Doktor Zorica Jovanić, pedijatar izjavila je da želi da živi i radi u miru i da svim ljudima na vreme pruži zdravstvena pomoć.

 “Mi primamo platu od naše države Srbije u dinarima a mi ćemo se nekako snaći, podići te pare u evrima, ali šta sa onim ljudima koji su ovde, koji nemaju mogućnost kao mi da odu i da se vrate. Sve ovo je perfidna, suptilna igra velikih a mi smo mali ne možemo ništa, i to je problem, ali ajde da se dogovorimo, da sednemo da se dogovorimo i da kažemo šta treba da uradimo jedni drugima da bi smo živeli u miru jedni pored drugih ako ne možemo zajedno i da jednostavno zaboravimo ono što je iza nas, da živimo u nekim boljim uslovima i nekom lepšem vremenu.”

Zdravstvena pomoć se pruža svima kojima je potrebna i prema svakom pacijentu zdravstveni radnici se ophode zavisno kakvo stanje nalaže istakao je Vladimir Petković, zdravstveni radnik Doma zdavlja Gračanica.

„Mi kao zdravstveni radnici koji rade na teritoriji centralnog dela Kosova i Metohije pružamo zdravstvenu negu i lečenje svim pacijentima na ovom prostoru bez obzira na nacionalnu pripadnost versku ili kakvu drugu. Za nas je svaki pacijent isti i ophodimo se prema njemu onako kako njegovo zdravstveno stanje nalaže. I pored toga što je funkcionisanje naših ustanova otežano zbog neadekvatnog i neredovnog snabdevanja lekovima, potrošnim sanitetskim materijalom, medicinskim opremom, mi se trudimo na sve načine da našim pacijentima pružimo što je moguće bolju zdravstvenu negu ali evo i ovaj potez administracije iz Prištine otežava ne samo naš rad kao zdravstvenih radnika nego pre svega je naša zabrinutost veća zbog toga što su ovim potezom ugroženi naši pacijenti. Među njima ima puno starih osoba, bolesnih iznemoglih polu pokretnih ili nepokretnih koji nemaju apsolutno nikakvu mogućnost da odu u centralnu Srbiju da podignu svoje penzije ili socijalna davanja kako će onda uspeti da se prehrane da kupe lekove kojih nažalost nema dovoljno u zdravstvenim ustanovama“.

Izvor: RTV Gračanica; Foto: RTV Gračanica

KiMGračanicadinarCKBzdravstveni radniciprotest
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva