:

:

TV Most

Foto: Ministarstvo odbrane

clock

Jun 02, 2022   20:57

0

92

Združena taktička vežba "Štit 05"  

U bazi "Jug" i na poligonu "Borovac" realizovana je taktička vežba "Štit 05", tokom koje su provereni borbena spremnost i sposobnost jedinica Vojske Srbije deklarisanih za učešće u multinacionalnim operacijama po Konceptu operativnih sposobnosti.

Tokom dvonedeljnih vežbovnih aktivnosti, laka pešadijska četa, dva voda vojne policije i dva voda atomsko-biološko-hemijske odbrane su, u skladu sa scenarijem vežbe, rešavali taktičke zadatke prilagođene situacijama koje ih mogu očekivati u multinacionalnim operacijama.

U skladu sa dostignutim nivoom pripremljenosti, na vežbi su laka pešadijska četa, jedan vod vojne policije i jedan vod ABHO prošli završnu proveru drugog nivoa koju je vršio međunarodni evaluatorski tim, dok su samoevaluaciju prvog nivoa, koju su ocenjivali evaluatori Vojske Srbije, uspešno savladali vod vojne policije i vod ABHO.

Jedinice Vojske Srbije su ispunile zahtevane standarde osposobljenosti za angažovanje u međunarodnom okruženju, pokazavši pritom visok nivo obučenosti i profesionalnog odnosa prema zadacima.

Prema Konceptu operativnih sposobnosti, jedinice deklarisane za učešće u multinacionalnim operacijama prolaze sveobuhvatne pripreme i četiri nivoa provere interoperabilnosti i borbene gotovosti.

Prva dva nivoa su u nadležnosti zemlje domaćina, dok na završna dva nivoa provere jedinice ocenjuje međunarodni tim evaluatora.

Izvor: T a n j u g

Vojska Srbijetaktička vežba Štit 05

Društvo

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva