:

:

TV Most

clock

Novembar 01, 2023   12:30

0

117

Zečević: Ne očekujem da Priština u narednom periodu uspostavi ZSO

Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije izjavio je danas da ne očekuje da Priština u narednom periodu uspostavi Zajednicu srpskih opština, odnosno da će se na prvom koraku srpovođenja sporazuma o normlizaciji odnosa Beograda i Prištine videti da Priština ne želi da sprovede taj sporazum.

On je za T a n j u g ocenio i da tokom posete Beogradu predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen nije bila oštra prema Srbiji, već da je napravila neku vrstu "postepenog sprovođenja sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine".

"Ono što je za mene bilo značajno, ona je rekla da će paralelno u prvoj fazi Srbija priznati kosovska dokumenta, a s druge strane Priština bi trebalo da uspostavi ZSO. Mislim da ćemo na tom prvom koraku jasno da vidimo ko želi da sprovede sporazum, a ko ne", rekao je on.

Prema njegovim rečima, koraci ka primeni Ohridskog sporazuma se ne sprovode zato što su suštinski neprijatni i za jednu i za drugu stranu.

"Prvo, Srbija treba da prizna kosovska dokumenta što podrazumeva i tablice, a znamo da je bilo mnogo rasprava oko toga. S druge strane, u narednoj fazi jedan od koraka će biti da se Srbija ne suprotstavlja ulasku Kosova u međunarodne organizacije. Srbija je upravo to radila svih ovih godina i to je bila neka osnova njene spoljne politike", naveo je on.

Imajući u vidu sve te stvari, Zečević ističe da je jasno da ima dosta neprijtanih stvari i za jednu i za drugu stranu, zbog čega verovatno EU ne želi da ih opterećuje, već pušta da idu korak po korak.

Zečević je izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se plaši da Srbija neće videti ZSO uskoro i da se "plaši da ćemo samo biti u u težoj poziciji", ocenio kao političku procenu. 

"Kurtiju odgovara ova situacija na KiM jer on ostvaruje svoj nacionalni cilj, a to je da Kosovo bude etnički čisto, odnosno da na Kosovu žive uglavnom Albanci a da se broj Srba svede na jedan vrlo zanemarljiv procenat", zaključio je on i dodao da je Kurtiju lično bolje da iseli Srbe sa KiM, nego da uspostavi ZSO. 

Što se tiče samog iseljavanja srpskog stanovništva sa Kosova, rekao je da ono intezivno traje, i istakao da je ove godine, prema podacima, oko pet hiljada dece upisano u školu u Srbiji, što pokazuje da veliki broj ljudi napušta Kosovo. 

Izvor: T a n j u g

Slobodan ZečevićZSOKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva